Vörös lidércek tánca

Jónás Károly | 2012. május 13. 19:57 | Frissítve:

Márciusban Chilében járva Jónás Károlynak lehetősége nyílt megfigyelnie az állatövi fény és a vörös lidérceket. Élménybeszámoló.

Az alábbiakban Jónás Károly élménybeszámolóját olvashatjuk Chilében töltött utazásáról, megfigyeléseiről, amelyről volt oly kedves, hogy olvasóink számára is készített egy rövid beszámolót. Nagyon köszönjük!

Hosszas szervezés és kalandos utazás során jutottam el 2012 márciusában többedmagammal Chilébe, melyet Kristián Molnár szervezett Szlovákiából, és melyhez Stanislav Kaniansky, Jan Mäsiar és Tepliczky István is csatlakozott. Az expedíció elsődleges célja az állatövi fény megfigyelése és dokumentálása volt a páratlan déli egű Atacama sivatagból.

Az olykor 4200 m magasságból megfigyelt déli égbolt mindenkit lenyűgözött és a hosszabb éjszakáknak köszönhetően rengeteg idő volt szerteágazó céllal megfigyelni a sötét égbolt jelenségeit. Jómagam érdeklődve csatlakoztam a különböző megfigyelésekhez és előszeretettel barangoltam az eddig ismeretlen objektumok világában. Fotózások alkalmával sikerült néhány fényesebb meteort rögzítenem, illetve az állatövi fény csodás látványát! 

De erről majd egy részletesebb cikkben bővebben írok, és persze az Atacama sivatagban szerzett páratlan élményeimről is!

Mégis az egyik legnagyobb emléket egy trópusi zivatar okozta, március 21/22-én éjszaka. Hogy mi lehet szép egy kb. 100 km-re lévő villámló felhőgombócban? Az, ami felette történik! Ezen jelenségek egyikét hívják vörös lidérceknek.

A késő délutáni órákban mindössze 15-20%-os volt a páratartalom, és ez reggelre is csak 50-55%-ra emelkedett. Napnyugta után - mivel a Baktérítő közelében voltunk - , gyorsan besötétedett a sivatag felett az ég. Varázslatos színekben lehetett látni az Andok csúcsait.

Az esti fotózás után mindenki hálózsákba bújt, hogy egy keveset pihenjen a hajnali állatövi fény fotózása előtt. Már ekkor is lehetett látni, az Andok keleti oldalán, Argentína irányában a zivatarok kialakulását: fel-felvillant az ég a hegyek mögött.

Mindenki arra számított, hogy ezek a zivatarok hajnalra elvonulnak vagy feloszlanak, de helyi idő szerint, hajnali fél egykor Tepliczky István azzal ébresztett, hogy felerősödött a villámtevékenység és ő már legalább 2-3 vörös lidércet látott felvillanni a hegyek felett. Úgy pattantam ki a hálózsákból, ahogyan az álom a szememből és már szaladtam is ki a fényképezővel „szerencsét próbálni”. Canon EOS 60D-t és egy Sigma 18-50 mm-es objektívet használtam, melyet először 35 mm-en és kb ISO 2500-as érzékenységre állítottam. A fényképezőgépet az utolsó látott lidércek felé fordítottam és pár kép után sikerült is az elsőt megcsípnem. A gépen visszanézve túl kicsinek találtam a látott képét, így az objektívet 50 mm-re a gép érzékenységét pedig ISO 6400-ra módosítottam, majd 8 másodperces sorozat felvételeket készítettem.

A „lidércek táncában” nehezen találtam rendszert. Volt, hogy akár 15-20 fokra jelentek meg a villámlási góctól és olyan is, hogy pár perc alatt 3-4 is látszott, majd 20-30 percig egy sem. Kiszámíthatatlanul bukkantak fel az éjszakában, én pedig gyakran eredménytelenül vadásztam és forgatgattam a gépet. Mégis a hajnalig tartó aktivitás során sikerült 7 lidércet megörökítenem!

Hatalmas élmény volt számomra életemben először, ezzel a jelenséggel élőben megismerkednem! Főleg egy ilyen csodálatos környezetben! A további éjszakák során még háromszor láttunk hasonló zivatarokat, azonban vörös lidérceket már nem sikerült megfigyelnünk. Így valóban egy igazán ritka, és különleges élmény marad számomra.
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Bór József közleménye a témában: "Károlytól további információkat szerezve és egyeztetve a témában jártas külföldi kutató kollégákkal arra a következtetésre jutottunk, hogy a Chilében megfigyelt emissziók
  (legalább is amikről felvételek készültek) nagy valószínűséggel inkább az óriás nyalábók családjába tartoznak, mintsem a vörös lidércekébe. Erre utal részben a lefelé történő
  terjedésre utaló jelek hiánya, illetve a hasonló alakú vörös lidérceknél megfigyelhető nagyobb és jól elkülönülő gyöngyök (beads) hiánya az emissziók felső részein (is).
  További érv az is, hogy Károlyék szabad szemmel is jól látták a fényeket, sőt még a felfelé történő terjedést is azonosítani tudták. Ez a néhány ezredmásodperc alatt kialakuló vörös lidérceknél nem lenne lehetséges, azokat legfeljebb pillanatnyi felvillanásként lehet észlelni. Ugyancsak az óriás nyalábok mellett szól, hogy a kifejezetten felsőlégköri elektro-optikai emissziók megfigyeléséhez használt kamerákhóz mérve kisebb érzékenységű eszközzel és beállításokkal készült felvételeken is jól kivehetők a diffúzabb fénylések is. Összességében nagyon különleges élményben volt része Károlyéknak, hiszen a vörös lidércekhez képest (jelenlegi tudásunk szerint) sokkal ritkábban előforduló felsőlégköri emissziókat sikerült élőben megfigyelniük. Ráadásul nem is egyetlen óriás nyalábót láthattak, hanem egy éjszaka alatt is kifejezetten sokat, ami még sokkal egyedibbé teszi ezt a kalandot. Eddig csak alig pár olyan esetről tudunk, amikor egy zivatargóc elektromos aktivitása több óriás nyalábot is produkált. Még egyszer szívből gratulálok a felvételekhez!"

 • Igen, a videón egy hullócsillag látszik a közepe felé, majd a füstjét elfújják a magaslégköri szelek!!! Ez érdekesebb, mint maga az állatövi fény!

 • Gratulálok! Gyönyörű fotók.:)

 • Bór József, az MTA CSFK vörös lidércekkel foglalkozó munkatársa az alábbi hozzászólást juttatta el szerkesztőségünkbe, köszönjük!

  "Gratulálok a felvételekhez! A jelenségek alakja és az, hogy szabad szemmel is egyértelműen meg lehetett többet figyelni közülük arra utal, hogy nem, illetve nem csak vörös lidércek szerepelnek a képeken. A széles vörös tölcsér és a látszólag mélyre lefelé nyúló test azt sejteti, hogy legalább is a közölt felvételeken inkább óriás nyalábok (gigantic jet) típusú felsőlégköri elektro-optikai emissziók szerepelnek. Jó lenne persze a többi képet is látni, illetve az egyértelmű típus meghatározáshoz több információ kellene.

  Az óriás nyalábokról néhány írás magyarul: http://www.ggki.hu/~jbor/PhD_Disszertacio/BorJozsef_PhD_Disszertacio_2010_korrigalt_20110526.pdf (11. old. 2. ábra és 19-21. oldal)
  Angolul, de képekkel illusztrálva: http://sprite.phys.ncku.edu.tw/new/news/0626_presss/nature01759_r.pdf http://lpc2e.cnrs-orleans.fr/~marchaud/Papiers_TD_2011-2012/Soula_et_al_JGR_2011.pdf http://apod.nasa.gov/apod/ap070829.html"

 • Nagyon nagy élmény lehetett, kár hogy nálunk nem tapasztalható ez a jelenség, pedig van, a felhők felett ahová mi nem nyerhetünk betekintést.

 • Háááát igen. Ha nemcsak néznék, hanem olvasnék is... :)
  De észrevettem, a leírás nélkül is! :)

 • Timcat! A választ megtalálod a videó alatti magyarázatban. :)
  JK71! Neked meg hatalmas gratula a vörös lidércekért!

 • Gratulálok a képekhez, a csodás felvételekhez. Fantasztikus élmény lehetett. A linkelt videóban találtam egy érdekességet. Nézzétek el nekem, teljesen laikus vagyok! A videóban lehet látni egy fényes hulló csillagot, és utána mintha valami "füst" indulna el balról jobbra irányban. Mi lehet az? Nem hinném, hogy valami lencsén lévő kosz. Az nem mozogna.

 • Annyit még az expedícióhoz, hogy soktíz órányi videóanyagot is forgattunk, próbálunk időt és feldolgozó kapacitást teremteni az anyag megvágásához. NatGeós film lehet, hogy nem lesz belőle - bár ennél sokkal "komolytalanabb" témákból is gyártanak néha -, de mindenesetre kellemesen fogunk nosztalgiázni és visszavágyódni a vágási munkák alatt. :-)

 • A két hét alatt 10 géppel kb. 20 ezer képet készítettünk a Chilei tájról! Azt már nem is merem ide írni mennyi készült az éjszakai égről. (Nagyon sok)

 • Szép estét kívánok!

  Ma s holnap hazánkban sajnos nem lesz zivatar,sem más "hasonló tünemény"
  Nagyon felemelő érzés lehetett a jelenség látványa,főleg mivel Az Andok hg. előtere biztos fényszennyezettségtől mentes volt.
  Engem magával ragadott a beszámoló,a képeket kinagyítva úgy éreztem szinte ,mintha ott lehettem volna a csapattal..- azok távoli nem éppen veszélytelen hegyek....pompás,varászlatos látvány.
  Tudományos fotós érdeklődés és a magányos sivatag,csillagképek +tiszta légkör,+pazar kiugró fények-("légtérből a világűr irányába" )-
  .
  Pontosan a fotózásról(több felvételt,újságcikket nézni) melyik hírcsatornán lehet többet elérni,a fotósanyagról megtudni.? Nappal is volt fotósélmény?

 • Mi már a teljes anyagot Láttuk Tepi jóvoltából! Nem semmi!!! :-)

 • Elképesztően gyönyörű a video is. Elhiszem, hogy felemelő élményben volt részed, ilyen kristálytiszta éjszakai égboltban itthon egyáltalán nem lehet részünk. Mégegyszer gratulálok a csodálatos képekhez és a videohoz! Ez az, amire az ember azt mondja, hogy egyszer legalább látnom kell az életben, mielőtt meghalok.....:)

 • Így is varázslatos képek, élőben meg.......,köszönjük!

 • A videó: http://www.idokep.hu/keptar/album/Astronomia/kep/1080

 • Köszönöm! Hát nem mindennapi élmény volt! De ezt az egész útról elmondhatom. Ez a videó anyag is ott készült, és még rengeteg kép, ami még feldolgozásra vár.

 • Egyetértek veled Witch, én is csak gratulálni tudok, szép képek! Köszönjük a cikket, roppant érdekes!

 • Gratulálok az észleléshez és csodálatos képekhez! Köszönjük szépen, hogy elhoztad nekünk a fotókat.:) Hatalmas élmény lehetett. Szerintem ugráltál örömödben az első lidérc megpillantását követően.:)

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak