Visszakacsint a tél, tehetünk-e valamit a fagykárok ellen?

| 2020. március 18. 11:24 | Frissítve:
Hétvégén drasztikus lehűlés jön, visszatérnek a hajnali fagyok, így veszélybe kerülnek a virágzó gyümölcsösök. Mit tehetünk?

Északira-északkeletire forduló áramlással fagyos légtömeg zúdul be hazánkba hétvégén,

ez jó 15 fokos lehűlést hoz magával.

Átmeneti szünet után így újra visszatérnek a hajnali fagyok, a lehűlés mélypontján, hétfőn pedig napközben sem lesz melegebb +1, +5 foknál. A közelgő fagyok miatt leginkább

a sárgabarack- és mandulafák kerülnek veszélybe,

melyek már sok helyen teljes pompájukban virágoznak.

Virágzó mandula a Balatonnál (fotó: Csimbi)

Van-e hatékony módszer a fagykárok kivédésére?

A hideg levegő nyugalomba jutását követően, derült, szélcsendes éjszakákon kisugárzási fagy jellemző, mely ellen hatékonyan lehet védekezni.

Hajnali füstölés 2019 tavaszán (fotó: Pappné Szebellédi Tünde)

A legismertebb módszerek a füstölés, a paraffin gyertyás védekezés és a fagyvédelmi öntözés. Ezek közül is a fagyvédelmi öntözés a legkörnyezetkímélőbb és egyben a leghatékonyabb, melyre újabban alacsony intenzitású mikro-szórófejeket használnak. Ez víztakarékos módszer, nem okoz vízelöntést még tartós használat esetén sem az ültetvényben, továbbá a képződő jégréteg nem terheli túl az ágakat (agrarforum.hu).

A kijuttatott víz a fagy hatására a környezetébe hőt ad le, ami megvédi az ültetvényt. A későbbiekben viszont már a jég szigetel, és az védi a fagytól a növényeket. A módszer azon a tényen alapszik, hogy a zöld növényi részek fagypontja a belül található oldott anyagok és sók hatására -1 és -3°C között van. A víz fagyáspontja 0°C, kristályosodása során pedig jelentős hő szabadul fel, mely képes a fagyáspont fölött tartani a növény hőmérsékletét. A hőfelszabaduláson túl a jég rossz hővezető, így ez is lassítja a légkör hűtő hatásának érvényesülését (moe.hu).

Fagyvédelmi öntözés a sárgabarackosban 2019 tavaszán (fotók: Lacházi Pál)

Azonban létezik egy másik fajta fagy is. Ez a szállítási vagy áramlási fagy, melynek jellemzője, hogy az adott területre északi-sarki vagy szibériai eredetű hideg légtömeg áramlik be, és kiszorítja az ott található melegebb levegőt. Kialakulásának kedvez a közepes vagy erős légmozgás és az alacsony páratartalom. Jellemzője az élénk, erős szél, illetve az, hogy a földfelszíntől kezdve 0 fok alatti hőmérsékletű a levegő, és felfelé haladva folyamatosan hűl. Amennyiben jelentősebb légmozgás kíséri, a hőtermelésre vagy hőkisugárzás mérséklésére alapozó fagyvédelmi módszerek hatástalanok, ha pedig hiányzik a terület fölött a melegebb légréteg, a légkeveréses módszerek mondanak csődöt. Ezek miatt nehéz vagy egyes esetekben lehetetlen védekezni ellene. 

Mi várható?

A legfrissebb előrejelzések szerint a hideg levegő beáramlását mindvégéig élénk, erős, a nappali órákban többfelé viharos légmozgás fogja kísérni, az így kialakuló szállítási fagy ellen sajnos nehéz lesz védekezni.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |