Vörös lidércek jelentek meg éjszaka

| 2018. május 6. 10:05 | Frissítve:
Szombat éjjel a hazánktól délre, délnyugatra tomboló zivatarok fölött vörös lidércek jelentek meg.

A vörös lidércek a zivatarok felett kialakuló magaslégköri jelenségek. A zivatarfelhő felett jelennek meg, vörös színű, gyenge fényű, szálas alakzatban, mely leginkább egy medúzára hasonlít. 20-30 kilométeres magasságból indulva akár 90 kilométer magasságig is felérhetnek. Mivel csak néhány milliszekundumig látható, igen nehéz észlelni, nem véletlen, hogy csak 1989-ben fedezték fel őket.

Tegnap este több hullámban zivatargócok mozogtak Magyarország déli-délnyugati határától nem messze, a Szerbia-Horvátország-Szlovénia vonalon, ahol helyenként eléggé erős villámtevékenység is volt. Ennek eredményeképpen, és hogy Budapest felett viszonylag tiszta ég lett éjszaka, a Soroksári Husor-2-es videó meteoros kamera két lidérccsoport felragyogását is megörökítette. Az elsőt 23:47:46-kor, a másodikat 02:25:42-kor, helyi idő szerint.

"A zivatargócok ekkor megközelítően 200-250 km-re mozogtak Soroksártól délnyugatra. Sík terepen ilyen messziről még nem sikerült lidércet lencsevégre kapnom. A képeken az időpont világidőben van megadva. A második képen a lidérccsokor felett a Jupiter látható."

Köszönjük a beszámolót és a képeket Jónás Károlynak!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |