illusztráció illusztráció

Zivatarok jégesővel és tubával

Hétfőn az ország több pontján tört ki zivatar, jégesőt és tubát is megfigyeltek észlelőink.

Lemenő Nap (20:44) Megkapó látvány a Mátra virgákkal és a lenyugvófélben lévő, a felhők alatt átragyogó Nap sugaraival, Barócsi Valéria gyönyörű fotóján. Köszönjük!

Újabb képek a tubáról (19:30) További megerősítés a Nyírségben kialakult tubáról, ezúttal "Zivatar97" nevű észlelőnktől, neki is köszönjük szépen a az alábbi felvételeket!

 

 

Cellák a Nyírségben (saját radarhálózatunk vizualizációjában, 19:00)

Tuba volt a Nyírségben (19:00): A nyírségi városban, Vaján két észlelőnk is tubát észlelt a  mai nap folyamán. Kovács István az alábbi képet készítette a felhőből leereszkedő légtölcsérről:

Szűcs Evelin pedig egy másik szemszögből kapta el az említett tubát, nagyon köszönjük!

Virgák a fővárostól északra (17:25): Karrimor nevű észelőnk néhány perce érkezett fotóján, köszönjük! Radar- és villámtérképünk jelenleg is élőben nyomon követhető.

Elérte Budapestet a második hullám (17:05): Ahogy azt már több mint egy órája, 15:56-kor jeleztük, Budapestet eléri a második hullám. Dörög, szakad.

Újabb jégeső (16:54): Újabb helyszínekről jelentettek jégesőt észlelőink, köszönjük a sok fényképet. 

Zagor nevű észlelőnk friss fotója Jászágó mellől, köszönjük!

(jobbra)

 

Saját radarhálózatunk igen erős, legalább 80 kilométer hosszú, elnyúló zivatarláncot érzékel északkeleten (15:53)

Második kör (15:56): A Börzsöny felől érkezik Budapest felé egy újabb csapadéktömb, nemsokára beborul.

Videó a korábbi gyöngyössolymosi jégesőről, köszönjük! (15:35) Németh Zoltán felvétele.

Jön az utánpótlás (15:10): Északnyugat felől újabb csapadékzóna érte el az országot, a Zalaegerszeg-Keszthely vonal mentén is mennydörgésektől hangos az ég, északkeleten piros foltok mutatják a radaron a zivatarok útját, Debrecennél és a Tisza-tónál szintén villámlik. Badacsonyban is jég esett. Balra Szemán Viktor képe, köszönjük!

Fotók a jégesőkről (14:40): Németh Zoltán felvételei a Gyöngyössolymoson átvonuló apró szemű jégesőről, köszönjük szépen!

 

Gyors hőmérséklet-csökkenés (14:14): A tartósan csapadékos, zivataros területeken rövid idő alatt 14-15 fok köré zuhant a hőmérők higanyszála, de vannak olyan helyek is az országban, ahol ennél 10 fokkal melegebb van.

Hevesi háromszög (14:03): Az elmúlt percekben a Gyöngyös-Füzesabony-Heves háromszögben tombolt leginkább a vihar, több tucat villámot érzékeltünk.

Szakadt az eső Borsodban (14:00): Jobbra látható Fekete Richárd, mucsonyi olvasónk fényképe, melyet Facebook profilunkra töltött fel pár perce. A borsod megyei településen fél kettő körül kiadós zuhé volt. Köszönjük a képet!

Csapkodnak a villámok (13:36): Az elmúlt percekben Siófok környékén és Hortobágyon csapkodtak a villámok, erre utal alább látható villámtérképünk. (A friss villámok fehér keresztjei mögött narancssárga kiemelés látható.)

Északról jön (13:28): Jelenleg a Balaton keleti medencéjénél a Zamárdi-Szekszárd vonalon, valamint Miskolc, Hortobágy és Kiskunhalas környékén gyülekeznek a zivatarcellák. A nap folyamán északias az áramlás, a viharok érkezését az északi horizontra tekintve láthatjuk.

Friss kép a siófoki jégesőről (13:17): ssirob nevű észlelőnk siófoki friss fénylépe látható bal oldalt. Köszönjük!

Jégesős zivatarok (13:12): Ma már a kora reggeli óráktól kialakultak zápor és zivatargócok. Délután 1 óráig a Zemplénben (Ormosbánya, Baskó), Sopronban, a Balatonnál (Szántód, Balatonfüred), Cserépváralján és Dunaszentgyörgyön figyeltek meg észlelőink jégesőt.

Jobbra: élő radarkép | Várjuk fényképeiket!

Az Időkép villámtérképe alább is élőben követhető.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés