Xynthia viharciklon

| 2010. február 28. 23:22 | Frissítve:
Közel 50 ember halálát okozta a Franciaországra lecsapó viharciklon, melyet néhol 130-150 km/h-s széllökések kísértek.

Viharciklonnak, vagy ciklonbombának nevezzük azon ciklonokat, amelyek középpontjában a legnagyobb nyomássüllyedés 24 óra leforgása eléri a 24 hPa-t. Egy ilyen, igen gyors mozgású, orkán erejű széllel járó, rövid élettartamú képződmény okozta a hétvégén legkevesebb 45 ember halálát Franciaországban.

A Xynthia névre hallgató viharciklon közel 50 ember halálát okozta és egymillió háztartást fosztott meg az áramtól Franciaország nyugati és középső részén.

A szélvihar vasárnapra virradóra csapott le, néhol óránként 130-150 km/h-s széllökésekkel, a maximális szélsebességeket a partvidéken regisztrálták.

Az Air France légitársaság vasárnap reggel törölte 70 légi járatát. Jelentős áradások voltak a középnyugati Charente-Maritime-ban és Aytréban, ahol a lakók a háztetőkre menekültek, valamint La Rochelle-ben. A francia államvasutak mintegy tucatnyi, Párizst a délnyugati országrésszel és Spanyolországgal összekötő járatot törölt. Délnyugaton, főként Landes-ban és a Pireneusok atlanti vidékén közel 1200 kamion rekedt meg az utakon, mert a spanyol határt lezárták a közlekedés elől a vihar miatt - olvashatjuk az Indexen.

A viharciklon meteorológiai hátteréről, részletesebb elemzéséről hamarosan egy új cikkel jelentkezünk!


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |