Az elmúlt 2 év legerősebb napkitörése

| 2014. február 25. 2:01 | Frissítve:
X4.9-es erősségű napkitörést produkált az AR1990-es napfoltcsoport kedden hajnali 1 óra 49 perckor. Óriási, de nem felénk tart.

Igen erős, X4.9-es erősségű napkitörést jelentett a NOAA űridőjárással foglalkozó részlege magyar idő szerint kedd hajnali 1 óra 49 perckor. Ilyen erős jelenséget utoljára 2012 márciusában figyeltek meg.

Balra: a kitörés a NASA Solar Dynamics Observatory felvételén

Az óriási kitörés nem a Föld felé irányult. Mérések alapján 2000 kilométer/másodperc (avagy 7,2 millió km/h) sebességgel kilökődő anyagfelhő a bolygónkon igen erős geomágneses vihart keltett volna, szokatlan helyeken megjelenő sarki fényt és lehetséges elektromos meghibásodásokat is okozva.

Látható lesz-e hazánkban az északi fény?

Nem valószínű.

Mire lehet számítani a következő napokban?

Jó eséllyel semmi szokatlanra.

Miért fontos mégis figyelemmel követni a napkitöréseket?

1989-ben egy X15-ös erősségű, Föld felé irányuló napkitörés néhány nappal később először szokatlanul erős sarki fényt okozott, majd a kanadai Quebecben másfél perc alatt összeomlasztotta a teljes elektromos hálózatot, sötétségben hagyva 6 millió embert. Egy X15-ös erősségű kitörés ráadásul még nem is olyan ritka. További részletek korábbi cikkünkben.

Gyakran fordul elő ilyen?

A napfolttevékenységben 11 éves ciklusok vannak, a legutóbbi maximum tavaly volt, így az erős kitörés ténye egyáltalán nem meglepő. Az 1989-es kanadai eset is egy ilyen maximummal hozható összefüggésbe.

Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat.

A NOAA a mostani kitörés alatt R3-as erősségű rádiózavart észlelt, ilyenkor a Föld Nap felőli oldalán nagyjából 1 órán keresztül keletkeznek zavarok a nagyfrekvenciás adásokban. Az esemény időpontjában Ausztrália és a Csendes-ócán "nézett" a Nap felé.

A kitöréssel párhuzamosan koronakidobódás is előfordul - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. Ez az anyagfelhő (amennyiben bolygónk felé irányul), általában 1-3 nap alatt éri el a Földet. Megérkeztekor a rádiós kapcsolatok megszakadhatnak, a magasban (pl. repülőgépen) utazók fokozott sugárzásnak vannak kitéve, a műholdak elektronikája is károsodhat.

További információk és élő grafikonok a Nap aloldalunkon.


hirdetés


Cimkék:


Kapcsolódó hírek

  • Tíz éve nem volt ekkora napkitörés X9.3-as erősségű napkitörést figyeltek meg magyar idő szerint szerda délután. A következő napokban nem kizárt sarki fény.
  • Sarki fény Magyarországon 4-es erősségű geomágneses vihar okozott sarki fényt, olvasóink és csapatunk is lefotózta.
  • Elérte a Földet a napkitörés Vasárnap a délelőtti órákban érte el a bolygónkat egy, még szerdán útnak indult napszél. Sarki fényt végül északabbra lehetett csak látni.
  • Űrvihar tart a Föld felé Két hullámban érkezik és pénteken éri el bolygónkat az elmúlt napokban történt napkitörések szele.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2021. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | Adatvédelem | ÁSZF | Elvihető tartalmak |