illusztráció illusztráció

Zeta folytatja a sort az atlanti hurrikánszezonban

A 27., névvel ellátott trópusi vihar Kuba és a Yucatán-félsziget fölött áthaladva a Mexikói-öbölben erősödhet hurrikánná.

Epsilon után újabb trópusi vihar alakult ki az Atlanti-óceán térségében, egészen pontosan a Karib-tenger-fölött. A rendszer nevet is kapott, Zeta immár a 

27., névvel ellátott trópusi vihar.

Utoljára ennyi vihar 2005-ben alakult ki az atlanti térségben, mely 1965 óta a legaktívabb hurrikánszezon volt. Ez hivatalosan november 30-án ér véget, vagyis az idei év jó eséllyel maga mögé utasíthatja a 2005-ös szezont. Már ami a viharok számát illeti, ugyanis 2005-ben a mostaninál több intenzív hurrikán alakult ki. Ekkor tarolta le a Katrina New Orleans-t, majd a Wilma szintén jelentős pusztítást végzett.

illusztráció

Műholdfelvétel a Zeta-ról (forrás: GOES-16 műhold)

Zeta a következő napokban észak-északnyugat felé folytatja útját, hétfőn Kubában és a Yucatán-félszigeten okozhat viharos időt, özönvízszerű esőt. Várhatóan kedden a korai órákban

a Mexikói-öböl fölött hurrikánná erősödhet.

illusztráció

illusztráció

Zeta várható útvonala a NOAA NWS National Hurricane Center előrejelzése alapján

Az USA déli partjait helyi idő szerint kedd éjjel, szerda hajnalban érheti el. Louisanatól Floridáig okozhat szélvihart, kiadós esőzéseket, akár vihardagályt.

Hirdetés