Virágzik a Tisza Szegednél

| 2014. június 12. 11:35 | Frissítve:
Tömegesen, csodálatos látványt nyújtva rajzik a tiszavirág a napokban a folyó alsó szakaszán.

A kérészek násztánca gyönyörű látvánnyal kápráztatja el azokat a szerencséseket, akik a Tisza-parton töltik a mostani napokat. Az enyhe tél nemcsak a kertekben éreztette hatását, hogy a növények korábban kezdték meg idei ciklusukat, hanem a tiszavirágzás is a szokásos június végi időszakhoz képest nagyjából két héttel hamarabb következett be.

Jobbra: Szőke Gábor fotója, köszönjük!

Csodálatos látványt nyújt a Tisza alsó szakaszán

A kérészek rendjébe tartozó rovar lárvái három évig élnek a folyó aljzatába fúrt járatokban. A kifejlett példányok a rajzás estéjén nem táplálkoznak, csak párosodnak, majd rövid idő alatt el is pusztulnak. 

Ez a faj Európa-szerte elterjedt volt, a Loire-ból 1922-ben, a Rajnából 1952-ben tűnt el a szennyezés és a folyamszabályozás hatására. A Tiszán is megritkult, de a víz tisztulásával újból elterjedt. Visszatért a Bodrogba, a Berettyóba, a Körösökbe, a Marosba, és a Keleti-Főcsatornán is megtelepedett. A tiszavirágzás a folyó életében fontos esemény, ilyenkor számtalan madár és szinte az összes hal a felszínre fölúszó, vedlő, repülő, lehulló kérészeket várja. Az első példányok este 6 körül bújnak elő, 7 és 8 között rajzanak a legnagyobb tömegben az agyagos szakaszokon.

Forrás: delmagyar.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |