XIV. Klímakonferencia

| 2008. december 1. 22:06 | Frissítve:
A konferencián több mint 190 ország képviselője vesz részt, elsődleges céljuk a Kiotói Jegyzőkönyv eredményeinek kiértékelése.
A lengyelországi Poznanban a mai napon nyitották meg a 14. ENSZ Klímakonferenciát, melynek résztvevõi már a tanácskozás kezdetén megállapították: a globális gazdasági válság ellenére a nemzetközi közösségnek folytatnia kell a küzdelmet a klímaváltozás ellen.

A konferencián résztvevõk száma a tízezret is meghaladja, mintegy 190 ország delegációja fogja keresni a következõ két hétben a 2012-ben lejáró, kiotói klímavédelmi jegyzõkönyv utáni teendõkhöz szükséges, jövõbeni megállapodás sarokpontjait..

A "Szolidaritás a klímáért" címmel meghirdetett tanácskozás megnyitójában Donald Tusk lengyel kormányfõ "idõtlen" feladatnak nevezte az aggódást a klímáért, a természetért és az ember sorsáért, ez - mint mondta - nem függhet a gazdasági konjunktúrától. Mivel egyetlen ország sem birkózhat meg egyedül a klímaproblémával, ezért globális szolidaritás kell- hangsúlyozta.

Tusk egyúttal közölte, hogy Lengyelország kész 2020-ig 20 %-kal csökkenteni CO₂-kibocsátását, és az ehhez szükséges beruházásokhoz gazdasági együttmûködést keres az EU-ban. Lengyelországban az áram 94 %-át széntüzelésû erõmûvekben termelik, és a CO₂-közel kétszerese az EU-átlagnak.

Az EU tavalyi ígéretei:
[1.] A maga részérõl az 1990-es mennyiséghez képest 2020-ra 20 %-kal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.
[2.] 20 %-ra növelné a megújítható forrásokból származó energia arányát a teljes fogyasztáson belül.
[3.] 20 %-kal takarékosabb energiafelhasználást érne el.

Az egyetértés azonban nem teljes az EU-n belül: ha az EU klímaterve úgy marad, ahogy van, azt Olaszország megvétózza, mert attól átlagosan 17 %-kal nõne minden olasz állampolgár villanyszámlája, mondta hétfõn Brüsszelben az EU-ügyekkel foglalkozó olasz miniszter, Andrea Ronchi.

Forrás: UNFCCC, MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

  • 2008 a környezeti katasztrófák éve volt A múlt évi események olyan pusztítóak voltak, hogy 2008 a harmadik helyet szerezte meg a Munich Re Group biztosítótársaság világranglistáján.
  • Szökőmásodperc 2008 utolsó napján plusz másodpercet iktatnak be a Föld forgási sebességének változásainak kiküszöbölésére.
  • Korszakalkotó klímatörvény Londonban kedden este a kormány elfogadta a törvényt, mely szerint 2050-re 80%-kal csökkentik a CO₂ kibocsátását.
  • IRENA A Megújuló Energiák Nemzetközi Ügynökségének célja, hogy világszerte meggyorsítsa a megújuló energiák használatát.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |