Villámok rögzítésének művészete

| 2010. július 8. 15:50 | Frissítve:
Az idei zivatarszezon közepén járva szeretnénk segítséget nyújtani fotózni szerető észlelőinknek, hogy minnél több villám kerülhessen lencsevégükre.

Aki próbált már villámot fényképezni vagy videózni, az tudja, hogy a feladat nem is annyira egyszerű. Nappal eleve nem is próbáltam képet készíteni, hiszen pont akkor kellene exponálni, amikor villámlik. Még sorozatfelvétellel is szinte lehetetlen elkapni a megfelelő pillanatot. Éjszaka jobb a helyzet. Ilyenkor használható a fényképezőgép hosszú expozíciója, ha van. Én 30 másodperces expozícióval próbálkoztam. Ha közben villámlik, akkor a hatalmas fény miatt szinte nappali világosság keletkezik néhány tized másodperce. Ez már elegendő a kép elkészítéséhez. Igaz, hogy a felvillanás és a lecsengés is egybe integrálódik, így valószínűleg egy fényes csík lesz látható a képen.

 Jobb megoldás, ha digitális videót készítünk hasonló módon. Kb. 30-60 másodperces felvételeket készítünk a sötét égboltról. Ha közben villámlott, akkor jó eséllyel 5-6 képkockát rögzít a kamera. Utána ezeket a kockákat ki tudjuk vágni és le is lassíthatjuk a felvételt.

//www.youtube.com/watch?v=ylrifUBxvMA

Nem járatos a videóvágásban? Íme egy kis segítség:

Szükségünk lesz egy konvertáló programra, ami a felvételt MPG2-es formátumra alakítja. Ingyenes és magyar nyelvű a Any Video Converter letölthető innen: http://www.any-video-converter.com/products/for_video_free/

A vágás és a lassítás a VirtualDub-MPG2-vel oldható meg a legkönnyebben: http://home.comcast.net/~fcchandler/stable/VirtualDub-MPEG2.zip

 Először a felvételeket MPG2 formátumra konvertáljuk:

 

 Utána a VirtualDub következik. Megnyitjuk az MPG2 formátumú videókat és kivágjuk a felesleges fekete részeket. Ez nagyon egyszerű. Az alsó csúszkát húzogatva megkeressük a vágás helyét, majd megjelöljük. Így kijelölhető a törlendő rész eleje és a vége. Utána a Del gombbal törli is.

 

 A végén marad a villámlás néhány kockája. A csúszkával végig is léptethetjük a villámlás fázisait.

 

 Ezután jön a lassítás. Be kell állítani a 25-30 FPS helyett sokkal kevesebbet (pl.: 0,5-öt):

 Mielőtt lementenénk, érdemes olyan tömörítést használni, ami nem nagyon ront már a minőségen:

 

Majd mentés:

 

 Reméljük Niethammer Zoltán fejlesztőnk cikkjével hozzájárulhattunk ahhoz, hogy az idei zivatarszezon hátralévő részében észlelőink remek felvételeket készítsenek, és lehetőség szerint feltölthessék képtárunkba. A legszebb feltöltött képeket és videókat cikkjeinkben és percről percre rovatunkban - természetesen a készítő nevével - mutatjuk meg az oldal olvasóinak.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |