Vulkánkitörés villámlással

| 2008. május 8. 21:33 | Frissítve:
Szenzációs fotón sikerült megörökíteni egy vulkánkitörés alkalmával keletkező villámlást.
Régóta lenyűgöznek a természet, különösen az időjárás olykor szélsőséges megnyilvánulásai. Ezek közül kiemelten érdekelnek a villámlások, melyek megfigyelésével és fotózásával már jó ideje több-kevesebb sikerrel próbálkozok. Szerencsére hazánkban többször is lehetőség kínálkozik erre, de viszont régi álmom, hogy egyszer egy vulkánkitörést élőben tudjak megfigyelni.
Az pedig, hogy valaki egyszerre legyen szemtanúja a két természeti jelenségnek, szinte elképzelhetetlen, de nem lehetetlen, ugyanis egy vulkánkitörés során kilövellő füstfelhőben keletkező villámlást sikerült lencsevégre kapnia egy fotósnak, legutóbb Chilében.

A kutatóknak egyelőre még nem sikerült teljesen tisztázni, miért kíséri gyakran villámlás a vulkánkitöréseket. Egybehangzó vélemények szerint a kisülés valószínűleg a kráterből feltörő felhőben lévő por, hamu, törmelékanyag és a vízrészecskék súrlódása miatt jöhet létre, bár erre pontosabb magyarázat egyelőre még nincs.

A múlt héten pénteken, 9000 év inaktivitás után váratlanul hatalmas hamufelhőt lövellt ki magából a Chile déli részén található Chaitén vulkán. A kitörés során körülbelül 20 kilométer magas por- és hamuoszlop jutott a légkörbe, amely egy része a talajra visszahullva sok helyen 20 centiméter vastagságban borította be a környéket. A kitörés során keletkező szeizmikus rengéseket Chile déli részén mindenhol érezni lehetett. A természeti jelenség szerencsére nem követelt emberáldozatot, az anyagi kár azonban tetemes.
(geographic.hu)

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |