illusztráció illusztráció

Vörös foltok ütközése a Jupiteren

Az elmúlt hónapokban a csillagászok a Hubble Ûrtávcső segítségével is nyomon követték a Jupiter három vörös foltjának nagy találkozását.

Május 15. és július 8. között a Hubble bolygófényképező kamerája követte a Jupiter légkörében zajló eseményeket. Naprendszerünk legnagyobb bolygójának évszázadok óta létező Nagy Vörös Foltja (GRS) és a 2006 elején vörösre változott BA ovál (Vörös Folt Junior) mellé nemrégiben egy harmadik vörös folt is csatlakozott, mégpedig szinte pontosan a GRS jupiterrajzi szélességén.

Mivel az óriásbolygó dinamikus légkörében minden önálló alakzat némileg eltérő sebességgel sodródik; felfedezésük óta ismeretes volt, hogy a kis vörös folt júliusban ütközik a Nagy Vörös Folttal. Mint az az alábbi felvételsorozaton jól látszik, július 8-án már lényegében át is jutott az idősebb alakzaton. Amatőr csillagászok folyamatos megfigyelései igazolják, hogy a sápadt ovál a Nagy Vörös Foltot körbejáró korábbi örvény maradványa. A bekövetkezett változások alapján várható, hogy hamarosan teljesen beleolvad a környező turbulens légköri sávba.

Elképzelhető továbbá, hogy a jelenségsorozat éppen arra vetett fényt, hogy hogyan képes a Nagy Vörös Folt ilyen hosszú időn keresztül fennmaradni: a kisebb örvényektől átvett perdület segíthet fenntartani a Jupiter légkörének többé-kevésbé stabil alakzatát.

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés