illusztráció illusztráció

Villámok rögzítésének művészete

Az idei zivatarszezon közepén járva szeretnénk segítséget nyújtani fotózni szerető észlelőinknek, hogy minnél több villám kerülhessen lencsevégükre.

Aki próbált már villámot fényképezni vagy videózni, az tudja, hogy a feladat nem is annyira egyszerű. Nappal eleve nem is próbáltam képet készíteni, hiszen pont akkor kellene exponálni, amikor villámlik. Még sorozatfelvétellel is szinte lehetetlen elkapni a megfelelő pillanatot. Éjszaka jobb a helyzet. Ilyenkor használható a fényképezőgép hosszú expozíciója, ha van. Én 30 másodperces expozícióval próbálkoztam. Ha közben villámlik, akkor a hatalmas fény miatt szinte nappali világosság keletkezik néhány tized másodperce. Ez már elegendő a kép elkészítéséhez. Igaz, hogy a felvillanás és a lecsengés is egybe integrálódik, így valószínűleg egy fényes csík lesz látható a képen.

illusztráció

 Jobb megoldás, ha digitális videót készítünk hasonló módon. Kb. 30-60 másodperces felvételeket készítünk a sötét égboltról. Ha közben villámlott, akkor jó eséllyel 5-6 képkockát rögzít a kamera. Utána ezeket a kockákat ki tudjuk vágni és le is lassíthatjuk a felvételt.

http://www.youtube.com/watch?v=ylrifUBxvMA

illusztráció

Nem járatos a videóvágásban? Íme egy kis segítség:

Szükségünk lesz egy konvertáló programra, ami a felvételt MPG2-es formátumra alakítja. Ingyenes és magyar nyelvű a Any Video Converter letölthető innen: http://www.any-video-converter.com/products/for_video_free/

A vágás és a lassítás a VirtualDub-MPG2-vel oldható meg a legkönnyebben: http://home.comcast.net/~fcchandler/stable/VirtualDub-MPEG2.zip

 Először a felvételeket MPG2 formátumra konvertáljuk:

 illusztráció

 Utána a VirtualDub következik. Megnyitjuk az MPG2 formátumú videókat és kivágjuk a felesleges fekete részeket. Ez nagyon egyszerű. Az alsó csúszkát húzogatva megkeressük a vágás helyét, majd megjelöljük. Így kijelölhető a törlendő rész eleje és a vége. Utána a Del gombbal törli is.

 illusztráció

 A végén marad a villámlás néhány kockája. A csúszkával végig is léptethetjük a villámlás fázisait.

 illusztráció

 Ezután jön a lassítás. Be kell állítani a 25-30 FPS helyett sokkal kevesebbet (pl.: 0,5-öt):

illusztráció

 Mielőtt lementenénk, érdemes olyan tömörítést használni, ami nem nagyon ront már a minőségen:

 illusztráció

Majd mentés:

 illusztráció

 Reméljük Niethammer Zoltán fejlesztőnk cikkjével hozzájárulhattunk ahhoz, hogy az idei zivatarszezon hátralévő részében észlelőink remek felvételeket készítsenek, és lehetőség szerint feltölthessék képtárunkba. A legszebb feltöltött képeket és videókat cikkjeinkben és percről percre rovatunkban - természetesen a készítő nevével - mutatjuk meg az oldal olvasóinak.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés