illusztráció illusztráció

X. Országos Sasszinkron

2013. január 11. és 13. között került lebonyolításra a Hortobágyi Nemzeti Parkban a X. Országos Sasszinkron

Az egy időben történő megfigyelések miatt sas-szinkronnak nevezett esemény célja, a Magyarországon telelő sasok összeírása, valamint az elmúlt években elharapódzott  mérgezéses esetek felderítése.  

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság működési területén számos, a sas fajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van, melyek egyébként parlagi és réti sasok fészkelő helyéül is szolgálnak.

illusztrációMagyarország különösen fontos a rétisasok számára, ugyanis az egyre nagyobb számú, állandó hazai fészkelő állományon kívül, számos példány érkezik hozzánk Európa északi területeiről is. A parlagi sas Kárpát-medencei költő állományának és fiataljainak is jelentős része nálunk telel. Emellett több szirti sas és fekete sas példány is hazánkban tölti a telet.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban és közvetlen vonzáskörzetében (a Hortobágy és a Nagykunság Természetvédelmi Tájegységek területén, illetve a Tisza-tónál) a számlálás vasárnap történt. Összesen 182 példány rétisas, 7 példány parlagi sas és 1-1 fekete, illetve szirti sas került szem elé, amely kiemelkedő eredmény.

A rétisasok nagy számát magyarázza, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett sasetető helyeket a madarak jelentős számban keresik fel táplálkozás céljából. Ennek természetvédelmi vonatkozása igen jelentős, tekintetbe véve, hogy az utóbbi években újra megjelent egyik legfontosabb mortalitási tényező fokozottan védett sasfajaink számára hazánkban a mérgezés. A nemzeti parkban kialakított etetőhelyeken konstans módon táplálkozó nagy mennyiségű sas méregmentes táplálékot fogyaszt, így a kritikus téli időszakot - melyben az állati tetemek fogyasztása előtérbe kerül a sasok étrendjében kisebb számban jelen lévő élő zsákmányállatokkal szemben - könnyebben átvészelik, ráadásul itt maradnak a Kárpát-medencében és kevésbé követik a vonuló vízimadár csapatokat a délebbre fekvő országokba, ahol a lelövés veszélye is sokkal nagyobb, mint hazánkban.

Az összeállított anyagot köszönjük szépen a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság marketing és pr-előadójának, Kánai Edinának!

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés