illusztráció illusztráció

Elmosta az EFOTT-ot a vihar

Bőnynél jégeső is esett, a vihar elmosta az EFOTT-ot is. Holnaptól mégis folytatódik a hőség.

(22:43): Gyönyörű villámfotók érkeznek szerkesztőségünkbe a főváros közelében lecsapó légköri kisülésekről. Lejjebb Orbán Ádám friss fotója, köszönjük! (További fotók Képtárunkban)

Újabb és újabb cellák (21:46): Vác, Göd és Zebegény környékén robbannak be a zivatarcellák, melyek lánccá kezdenek összeállni.

Vihar az EFOTT-on is (21:25): Helyszínen tartózkodó munkatársunk szerint a vihar csúnyán elmosta az EFOTT-ot is. A szabadtéri koncerteket lefújták, sok helyen nincs áram sem.

Újabb cellák (21:15): Budapest felett folyamatosan pattannak ki a cellák, telibekapja a fővárost a vihar.

Elérte a fővárost (21:04) Radarhálózatunk igen inzenzív cellákat érzékel Budapest déli peremén, a zivatarok északnyugat felé mozognak.

Már a fővárostól délre is villámlik (20:28). Villámlokalizációs hálózatunk számtalan lecsapót észlel a térségben.

Hatalmas jég Dégen és felhőszakadás Székesfehérváron (20:10)  Szfvagi és Kpiki nevű felhasználóink friss fotói, köszönjük!

Szaporodnak a zivatarok (19:55): Kőszeg borsó nagyságú jége esett, végre felfrissült a levegő. Székesfehérváron Olvasónk beszámolója szerint pár perc alatt megtelt a csapadékelvezető, ráadásul jég is esett. A zivatarok keletkezése egyre inkább kelet felé tolódik.

"Bekékült" északnyugat (19:20): Ahogyan a hőtérkép is mutatja, északnyugaton jelentősen lehűtötték a levegőt a viharok: mindössze 21-23 fok van, míg Kecskeméten pédául továbbra is 37 fok közeli hőség uralkodik.

Vonalba rendeződtek (19:05): Egy vonal mentén, a Balaton-Velencei-tó vonalra merőlegesen egy vonal mentén mozognak a zivatarok, Dégről, Polgárdiból és Mezőszilasról is jégesőt jelentettek észlelőink.

Jégeső Fertőszentmiklósnál és Jánosházán (18:05): Egy korábbi cellából borsó, illetve kicsit nagyobb nagyságú jegek is potyogtak az égből a két településen. Köszönjük!

 

Budapest mellett is alakulnak (18:00): Az Észak-Dunántúl, a Bakony és Székesfehérvár mellett a főváros nyugati felénél is felfelé törnek a gomolyok, egyre több zivatar jelenik meg a radarképen. Emellett Jászberény és Debrecen környékén szintén zivatar van fejlődőben.

A kora délutáni órákban a Balonytól északra zivatarok alakultak ki, melyek az északi határ irányába mozognak tovább, Bőnynél még jégeső is hullott. 

Győrtől keletre egy "zöld paca" tátong a hőtérképen, amely nem hiba: a csapadék lokálisan jó 5-8 fokkal lehűtötte a levegőt. Az ország más területein tovább tombol a hőség, mindössze a Balatonnál és a Duna-Tisza közén, illetve északkeleten mozog egy-egy apró zivatargóc. 

Alább Attilakirálydombi képe Zircről és a Péri reptér webkamerájának felvétele, köszönjük!

 

Pénteken is folytatódik a hőség, napközben eleinte bárhol, késő délutántól főként a Dunától keletre alakulhat ki elszórtan zápor, zivatar. Délen és nyugaton élénk lökések kísérhetik a déli szelet, a hőmérséklet a csütörtökihez hasonlóan alakul.

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés