illusztráció illusztráció

Záporokkal, zivatarokkal hidegfront jön vasárnap

Vasárnap sokfelé fog esni, hétfőre kisüt a nap, de több fokkal lehűl a levegő.

A hétvégén még alapvetően marad a meleg tavaszi idő, szombaton 20-25 fokos maximumokkal. Helyeként kialakulnak záporok, egy-egy zivatar, majd észak felől

vasárnap érkezik a változást hozó hidegfront.

A front érkezése, a hideg levegő beáramlása vasárnap:

illusztráció

850 hPa-os (~1500 m) magassági szint hőmérséklete vasárnap 9 UTC-kor (wxcharts.com)

Reggel helyenként, a délelőtti óráktól egyre nagyobb területen várható intenzív záporok, délután az ország déli felén zivatarok kialakulása. Több csapadék délen, délkeleten valószínű, ezzel szemben északkeleten a reggeli kevés csapadék után hamar kisüt a nap. 

A csapadéksáv napközben átvonul és mögötte észak felől délután már sokfelé szakadozik a felhőzet és kisüt a nap, a késő délutáni, esti órákra pedig déli irányba elhagyják térségünket a záporok, zivatarok. Az északi, északnyugati szél feltámad, felerősödik, a zivatarokat viharos lökések kísérhetik. A maximumértékek 16-24 fok között alakulnak, a legmagasabb értékeket délnyugaton mérhetjük, az alacsonyabbakat északkeleten és a csapadékos területeken. 

Hétfőre mindenhol több fokkal visszaesik a hőmérséklet,

12-17 fok között alakulnak a csúcsértékek. A hőérzetünket az élénk, északkeleten erős szél tovább ronthatja. Az ég viszont kitisztul a front mögött, és ismét napos, száraz idő lesz. 

Kedden a kezdeti napos idő után megnövekszik a felhőzet és északon, északkeleten eső, záporok alakulnak ki. Az erős északkeleti szél továbbra is hidegebb levegőt szállít térségünkbe, hajnalban helyenként visszatér a fagy, nappal csupán 10-16 fok várható. Szerda, csütörtökre már melegebb lehet pár fokkal.

Borítókép: Kovács Natália

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés