Újabb gátszakadás lehet

Szente-Varga Bálint | 2010. október 4. 18:23 | Frissítve:

3 helyen megrepedt a tározó, kiürítették Kolontárt. Friss képek Google Earthben.

Friss (vasárnap 14:10): Csütörtökön Google saját műholdjával lefényképezte a környéket, melyet ezt letöltve Google Earthben megtekinthetővé tett (összehasonlítás előtte és utána).

Friss (szombat 18:20): Összesen három helyen repedt meg a hétfői balesetben érintett  10-es tározó gátja. Kontrát Károly belügyi államtitkár szerint az elmúlt napokban több centiméterrel nőtt a rés, így újabb gátszakadás fenyeget.

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a magyar kormány kármentő alapot hoz létre, a lakossági felajánlásokat a következő központi számlaszámokra várják:
- belföldi utalásnál: 11794022 22222222
- külföldi utalásnál: HU 28117940 2222222222 00000000

Szombat reggelre kiürítették Kolontárt, mivel az ajkai iszaptároló gátja tovább gyengült. Ezzel egyidőben Devecser lakosságát is felszólították, hogy készüljenek fel egy esetleges evakuációra. Kolontáron egy kőből és földből álló védőgát építését kezdték meg. A tervek szerint 4-5 méter magas és 20 méter széles építmény hétfőre készül el. A 8-as főútig tartó, nagyjából 400 méter hosszúságú védőgáttal próbálják megóvni egy esetleges újabb gátszakadás következményeitől Kolontár még épségben maradt házait, illetve Devecsert.

Forján Gábor, ill. olvasóink fényképei a hétfői katasztrófáról.

Telenor és Vodafone előfizetők a 1749-en, T-Mobilosok a 1752-n segíthetnek 250 Ft-al.

Előzmények

Hétfőn délután 12 óra 10 perc körül átszakadt a Veszprém megyében lévő ajkai vörösiszaptározó gátja, volt ahol két méter magasan hömpölygött az ár. Heten életüket vesztették, 120-an megsérültek, két embert még keresnek. Több helyen a lakosok a házak tetejére menekültek, van ahol traktorral menekítették őket.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az alumínium gyártásának melléktermékeként előálló iszap lúgos, maró hatású, a közvetlen érintkezés égési sérüléseket okozhat. A szakértő tájékoztatása szerint a vörösiszap enyhén radioaktív, de ez közvetlen veszélyt nem okoz. A legmagasabb, 5-ös szintű készültség van érvényben.

Az árhullám a Marcal élővilágának kipusztítása után elérte a Dunát is, addigra viszont sikerült semlegesíteni a lúgot. A folyó pH szintjén óránként mérik.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon áll a közlekedés, pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Aznap délután a helyszínre érkezett Pintér Sándor belügyminiszter. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt nyomozást indított. A tározót üzemeltető cég vezetője szerint a hétfő délelőtti ellenőrzés során még mindent rendben találtak, kora délután észleltek először szivárgást.

További részletek: Index
Forrás: Index, Veszprémi Napló, Google, Időkép

Cikkünk folyamatosan frissül, várjuk fényképeiket!
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

 • Ezt nem viccből írom, én sírni tudnék rajta:

  Az a szar helyzet, hogy mikor ment a kampány, hogy "Világvárost építünk!", a Fábriky úr monta, hogy: "Tudod mi a világváros, Gábor?! Ami rajta van a CNN időjárás-jelentésén."

  Hát most rajta vagyunk..

  Munkahelyen vesszük a híradókat, és nézem: a CNN International európai időjárásjelentése Kolontárral kezdődik, időjárási összefoglaló a katasztrófahelyzettel kapcsolatban, MAJD utána jön az európai időjárás.

 • A következő gond már úgyis megvan. Devecserben a szálló por értéke elérte a 250%-ot ezért a katasztrófavédelem megtiltja a Devecserbe érkező vonatoknak a behajtást. A vonatok így már csak Somlóvásárhelyig közlekednek, Somlóvásárhely és Ajka között pedig vonatpótló buszok. Szombathelyről a vonatok 25 percel korábban indulnak és ennyivel is később futnak be. A Devecseri tilalom miatt további 10-15 perces késések lesznek a szakaszon a meglévő mellé. A Máv szerint eddig 550 millió körül van az anyi káruk, de az utasforgalom érzehetően megcsappant az útvonalon főleg a diákok körében, így további veszteségek lesznek. A Máv szerint a teljes javítás legalább 1,5 2 hét, de kérdés utána a magas por miatt mehetnek-e majd a vonatok.

 • Arra linkeltem be egy szürkeiszapos hírt, h sokkal nagyobb katasztrófa (és több halálos áldozat) esetén is szinte a szőnyeg alá söpörtek mindent. A 3 "főnök" csípőből tudna annyi pénzt adni, ami már eddig összegyűlt (több 10 milliárdjaik vannak!) - és ezzel nem politizálni akarok, de sajnos ettől (attól) is függ a helyzet. Katasztrófa... és attól nem lesz jobb ha tudjuk: máshol is előfordul, máshol is halnak meg. Ilyen eseteknek SAJNOS az a lényegi kimenetele, h kiderítik mi okozta, és REMÉLJÜK, h nem fordul elő többet (pl szigorúbb ellenőrzés, anyagok normális besorolása, megfelelő jogszabályok/változtatás, stb). Kárpótolni emberi tényezők szerint nem lehet... egy életet, egy házat; képtelenség. De az esetből tanulni kell, és a sopánkodás (és segítségek) MELLETT gondolni kell a jövőre is - ilyen szempontból. H 20-30 év múlva max csak "rossz emlék" maradjon.

 • Borzalmas katasztrófa! Nem szeretnék ott lakni! De szinte mindenütt történik valami katasztrófa!

 • Bábolna74 igazad van, akkor kezdődik majd a 2-ik szennyezéshullám, amikor a por elkezd szállni! Gondolom a "neved" utal a lakhelyedre. A Füzitői tározó még 90 km-re sincs tőled.... meg tőlem sem....

  Minden környékbelinek ajánlom átolvasásra, érdekes:
  http://www.istergranum.hu/index.php?k=admin/data/00000000/_fix/00000000/_fix/00000303&id=0

 • ez borzasztó

 • http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11491120

 • BBC

  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11504352

 • http://www.istergranum.hu/index.php?k=admin/data/00000000/_fix/00000000/_fix/00000303&id=0

 • Szép napot mindenkinek!
  Sajnos tudomásul kell venni a tragédia az megtörtént,osztozni kell a gondokon.Veszprém megye más területein élők is együtt éreznek a bajbajutottakkal és segítenek is.Sajnos az Ajkai ipari katasztrófa felelőseinek a felkutatása,bűncselekmény bizonyítása nem egyszerű,de mindenképpen a tulajdonosi,üzemeltetői sőt régebbi politikai tőkekapcsolatok miatt pártpolitikai vonalon kell kutatni.Sajnos a privatizálás és az azt követő évek ezt tükrözik,a 2004-es kormányrendelet a vörös iszapot nem környezet szennyező és mérgező kategóriába sorolta vissza!!Elgondolkodhatunk azon,hogy az alumínium iparban, kik és milyen gazdasági -múltmilliárdos- üzleti érdek csoportok állhattak a pártpolitikai döntés mögött.(akkor tudhattak már valamit a KOlontár melletti üzemi állapotokról,ezért ez (párt)politikai felelöség is hisz akkori miniszter a GY F volt,aki az aluiparból!--(titán kivonásából stb) lett milliárdos,csak ezek a politikusok épp a környezetvédelmi beruházás milliárdos pénzeszköz állományát nem fordították a megfelelő célra,a lakosság megvédésére,a mohóság,extraprofit) Sajnos Tib 107-nek azt tudom mondani,hogy ez (párt)politikai -üzleti összefonódás nélkül 1995 és 2004 ben nem mehetett volna,bizonyítja a 2004-es kormányrendelet meghozása!Hogy mekkora a felelöség.. ,tényleg el lehet gondolkodni,hogy mi történhetett volna,ha ez az Ajkai üzemi vegyi katasztrófaéjjel történik?

 • Csak 8 oldal és viszonylag érthető is. Ajánlom átolvasásra minden a téma iránt érdeklődő számára. Az MTA Földrajztudományi Kutatóintézet szakértője valószínűleg nem ír hülyeséget!! Benne van minden a vörösiszapról, a porról, az anyag veszélyeiről, elvégzett mérésekről, stb... tényleg érdemes beleolvasni, én végigolvastam... http://www.mtafki.hu/konyvtar/kiadv/FE2004/FE20041-2_85-92.pdf

 • Komárom és a környékbeli települések (Naszály, Almásfüzitő, Tata) lakói számára. Érdekes... http://www.istergranum.hu/index.php?k=admin/data/00000000/_fix/00000000/_fix/00000303&id=0

 • A vis major keret minek van? Szívesen segítek ha arról van szó. Az árvízkárosultak megsegítéséhez is hozzájárultam. De igaza van egy két embernek, hol a külföldi segítség? Mi megyünk mindenhova mint a kis pulikutyák. Mi a fenének. Nem kell politizálni itt, meg felelősöket keresgélni. Kinek a tulajdona a tározó, a Timföldgyáré. Ennyi!

 • Az én vélleményem az,hogy a felelősöknél teljes vagyonelkobzást kellene csinálni (abból a pár milliárdból sok mindenre telne, akár még kármentesítésre is!!!!).
  Túl sok az okoskodás és elég kevés a tett!!!!!!! (Lásd Felsőzsolca)A felelősök meg megint megússzák! :(

 • azon nem háborodsz fel amikor a sittet, szemetet illegális helyen rakod le és eldobod a szemeted az utcán? ugyan ezt teszitek, csak kicsibe!
  bírság Bp-n, ha aluljáróban dohányzol? alapítasz egy céget és nem vagy felelős???

 • http://www.origo.hu/utazas/20101008-termeszeti-katasztrofa-ipari-katasztrofa-vulkankitores-iszapomles-vorosiszap.html

 • kötheted politikához, vagy egy csoporthoz... mindegyik "ember", csak kabzsi.
  nem környezetvédelem, hanem lelkiismeretre tanítás kellene, hogy gondold át azt, amit teszel az jó másoknak, vagy azt te jol fogadnád és tetszene, ha veled (vagy bár melyik élőlénnyel) teszik???

 • ezen a bolygón élünk és egymást nyírjuk ki, hogy több vagyonunk legyen (egy plasztik kártyán)amit csak életünk végéig élvezhetünk és sokkal több kárt teszünk a gyerekeinknek...hajrá milliárdosok!

 • Kedves aerosol73! Sajnálom, de Szegvár véleménye kissé felborzolta az idegeimet, és így reagáltam. Igazad van, nem így kellett volna! A jövőben jobban fogok uralkodni az indulataimon. A katasztrófához: szomorú, hogy az események még korántsem értek véget. Csak remélni tudom, hogy az érintettek sorsa rendeződik, és életük mihamarabb visszatér a rendes kerékvágásba.

 • nem mai probléma...
  http://hirszerzo.hu/belfold/20101006_eltussolt_iszapomles

 • Abigail, nem neked írtam a kommentemet. Az egy dolog hogy magadra vetted.

 • Hol van a külföldi segítség??????? Mi magyarok mindig mindenhol ott vagyunk, mennek a segélyszállítmányok!!!! És ilyenkor, amikor nekünk van szükségünk segítségre??????? Vagy tévedek? :P

 • Szegvár, én nem politizáltam, és asszem a kommentem végére oda is irtam, hogy lehet hogy ezt csak én látom így. Ha épp más miatt ünnepelt volna az ország, akkor is leirtam volna ugyanigy a véleményem. ha meg már eleged van ebből a társaságból, nem kötelező mindenki kommentjét végig olvasni, és háborogni. lehet még egyszer mindenről informálódnod kell ujra az ügyben, és józan ésszel végig gondolni, hogy valójában mi is történt. Küldjünk támogató sms-t? Küldhetünk százat is, ezret is, a katasztrófa megtörtént, az anyagiakkal nem lehet párhuzamba vonni az esetet, mert NEM az anyagi vonzat kérdése, szerintem a hozzátartozóikat levsztett embereknek sovány vigasz most a pénz, bár tény, hogy valamit segit, de fel nem támasztja a halottakat.
  Szomorú, hogy valaki ilyen kommentet ir, mint te, nekem a véleményed nem enyhén tűnt cinikusnak.

 • Üdv mindenkinek hát ez borzasztó mi történik! Igazad van kida! Én is egyetértek!

 • Istenem,mint Csernobilban!!!
  a képeket nézve teljes a hasonloság.
  csak ott radioaktiv anyagtol lett beszennyezve minden.
  remélem megtalálják a felelösöket ezért a katasztrofáért!!.

 • 4. fotó

 • Itt van egy légifotó, asszem a gát északi oldaláról készült.
  http://galeria.index.hu/belfold/2010/10/07/friss_legifotok_kolontar_es_somlovasarhely_tersegerol/?current_image_num=3&image_size=l

  Forrás: Index

 • Számomra az a felháborító, hogy míg külföld Európa legnagyobb katasztrófái közé sorolja ezt az eseményt, addig a hazai "vezetők" azt mondják, hogy nincs veszély. Persze. Nekik. Budapesten. Az ő életük nem ment tönkre. Az ő házuk, villájuk még áll. Fönn, a hegytetőn.

 • Kedves Misiniszta! Tegyük már ezt a történetet politika semlegessé itt az időképen. Teljes mértékben igazat adok neked de az időkép nem egy politikai fórum... Nem ez a megfelelő fórum, hogy felelősöket keressünk és hirdessünk ki! Én csak magára a vörösiszapra reagáltam! A Wikipédia nem szent írás... ezzel tisztában vagyok, de jelen esetben a leírt alapadatok fontos kiinduló pontok pl. az iszap összetételét illetően a tisztánlátáshoz.(ezt alátámasztják az SZTE kutatásai: linkelt oldal) Rengeteg megalapozatlan, pánik keltő hír röppent fel pontosan a tájékozatlanság miatt. Ajánlom mindenkinek, olvassa el a HVG - "Szegedi Tudományegyetem; ELTE; iszapömlés; vörösiszap" című cikkét...
  http://hvg.hu/Tudomany/20101006_vorosiszap_katasztrofa_kutatok_elte?FullComment=true#comments

 • Legyetek kedvesek segíteni megőrizni a politika-mentességet itt az Időkép falain belül! Biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja magának a megfelelő fórumot, ahol szívesen veszik/olvassák az ilyen tartalmú véleményét!

 • Sajnos már 7-re. Ujabb áldozatot találtak meg.

 • Már 6-ra emlekedett a halálos áldozatok száma
  http://www.origo.hu/itthon/20101008-vorosiszap-kolontar-halott-megtalaltak-az-iszapomles-hatodik-aldozatat.html

 • aerosol73 Én nem adok igazat teljes mértékben Szegvár-nak. Mert annak, hogy ez bekövetkezhetett, nem csekély részben politikai háttere is van. Itt kőkemény lobby-érdekek dolgoztak (és talán most is dolgoznak) a háttérben, hiszen ilyen állapotban volt a gát 2005-ben: http://www.168ora.hu/itthon/greenpeace-a-ceg-felelos-a-kornyezeti-katasztrofaert-62796.html
  A képek még egy laikusban sem hagynak kétséget afelől, hogy itt csak idő kérdése volt, mikor történik meg a baj. (A májusban itt - Pásztó fölött - nagy riadalmat keltett hasznosi víztározó gátja ehhez képest kitűnő állapotban volt, mégis kitelepítettek bennünket egy lehetséges gátszakadásra számítva!)
  Ami a Wikipédiát illeti, én nem tartom hitelesnek - hisz laikusok szerkesztik, lásd: az idézett link tetején is ott szerepel, hogy jó lenne, ha egy szakértő is átolvasná -. Mi több: még az MTA vörösiszapról szóló közleményéről is kiderült, hogy az 1987-es adatokon alapul. S hogy milyen is valójában ez a zagy, ajánlom mindenki figyelmébe: http://www.168ora.hu/itthon/friss-joval-mergezobb-az-iszap-mint-a-hivatalos-tajekoztatas-elmondta-62835.html
  (az oldalon található többi kapcsolódó linket is érdemes elolvasni). Szóval sajnos nem egyszerű ez esetben a történteket elvonatkoztatni a politikától, hiszen megfelelő "hátszél" nélkül ez a helyzet valószínűleg ki sem alakult volna! Segíteni kell persze a rászorultakon anyagilag is (magam is több SMS-t küldtem), de úgy is, hogy el kell érni, hogy ilyen - és hasonló - többé még véletlenül se fordulhasson elő Magyarországon! És ehhez bizony a politikának is köze van, amire meg az embereknek kell nyomást gyakorolniuk - hogy Szegvárt idézzem: - "hisztivel", ha kell! Szegvár-hoz még annyit, hogy a hozzászólók érzésem szerint nem pánikot akarnak kelteni, hanem sokan annak a jogos igényüknek adtak hangot, hogy hiteles és pontos információkhoz jussanak, illetve ne elkendőzzék a felelősség kérdését, hanem igenis találják meg, vonják felelősségre azokat, akik sok jobb sorsra érdemes embernek az egész eddigi és jövőbeli életét tették tönkre! (S ha ezek a jogos igények Szegvárt zavarják, hát arra kérem, ne olvassa a hozzászólásokat, könyveljen el minket ostoba, primitív bunkóknak, és lapozzon tovább.)

 • Eközben már 5-re emelkedett a halálos áldozatok száma. 3 embert továbbra sem találnak.
  http://index.hu/belfold/2010/10/04/iszapomles_veszprem_megyeben/

 • Ugyancsak kapcsolódó hír, hogy tegnap délután kettős légtérsértés történt. Egy azonosítatlan helikopter Ausztria irányából repült be a katasztrófa helyszíne fölé, amit Kolontár térségében a Magyar Légierő "Csőrike" becenevő MI-24-es harci helikoptere elfogott, majd az osztrák határig kísérte. Ugyancsak menekülőre fogta annak a kisrepülőgépnek a pilótája is, amely először kényszerleszállást imitált magyar terület fölött, aztán mélyrepülésben elhagyta a légterünket. A hivatalos közlemény a MK Honvédelmi Minisztériumának honlapján olvasható (http://www.hm.gov.hu/hirek/esemenyek/legtersertes_kozlemeny)

 • Kapcsolódó hír: Magyarország segítséget kért az Európai Unió katasztrófavédelmi szolgálatától a vörösiszapömlés miatt keletkezett környezeti szennyeződés megszüntetése érdekében - közölték csütörtök este Brüsszelben. A magyar hatóságoknak mérgező iszap kezelésében jártas szakemberekre van sürgősen szükségük. -írja az Index.hu http://index.hu/belfold/2010/10/07/magyarorszag_surgos_segitseget_kert_az_eu-tol/

 • Ukrajnás hír egyszerre vicces, és bosszantó. Felfelé folyik a Tisza, v mit gondoltak, mikor ilyet állítottak? Esetleg még Romániával kapcsolatban lehet vmi alapja (elvégre összefolyik a Duna a Tiszával). Érdekes emberek vannak a világban, az 1X tény.

 • Veszprém megyei vagyok, láttam a helyszínt. Ott a kertekbe jelenleg nem lehet kimenni, a későbbiekben pedig teljesen felesleges lesz. Ott nincs semmi élet, a talajon/ban élőlény egy szál se, és a szín az pedig őrjítően idegasítő. Minden piros, vörös, rozsdaszínű, minden lépéssel úgy érzi az ember, hogy beljebbtapossa a förmedvényt a talajba. Sok katasztrófa volt a világban, ez benne van az 1000 legrosszabb között, az tuti.

 • Na ennyit a külföldi hírekről...
  http://hvg.hu/vilag/20101006_ukrajna_iszap

 • Akik felelősöket akarnak keresni, vagy kritizálják, h külföldi (hasonló) esetet írtam be, azoknak vissza kéne olvasni, h bár Magyarországon ez példa nélküli, máshol a súlyosabb esetben sem "fogták meg" a bűnösöket. Tehát marad az a "kis" segítség, amit emberek embereknek adhatnak - sajnos. A Természet meg feltalálja magát, ha nem tudunk segíteni, majd évtizedek múltán segít magán - erre is volt példa.

 • http://www.nsv.hu/fooldal-top

 • Sziasztok!
  Szerintem ezt a cikket érdemes elolvasni a vörösiszappal kapcsolatosan:
  http://hvg.hu/Tudomany/20101006_vorosiszap_katasztrofa_kutatok_elte

 • SZEGVÁR írta: " Jó lenne ha befejeznétek ezt az önálló ítélkezést, uszítást meg pánikkeltő hozzászólás-írogatást. Már kezdek megcsömörleni ettől a társaságtól. Ha van felelős, majd megkeresik és pont. Ha ennyire fel vagytok háborodva akkor vezessétek le a feszültséget azzal hogy adakoztok vagy valami. Ne a hiszti meg a politika menjen már egyfolytában." Igazat adok neki, mert tényleg szánalmas a háttér-informálatlanság és a pánikkeltő hozzászólások tömkelege!Nem beszélve a külföldi tudósításokról amik lejáratóak és pánikkeltőek (csernobili összehasonlítások)!!! A Greenpeace egyenesen nevetségessé tette magát! A katasztrófa megtörtént! Az alumínium ipar történelmében ilyen jellegű esemény példa nélküli!!! Az Ajkai Timföldgyár és Alumínium kohó 1943 óta létezik... 67éve! A Magyar Alumíniumipar több mint 100 éves!!! Ha valakit tényleg érdekel a téma akkor olvasson már utána (de ne csak a bulvár híreket amiket most dobál fel a Google!!!! Csak két egyszerű információ a tisztánlátáshoz (ált.isk. földrajzóráról) alumínium: http://hu.wikipedia.org/wiki/Alum%C3%ADnium és a vörösiszap: http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%B6r%C3%B6siszap De nagyon jó program ha valaki ellátogat Székesfehérvárra a Magyar Alumíniumipari (Hungamosz) Múzeumba és felvilágosul hogy a "magyar ezüst" miről is szól... Az egész magyar alumíniumipari vertikum páratlan múltra tekint vissza. Nem hiszem, hogy egy ilyen jellegű katasztrófára nincs átfogó tervük, forgató könyvük!

 • KZ 67 tény hogy volt Amerikában szürkeiszap.. de igazából az baromira nem érdekel Engem, gondolom Téged sem, és ezzel nem tudjuk vígasztalni sem a devecserieket, sem a kolontáriakat...Mivel több ezer km-re volt... Nem vagyok antiszociális de nem érdekel, mivel nem a lakhelyemtől 90 km-re volt.

  Ha ez a vörösiszap elkezd száradni? Az lesz még a katasztrófa... és tudjátok nem is olyan messze van a .... majd ha piros hó esik... Ez lesz... Ahogy a vulkánhamu-eső...

  Életfogytiglanira börtönözném az egész vezetőséget, és a hatósági ellenőrt is..
  Kolontár és Devecser lakosainak 80 %-a elfogja hagyni örökre azt a környéket, hiába kötik oda a gyökerek..

  Sajnos nem vagyok milliárdos, nem ér el a politikában semeddig a kezem... de lennének tippjeim mely üres kastélyokat lehetne viszonylag gyorsan átalakítani, mely megszűnt munkahelyeket lehet újraindítani, hogy ha már földönfutók lettek legalább mielőbb enyhíteni lehessen a fájdalmukat...

 • Attilakirálydombi: ahogy korábban írtam, talán nem olvastad, de volt hasonló eset; egyrészt sokkal több halálos áldozattal járt, másrészt "csak" szürkeiszap volt. 16 falut elmosott, és pár nappal a katasztrófa előtt ott is mindent rendben találtak ellenőrzéskor! Íme:
  http://www.origo.hu/nagyvilag/20101006-buffalo-creeki-katasztrofa-egy-1972es-amerikai-iszapolmes-tanulsagai.html

 • A hírek soksor nem mondanak igazat, állítólag több halott van a 4 hivatalosnál.
  Akik az utcán voltak és 10m hullám elsodorta őket biztos meghaltak. Szomorú sajnos ami történt.
  Egy bácsit Kolontártól Devecserig sodort az ár, túl élte, de intenzíven van még mindig.

  http://hvg.hu/itthon/20101006_kolontar_iszap

 • Zotyi 105 részére
  AMIT LEHET MEGTESZENÜK,A LEgkönyebb-gyors- adakozással pénzt is eljutattunk

 • Én néhány képet töltöttem fel, amik mindent elmondanak az ott lévő állapotokról. Hétfőn és kedden aktívan részt vettem a mentésben. Az ott lakó emberek tanácstalanok a jövőjüket illetően, félelem sugárzik az arcukról...

  Aki tud, segítsen!

 • Üdvözlet!
  Részvétet kívánok az áldozatok családtagjainak-(9 vagy 11 fő halálos áldozat sem kizárható?)
  Sokkal nagyobb a vészhelyzet,mint ahogy...
  A megyénkben sajnos sokkal komplikáltabb a helyzet,nem igaz hogy egyszerű lemosás segíthet és vissza költözhetővé varázsolódik a lakás,ha-ha a természetben meg csak úgy marad a nehézfém ha kiszárad a környezet és feltámad a szél!
  A házak falai porózúsosak,ezek beisszák a folyékony vörös iszap alkotó elemeit,molibdént,(titánt) ...amiből a korábbi ex kormányfő,még az elmúlt 15-20évben lett milliárdos,nekünk meg az üzleti köreinek a környezetszennyezése jutott,illetve a kétes ügyletek,a feltételezhetően meghazudtolt és elmaradt környezetvédelmi beruházás,-a falu nagyon közel fekszik a zagytározóhoz- úgyszintén valószínűsítik,hogy csak a cég privatizációja alatt és után csak papíron léteztek tározó szakszerű állag megóvása és a környezet védelme,vagy egy katasztrófa terv, a multis jellegű cég milliárdos vörös iszapvezetése a tegnapi napon a tv-ben még cinikusan azt merte nyilatkozni,hogy nem okozhat problémát a lúgos vegyhatás és kb::30millós a kár!!..
  -Saajnos ha életünket az Ajkai cégre kéne bíznunk nem sok jóval kecsegtetne! A cégmenedzsment cinikus (hazug) állításaiNAK HINNÉNK,akkor a-- nem kell tartani a szállópor estén a levegőbe kerülő vörös iszap nehézfém mérgező tartalmától-tényleg fürödjenek meg benne benne a milliárdjaikkal együtt.Sajnos azért van baj,mert nem végezték el a környezetvédő -legköltségesebb- beruházásokat,a milliárdokat itt is kisíbolták. Még egy fontos,ez a bauxitos technológiai ökokatasztrófa állítólag az első a világon,ilyen katasztrófa helyzetet csak szimuláltak a jelentős Dél Amerikai bauxit kitermelő államokban.Remélhetően nem jut ki Veszprém megye ,akár 100km-es körzetébe a szállóporral a nehézfémekkel terhelt kiszáradt iszap!

 • én tegnap 2 sms-sel már segítettem a károsultakat...

 • Bábolna74:Én sem tudom garantálni, hogy odakerül és megértem aggályodat, de sajnos én nem tehetek semmi egyebet és felajánlani sem tudok mást. Így csak bízom abban, hogy az emberek segítsége célba ér!! A remény megér 200 ft-ot családtagonként.

 • http://www.origo.hu/nagyvilag/20101006-buffalo-creeki-katasztrofa-egy-1972es-amerikai-iszapolmes-tanulsagai.html

  http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20101005-mit-tehetnek-a-vorosiszap-katasztrofa-karosultjai.html

 • Az a helyzet katus, hogy a felsőcsolcaiak sem kaptak még mindig semmit...
  De azért most is a család összes telefonjáról küldtem sms-t (4-et)... mert még mindig azt hiszem, hogy tényleg odakerül a segítség ahol rászorulnak...
  Szerencsétlen emberek... nagyon sajnálom Őket, és ilyenkor újra csak megerősítem, hogy de jó hogy itt lakom...

 • Aki segíteni akar a károsultakon, ajánlom figyelmébe a 1749-es telefonszámot! A hívás, vagy sms-ben az iszap szó most 200 ft-ot ér!!

 • Az hogy esik az eső rossz is, de jó is egyben, ugyanis ez megakadályozza, hogy az anyag megszáradjon és porrá alakulva idegszervi, vese gondokat legroszabb esetben leállást okozzon.

 • A baj az, hogy itt szakad az eső :(((
  Ez nagyon nem kellene most.

 • most meg Veszprém megyében szakad az eső :S , ez tetőz mindent...

 • Épp Veszprém megyében autóztunk, mikor nagynéném felhívott minket a hírrel, hogy mi történt. Szörnyű!:S
  Ha egy "sima" árvíz lenne már az is borzalom, de így, hogy valami mérgező szutyok lepett el mindent...:S
  Kitartást az ott lakóknak!:S

 • Az eddigi hírek (TV) alapján, miszerint minden papír/engedély, ellenőrzés, műszaki állapot rendben volt, számomra kérdéses, h miként lehet megfogni a céget. Valamint a 10 millió Ft-ról szóló biztosításnál magasabb, 30M Ft-ot fordítanak a cég részéről a károk enyhítésére. Az mindegy, h valóban mekkora a kár, de a cég máris - önkéntesen - 3X nagyobb összeget vállalt be (feltehetően volt miből?). Valószínűleg ez jó üzlet, és ahogy az EU nem tartja veszélyes anyagnak ezt a löttyöt, úgy feltehetőleg nem túl szigorú szabályok vonatkoztak a "tartására" sem. Lehet, h a cégen "túl" van az igazi felelőse ennek. De valóban várom, h milyen hosszútávú tervek lesznek a terület rehabilitációjára, és ezt ki fogja fizetni. Kitartást az érintetteknek és az őket segítőknek!

 • Remélem hamar bíróság elé állítják a felelőst mert emberi mulasztás történt az biztos!!!

 • BBC-n vezető hír: http://www.bbc.co.uk/
  + Csomó kép és videó!

 • Egy valódi rémálom lehet most ott lenni az érintett városokban. Az a legborzasztóbb, hogy már 4 halott is van, és még mindig több embert keresnek. Őszinte részvétem és KITARTÁS!

 • Hát ennél rosszabbkor nem is jöhetett volna az eső azoknak a munkásoknak, akik a gát megerősítésén dolgoznak.

 • ez valami borzasztó

 • Sajnálom:(

 • Jó lenne ha befejeznétek ezt az önálló ítélkezést, uszítást meg pánikkeltő hozzászólás-írogatást. Már kezdek megcsömörleni ettől a társaságtól. Ha van felelős, majd megkeresik és pont. Ha ennyire fel vagytok háborodva akkor vezessétek le a feszültséget azzal hogy adakoztok vagy valami. Ne a hiszti meg a politika menjen már egyfolytában.

 • Jah és külön irónia az egészben, hogy amig más emberek pezsgővel fennhangon ünnepelték választási győzelmüket, más embert az ájulás kerülgetett, hogy épp nem árvíz, hanem vörösiszap viszi a házát.. Valahol felfordul a gyomrom, ám lehet, h nincs igazam.

 • Én ezen amikor meghallottam, egyszerűen elborzadtam.. Bele sem merek gondolni, hogy mekkora természeti kár keletkezett, hogy mi lesz ezután az ottani mezőgazdasággal (bár nem tudom, hogy az ilyen részben nehézfémmel szennyezett területeken hogy és mikor lehet újra termelni), az ivóvízellátással, meg úgy mindennel. Külön sajnálom az elhullott állatokat, akik meg pláne megint csak megszenvedik az emberi nemtörődömséget, a növényeket, az egész természetet :( Részvétem az elhunytak hozzátartozóinak, és lelki erőt a károsultaknak. Mivel ez emberi mulasztás (valljuk be helyet kap itt a "nemtörődömség" és "felületesség" fogalom is), mint ember, én is szégyenkezem emiatt. Csak remélni tudom, hogy a lehető "legjobb" kimenetele lesz ennek az egésznek :(

 • Nicsak, mit találtam: http://www.hir24.hu/belfold/147724/motim-minden-tarozonk-biztonsagos.html
  Mondom én, hogy a portást akasztani fogják!
  (Ha ez Kínában történik, már kezdenék csőre tölteni a fegyvereket a felelősök tarkón lövéséhez!)

 • Éppen nemrég mondták a rádióban, hogy Vas megyébe Szergénynél fog belépni az iszap a vízzel együtt és gipsszel fogják semlegesíteni, belemosatják a tűzoltók! Akkor kérdem én, hogy a gyár területén ,ezt mindjárt miért nem lehet a kitermelés, keletkezés pillanatában megtenni?! Anno a Tiszai ciánszennyezést is vas-szulfáttal lehetett volna közömbösíteni! Ráadásul hegyekben állt ez az anyag, tehát nem is volt elérhetetlen, mégsem tették meg. Volt egy kísérlet: halat raktak ciános vízbe és a szulfátosítottban életben maradt! A gipsz sem ritka anyag, jobban rá kéne lépni az ilyen gyárak vezetőinek tyúkszemére!!

 • Szörnyű, ami történt! Hogy van-e a katasztrófának személyi felelőse, azt illetékesek szerint nem lehet most tudni - ám ma reggel érdekes hírt hallottam, aminek alapján szerintem igenis nevesíthető felős(ök) van(nak).
  A hír arról szólt, hogy a tározót a mérnökök 250000-300000 köbméter zagyra tervezték, ám a hírek szerint legalább 700000 köbméter (tehát minimum a duplája az előírt mennyiségnek!) zagy ömlött ki! Ez már önmagában is potenciális katasztrófahelyzetet teremtett, amit az elmúlt hetek-hónapok esős időjárása tovább fokozott. Szintén mai hír, hogy épp az elmúlt napokban tartottak a gátaknál ellenőrzést, és mindent rendben találtak. No comment...
  Kíváncsi vagyok, találnak-e felelőst, és ha igen, ki lesz az? A magyar gyakorlatot ismerve nem lepne meg, ha a történtekért a cég éppen szolgálatban levő portása lenne az egyszemélyi felelős...
  Ami a cég honlapján olvashatóakat illeti, nos: az ISO minősítésről nekem nem túl jó véleményem van. Szépen felcímkézünk mindent, szépen becsomagoljuk, vagy letakarjuk a kakit, a bizottságnak adunk egy remek ebédet, és már meg is van a kíváló minősítés - de a lényeg maradt, amilyen volt.
  Nagyon sajnálok mindenkit, akit a tragédia bármilyen módon érintett, és csak remélni tudom, hogy a másik gát kitart!
  Ja, és szeretném, ha hamarosan kiderülne, kik a felelősök, akik aztán meg is kapnák méltó büntetésüket - de nem ejnye-ejnyére, meg luxusbörtönre gondolok!

 • Persze mondjuk ez tény hogy leejt arrafelé meg ott vannak a hegyek balatonnál de a talajvízben is oldódni fog biztosan ez a lé :S ami aztán kitudja hol áll meg... De szerintem hagyjuk a találgatást és bízzunk a legjobbakban...

 • Segélyvonal a vörösiszap károsultjainak megsegítésére, helyreállításra: 1752 ( http://www.nsv.hu/ )

 • http://www.rtlklub.hu/most/14509_hirado_panikhangulat_volt_kolontarnal_allitolag_ujabb_gatsza

 • Már 4 halott van sajnos.

 • Üdvözletem!
  Bocsánat, hogy így helyszíni ismeretek nélkül irkálok, de:
  - a gyár igazgatójának közleménye szerint a tározóból zömmel a lúgos hatású víz folyt ki. Mondom, zömmel, hisz a megindulú áradat magával ragadhatta az iszapréget felső rétegét. De így is valszeg több méter iszap fekszik a mederben...(szerencsére valszeg zöme bent maradt...)
  -A tározó több rekeszes-mint a halastavak pl. A baj az lehet, hogy az elválasztó gát gyengébb, mint a külső gát. Hiszen alap esetben a víz mindkét irányból nyomja. De most hiányzik az ellennyomás! Ha ne adj Isten megreped, megcsúszik, a kiömlő víz kiöblíti az iszapot!(Gondolom, ezt is figyeli a rendőrségi helikopter...)
  - Ráadásul jön az eső!(Az üres tófenékre hulló, maximálisan szennyeződő csapadékvíz szabadon folydogálhat kifelé!)
  Én nagyon sajnálom az áldozatokat.
  Miért nem építettek még egy gátat, ne adj Isten körtöltést az elárasztott falvak köré?(a gyárak extrafofitjának pár százalékéból futonna volna) A patakot zsilippel átengedve. Baj esetén zsilip zár...Termőföldnek annyi, de a lakosok, házak megmenekülnek!
  Mondom, ez lehet, hogy butaság, és itt az Alföldön működik. Lehet, hogy olyanok a domborzati viszonyok, hogy a körtöltés elzárná a völgyet...(sok földmunka mindenen segít)
  Kár, hogy embereknek kell meghalni és hatalmas természeti károknak kell bekövetkeznie, hogy ezt az "okosok" is belássák!
  Nem hiszem, hogy a Balatonba folyhatna lé, mert a terület a Kisalföld felé lejt!(arra mennek a vízfolyások a térkép szerint)
  Remélem meg tudják fogni, mielőtt a Dunát eléri!
  Kitartást az ott dolgozóknak!

 • De sajnálom az ott élőket :(

 • Helló ismét néztem google Earton de azon gondolkodtam mivel nem mai zömében 2006-2007 műholdképek vannak fenn, Azóta lehet hogy az is vörös színűvé vált csak mi nem úgy látjuk?! Viszont amit írtál Orkán az tuti,hiszen tényleg rengeteg "sár" maradt a gödörben és az összes víz átfolyna rajta egy esetleg második gát szakadásnál! Akkor kinyiffantaná a balaton és környéke élővilágát mivel a talajba is nagyon nagy mennyiségben jutna bele,így sem lesz egy leány álom hát mi jönne még úgy :O Te jó ég!!! :S Rá gondolni is rossz.

 • Sajnos ebben az országban mindent lehet!A felelősök ezt is épp úgy megúszzák mint mindíg!Részvétem az áldozatok hozzátartozóinak és sok kitartást minden ott élőnek!

 • A bauxit önmagában rengeteg vasat (Fe) tartalmaz, részben vas-oxid, nagyrészben vas-hidroxid formájában (az arány környezeti nedvesség, ill. hőmérséklet kérdése). Ettől tisztítják ki a bauxitot és igyekeznek a benne levő alumíniumot kivonni. Nem vagyok timföldgyári szakértő, de biztos, hogy a zagybam is bőven maradt szabad, lekötetlen állapotú alumínium. És higgyétek el, ez sokkal nagyobb környezeti probléma lesz, ugyanis az alumínium kifejezetten növényi méreg, azon a területen, ahová kifolyt, talán sohasem lesz sem kertészeti, sem szántóföldi növénytermesztés...
  Borzalom, ami ott van

 • Kölce: Ha arról a másik tározóról van szó ami közvetlen a trutymós tározó mellett van akkor a méretét nézve kb. akkora. Goolge earth-ön néztem, és ebben a tározóban lévő folyadéknak kék színe van, ami vízre utal... ha az is átszakadna akkor ez tetőzné a katasztrófát... :S

 • Rá jár az emberekre a rúd mostanában, árvíz, eső, most meg ez is, mi jön még?? megkezdődött a szelektálás, csak a jók maradnak....

 • Európa közepén hogyan fordulhat elő ilyen felelőtlenség! Borzalom és döbbenet!!!! Együtt érzésem az áldozatok hozzátartozóival !

 • És még valami azzal a tározóval kapcsolatban az amiről beszélik hogy átszakadhat. az körülbelül mekkora lehet vagyis ettől ami most átszakadt kisebb vagy nagyobb?

 • Helló már tegnap akartam hozzá szólni de nem volt jó a netem :S Borzasztó milyen emberi múlasztásokra vet fényt az idei időjárás!!! Nagyon is sajnálatraméltó! Ebben az országban mindent lehet?! Felháborodott szomorú vagyok és sok másik Tűzoltó kollégám is. Ertő egészséget és kitartást kívánunk minden ott élőnek és Ott dolgozónak! ( Szigetvárról)

 • unikey0828-nak:.Építéskor a kivitelezőnek kellett volna arra gondolni,hogy betont építsen a föld helyet... - látod, lett volna rá megoldás. Mégiscsak a 21. században élünk és nem sárból építünk várat, mikor feltalálták a betonbunkert.
  Gondolom az alumínium gyártásból bezsebelt milliókból futotta volna normális gátra is - csak lesz*rták. Ha a hatóság nagyon hangos volt, lefizették. Nincsenek bizonyítékaim, de ebben az országban sokszor így működnek a dolgok.

 • Én a mosonmagyaróvári timföldgyárban dolgozom. Hála az égnek nálunk már nincs timfoldgyártás 2002 óta. Itt is vannak tározók de ezek már beszáradtak. Valóban nagyon erős maró hatású a vörösiszap. Ha radioktiv lenne, mi már rég nem élnénk! sajnálom az ott lakókat, ezt eltakarítani nagyon nehéz lesz.

 • 10:44 NINCS SEMMIFÉLE GÁTSZAKADÁS! A rendőrségi helikopter folyamatosan köröz a tározó felett, semmilyen áttörést nem láttak. A hír téves, én pedig elég biztos forrásból hallok mindent.

 • átszakadt egy másik tározó is...

 • Az áldozatok száma...sajnos nem 3...

 • Kacsa volt a negyedik áldozat szerencsére.

 • Pánikhangulat van a helyszínen. Az a rémhír terjed a környéken, hogy a másik tározó fala is hamarosan át fog szakadni. A rádióforgalmazást hallom...

 • Borzalmas helyzet!!
  Az imént hallottam, hogy a negyedik áldozatról (egy csecsemőről) szóló tájékoztatást visszavonták!!

 • somen: jártál Te már egy kővel körberakott, majd földdel feltöltött gátnál? Kiszámíthatatlan!Nem védeni akarom őket. De ez nem betongát volt, ami oda volt építve.Ha az egyszer elkezd szivárogni, semmi se fogja meg, kimos mindent a gát belsejéből és addig, amíg már a kő nem bírja tartani. Ezt ellenőrizheted éjjel nappal,szart se érsz.Max felkészülsz a kitelepítésre.Ekkora esőzésnél semmire nem tudsz felkészülni.Már ott tartunk,hogy pillanatok alatt annyi eső esik,hogy a vízelvezető ereszcsatorna se bírja már vezetni a vizet.Építéskor a kivitelezőnek kellett volna arra gondolni,hogy betont építsen a föld helyet...

 • david152-nek: igen, komolyan mondom. Tudod, ez nem egy olyan dolog, hogy ráléptek a lábamra, bocsika. Ott van a környezetvédelmi hatóság - mikor ellenőrizték a gátakat?
  Hogy lehet az, hogy tó méretű lúgos anyag közömbösítetlenül marad pár km-re emberek lakta településektől? Ki és milyen rendszerességgel ellenőrizte a gátak állapotát? Mert azt ne gondoljátok, hogy hipp-hopp jött a sok eső, a gát meg átszakadt... Szóval szvsz lehet itt az esőt okolni, de egy nyílt vizű tároló esetén erre gondolni kellene, itt sokkal inkább emberi mulasztásról, hanyagságról van szó.

 • Sajnos akármit tesznek, akár kit büntetnek az ember életet nem adják vissza. Sok tényezőtől függött ez a gátszakadás de legjobban az idei rekord mennyiségű esőtől. (szerintem) de kérdem én az állatokal ki foglalkozik?

 • Ezt érdemes elolvasni.

  http://www.mal.hu/engine.aspx?page=kornyezetvedelem

 • :O :S

 • Durva !

 • Már 4 áldozat :(
  és az egyik cikkben olvastam, hogy 7 eltűnt...
  Már jobb az árvíz, mert az nem mérghező, meg nem lúgos.

 • Már 4 halálos áldozat van.

 • Sajnos még van ott a környéken néhány ilyen vörösiszap tározó.
  Az emberéletek mellett hatalmas a természetkárosítás is. A Torna patakon át a lötty a Marcalba majd a Rábába és a Dunába kerülhet, ha nem tudják megfogni. 1989-ben nátronlug folyt ki a patakba az ajkai timföldgyárból, akkor a Torna patakban és a Marcal egy részén a viziélet teljesen kipusztult, azonban lakóterületek és szántóföldek nem voltak veszélyben. A mostani eset jóval súlyosabb. Mély részvétem minden károsultnak és az életüket vesztettek hozzátartozóinak. Remélem a timföldgyár vezetőire példás büntetés vár és viselik a teljes költségeket is, bár a ciánszennyezés felelősei is megúszták...

 • Sajnos 3 áldozata van az iszapnak. http://www.hir24.hu/belfold/147479/iszapomles-egy-kisgyerek-a-harmadik-aldozat-.html

 • Érdekes a gát sarka szakadt ki, ahol lerakódás figyelhető meg. Valószínűleg az előtte lévő csatorna csúszhatott meg.

 • Sziasztok!

  Mi itt Fehérváron (Megyei Kórház) is készültségben vagyunk, ugyanis a mentés még mindig zajlik.Veszprémből eddig 2 sérültet kaptunk akiket a katasztrófa miatt nem tudtak ellátni. Az éjszaka még hosszú, ki tudja mennyi embert találnak még.
  Nagyon sajnálom az ott élőket.

 • Sajnálom az ott lakokat!!!

 • somen, most ezt komolyan mondod ? esőbe belecsap valakibe a villám vagy házára dől a fa akkor ki kell vizsgálni a fát ? agyam eldobom ettől a sok vizsgálódástól nem hogy a gonddal foglalkoznának...

 • Szerintem igenis kell azzal is foglalkozni, hogy ki ezért a felelős. Nem ez a prioritás, de itt emberek haltak meg... Valamelyik ismeretterjesztő csatornán volt szó pont u. ilyen katasztrófáról. Ott is a sok eső tette tönkre a gátat, persze naivitás lenne azt hinni, hogy erre nem lehetett volna felkészülni.Számomra érthetetlen, hogy ilyen üzemeket miért nem ellenőrzi a hatóság?

 • Hír a T-zones-tól, 21.30-kor. "Nyolc tűzoltó is megsérűlt a maró iszappal elöntött térségben. A mentőszolgálat összesen 113 sérűltet látott el, közülük 73-at kórházba vittek"

 • Az a legnagyobb probléma, hogy sok helyen helytelen információk jelennek meg, többnyire rémhír keltés megy. Erre senkinek nincs szüksége!!
  Nincs 10 halott.
  Iható a víz.
  Nem szakadt át több gát.

 • durva...sok kitartást és erőt akik ott élnek!! =/

 • Szegény emberek. Ez iszonyú. • Találtam egy videót.

 • Nem a felelősöket kell keresni most,ami történt megtörtént,most a károk elhárítása a cél!!
  Ja és ha van felelők akkor megússza ,mert itt ez a szokás :)

 • ...és szerintem a tapolcai tavas barlang nincs veszélyben. Annak vize Nyirád környékéről érkezik, ha jól tudom, és "felszín alatti víz".

 • Talajcsere?? És azt "lenyeli" a timföldgyár?? El tudod képzelni mekkora területről van szó. 700000 (köbméter) iszap folyt szét. Kollégáim kint dolgoznak a helyszínen (tűzoltók), telefonon mondta egyikük, hogy kegyetlen a helyzet. Ha lesz kép vagy videó a holnapi nap folyamán megosztom, vagy amikor lehetőségem lesz rá.

 • Valószínűleg talajcserét is végre kell majd hajtani azon a területen ahol szétfolyott. Az se lesz olcsó mulatság.

 • Lehet hibáztatni a céget, de az eső miatt lehetett ez szerintem. Gondolom mikor építetek nem gondoltak erre.

  Amúgy Kitartás !!!!

 • Logic: Igen. Először a Marcalba, majd a Rábába, végül a Dunába fog folyni.

 • Ilyet még nem láttam

 • Sok erőt és kitartást az ott élő embereknek!!!! =/

 • De most a Dunába is belefolyik? Jó lenne tudni merre halad...

 • Ez döbbenetes! Ezt a pusztítást.....!

 • Ezt a videót nézve szörnyű helyzet uralkodik, nem lennék ott Devecserben! :S 21vagyok de még nem éltem át ilyen mértékű katasztrófát, és nem is szeretnék...

 • Légi felvételt csinált az RTL Klub.
  http://zalaihirlap.hu/cimlapon/20101004_katasztrofahelyzet_kolontaron

  Egyszerűen megrázó, Magyarország egyik legnagyobb és ha jól tudom nincs a környező országokban ekkora tározó.
  Remélem a Tapolcai tavasbarlang vizében nem jelenik meg a víz.

 • Idén ami megtehette az kiáradt, a belvíz helyenként Székesfehérváron fél Velencei-tó méretű területeket öntött el mindenfelé. Repülőről jól látszik, egy hónappal ezelött még nembiztos hogy bárki azonnal meg tudta volna mondani melyik a Velencei-tó. Most még a vörösisaptározó is... és az elkövetkező napokra is esőt ígérnek. :S

 • A cég honlapjáról..... no comment...

  Környezetvédelem

  Társaságunk messzemenően elkötelezte magát a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálására, az európai előírások betartására. Korszerű technológiák és berendezések szolgálják a természetes vizek és a levegő tisztaságának védelmét.  Jól lokalizált, korszerűen megépített, monitor rendszerrel ellátott üzembiztos tárolók szolgálnak a vörösiszap tárolására. Nagy gondot fordítunk a vörösiszap-terek rekultivációjára, folyamatos a már feltöltött medencék termőfölddel és növényzettel történő lefedése. Az ISO 14001 szabvány szerinti környezetközpontú irányítási rendszert 1999-ben vezettük be.

 • Szerintem nem a tárolót építették közel a városhoz, hanem a város növekedett akkorára, hogy a gyár közelébe került. Amúgy szerintem jobb ha esik az eső, mert ha megszárad, porrá alakul és belélegezve tüdőrákot okozhat!

 • blue34, Talán normális gátakat kellene építeni...

 • Akinek lehetősége van segítsen, de ne azzal, hogy odamegy!
  http://www.eyko.hu/index.php/component/content/article/55-informacio/797-felhivas

 • Ez talán roszabb, mint egy árvíz. A víz elvonúl, de ez az iszap beívódik mindenbe, amihez csak hozzáér.

 • Ez az év úgy tűnik az időjárás okozta katasztrófák éve lesz :(
  Talán ha a nagyokos klímaszakértők nem ilyen időjárás ellenkezőjére készítették volna fel a térséget a téves "jóslataikkal" (elsivatagosodás,kevés csapadék,melegebb száraz éghajlat) akkor kevesebb ilyesmi történne..
  Ezt senki nem kéri számon rajtuk?

 • Péter/Voiceman, nagyon szépen köszönjük a hasznos információkat!

 • Elképzelhető, hogy Lacek55 is kint van a terepen, segít a rászorultaknak, mentik, ami menthető. El sem tudom képzelni, mit élhetnek meg az ott lakók! Ezt csak az tudja, aki már átélt valamilyen katasztrófát. Bizzunk benne, hogy semmi baja nincs és jelentkezni fog.

 • Sziasztok,
  Ajkáról vagyok, több ismerősöm lakik az érintett településeken (Devecser, Kolontár). Ők 2nél sokkal több halottról tudnak: 8-10 fő. Most az egyszer remélem nem lesz igazuk...
  Legnagyobb probléma most az, hogy a kiürült tározó egyik fala egy másik szomszédos tározó fallal közös volt, és mivel most eltűnt a nyomás erről az oldalról, így attól félnek, hogy ez a gát is átszakadhat...
  Városban elég nagy a káosz, mindenféle hírek keringenek: elzárják a vizet, kitelepítések lesznek. Tesco bevásárlóközpontban az emberek kosárszámra vitték és harcoltak az ásványvizekért...

 • Az igen nem semmi. Nem elég a sok árvíz, még ez is.

 • Képek a katasztrófa helyszínéről:

  http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1010/L_gos201010416247/gallery.xml&rovat=itthon

  Forrás: origo.hu

 • @felugyelo , @donpapa

  Azért az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy ekkora mennyiségű csapadékra senki nem számított. Az előírások már így is túl szigorúak, nem amiatt történt a katasztrófa. A tározókat naponta többször ellenőrizték, azon a helyszínen több évtizede vannak ilyen jellegű létesítmények, soha még csak hasonló sem történt.

 • Kitartást azoknak akik ott élnek...

 • Üdv! Az index.hu már 2 halottról ad értesítést.

 • Lacek55 rendszeres napi devecseri észlelőnk. Ma nem észlelt. http://www.idokep.hu/eszlel/user/lacek55

 • Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap; az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem negyven 40 embert kellett kimenekíteni forrás:http://www.mno.hu/portal/740382

 • uhh de szar aki ott lakik ! :/ lakik ott valaki köszületek???

 • A környezetvédelmi előírások nem elég szigoruak, azok betartásában ellenérdekelt a profitéhes befektetői tőke. Erős, bitonságosan megépített zagytározó esetén nem fordulhatott volna elő ez az eset sem. A románia aranybányászat, meg a ciánszennyezés jut róla eszembe.

 • Komoly a helyzet ott.:S

 • 2010., a Katasztrófák éve :(
  Májusban/Júniusban áradások, nyáron nagy viharok, tornádók, most meg ez :(

 • Ez borzasztó

  Én azzal hordatnám el illetve pucoltatnám fel aki ezt engedélyezte hogy ilyen közel lakott területhez ilyen nagy mennyiségben tároljanak veszélyes anyagot.

  Szerencsétleneknek még holnap az eső majd küld még.

 • http://www.mno.hu/portal/740382

 • A hírekben már 2 ember haláláról beszélnek s kb. 100 ember kitelepítését fontolgatják.

 • Meddig folyhat el ez az áradat? Ha a TV híreit jól értelmezem az iszap halad tovább. Már Somlóvásárhely nevét emlegetik.

 • a nyíl rossz helyről mutat...ugyanis a piros trutyi folyt ki és a sarka tört ki a bal felső..

 • Egész délután 10-15 percenként mentők jöttek és mentek keresztül a városon. Nagy a baj......

 • Még jó, hogy nem tegnap ugyanis pont ott mentem el Devecsernél!:O

 • Most néztem a TV ben, gondoltam hogy itt is lesz egy cikk.. Tényleg hatalmas az a tározó, rengeteg iszapot tartogatott.
  Nagyon sajnálom az ott lakókat, lelkiekben sok erőt nekik :S

 • Csjoco1 köszönjük, javítva!

 • Uramatyám !!!

 • úristen

 • Az ajkai Timföldgyár vörösiszap tározója, nem pedig devecseri.

  A hírben rosszul van közölve.

 • Na ezen a területen nem kicsi természetkárosítás megy végbe... Gondolom évekre(évtizedekre?) tönkretette az iszap a növényzetet.

 • 5 -ös azaz a legmagasabb fokozatú riasztás. A google maps -on a tározó eredeti állapotában jól látható. Majd akkora mint Kolontár.

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak