Vulkán a víz alatt

Kurunczi Rita | 2011. november 8. 13:11 | Frissítve:

Elképzelhető, hogy új sziget fog kiemelkedni a mélyből, már hetek óta nyugtalan a föld.

Néhány nappal korábban, november 3-án a Richter-skála szerinti 4-es, míg rá egy nappal 4.4-es földrengést regisztráltak a Kanári-szigetek közelében, az El Hierro nevű kis szigetnél. A víz alatt egy tűzhányó ontja magából a hamut és a különböző gázokat, melyek gyakorlatilag egy hasadék mentén törnek fel a felszínre. 

Azóta naponta többször is megremeg a Föld, a hatóságok az éjjeli órákra le is zárták a sziget Los Roquillos nevű alagútját, Las Puntas városában pedig 11 lakóházat evakuáltak. 

Egyes helyeken a megszilárdult láva már 100 méterre magasodik a tengerfenék fölé, még nagyjából 150 méter hiányzik ahhoz, hogy az alakuló sziget a vízfelszín fölé magasodjon, semmiképp sem zárható tehát ki, hogy új sziget fog kiemelkedni a vízből.

A négy hete növekvő "szigetmag" felbukkanása nem meglepetés a geológusok számára, hiszen a terület már július óta igen aktív. Az újdonsült tűzhányó, amely tulajdonképpen egy tenger alatti hasadékként kezdte életét, pár hét alatt nagyot növekedett a kiömlő láva megszilárdulásával.

Forrás: AFP, [origo]
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni. BejelentkezésRegisztráció
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

  • @Misiniszta
    Video is van.:-)
    http://videos.laprovincia.es/sociedad/20111109/imagenes-del-burbujeo-restinga-27376.shtml

  • Egy webkamera a közelben.
    http://www.ilovesantacruz.es/newweb/a/2011/11/

  • Szerintem az arra illetékesek már a majdani sziget nevén is gondolkodhatnak, ugyanis a vulkáni tevékenység nem gyengül, sőt! Tegnap már 10 méter magasra emelkedett ki a vízből a magmás anyag (http://www.laprovincia.es/servicios/lupa/lupa.jsp?pIdFoto=1909778&pRef=2011110800_36_414190__Especiales-intensifican-explosiones-Hierro), és La Restinga-n erős kénszag volt érezhető!

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2017. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jogi közlemény | Elvihető tartalmak