Villámok a világűrből

| 2015. július 31. 1:52 | Frissítve:
Egészen különleges felvételeket rögzített meteorológiai ballonunk - lecsapó és felhő-felhő kisülések fényeit 30 km magasból. Videóval!

A közel két hétig tartó, extrém hőhullámot lezáró hidegfront estéjén emelkedett levegőbe meteorológiai léggömbünk, fedélzetén egy akciókamerával, melynek napnyugta előtt és után is sikerült megkapóan szép képsorokat elcsípnie közeli és távolabbi, cikázó villámokról. Hazánkban feltehetőleg elsőként sikerült a jelenséget felülről lencsevégre kapni - köszönet az Index.hu-nak és a Messer Hungarogáznak is az értékes közreműködésükért.

Mivel a videót kb. 30 kilométeres magasságban vette fel ballonunk, nagyon sok lecsapó kisülésnek csak a zivatarfelhők üllőjére alulról vetülő fénye látszik - cserébe felülről is láthatunk néhány felhő-felhő villámot. Ha jobban megfigyeljük, egészen érdekes rendszert is felfedezhetünk, melyek összekapcsolják a térben és időben közeli kisüléseket; többszörös villámokat, melyek átívelnek egyik felhőből a másikba, majd lecsapókkal kombinálva vezetik le a felgyülemlett feszültséget.

Külön érdekesség, hogy a felhők között feltűnnek Budapest fényei is - és bár nem látszik a teljes város, a Duna és a hidak egy része is kivehető. Jövőre nagyobb fényérzékenységű kamerával tervezünk a zivatarfelhők közé emelkedni, hátha sikerül a villámok mellett néhány egészen különleges kísérőjelenséget, a villámok felett nagy magasságban megjelenő úgynevezett vörös lidérceket, vagy "Blue jet"-eket is elcsípni, ilyen magasságból talán elsőként nem csak hazánkban, de az egész világon.

A felvételek elkészítésében közreműködött az Index.hu és a Messer Hugarogáz Kft. is - ezúton köszönjük támogatásukat. Egyben várjuk nézőink, olvasóink véleményét, észrevételeit. Köszönjük!

2015. július 31. / Az Időkép csapata


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |