Hirdetés
illusztráció illusztráció
Archívum

20 fokból a télbe

2015. január 11.
No és mi várható holnap?
Hétfőn elszórtan még számítani kell hószállingózásra, hózáporokra, délután helyenként záporokra is.

Továbbra is többfelé erős, viharos lesz a nyugati, északnyugati szél, mely délután valamelyest veszít erejéből és délnyugatira fordul, délután 3-9 fokot mérhetünk.
Gyorsan behavazódott Pécs mellett

"Remeterét magasságában óriási szemekben esik a hó és megközelítőleg 3-5 cm van már az utakon" - számolt be Mazsi91 észlelőnk Pécsről. Köszönjük a fotót is!
Pécsi ítéletidő
Külső tartalom

Ez a médiatartalom nem az Időkép kiszolgálóján található, így azt nem töltjük be automatikusan. A tartalomkiszolgáló felhasználási és adatvédelmi feltételeit a tartalom betöltésével elfogadja, harmadik fél cookie-ja eszközén eltárolódhat.

Viharkárokat okozott a szél Budapesten
A Hungária körúton egy 30 m2-es reklámtáblát tépett le a szél, amely veszélyeztette a felüljáró alatt elhaladó gépjárműforgalmat.

A XX. kerületben egy elhagyott épület kerítését döntötte ki a szél 40 négyzetméteren.

A XI. kerületben pedig egy tíz méteres fa dőlt személyautóra és kerítésre, de sérülés szerencsére nem történt - írta a Katasztrófavédelem.
Pécsett hózivatar
Pécsett bedörrent az ég, zivatar, míg a Mecsek oldalában hózivatar, miközben tegnap meleg fuvallatok döntögették a meleg rekordokat, lehet ezt még fokozni?
hirdetés
Hatalmas hópelyhek hullanak
Csurgóról és Szigetvárról is azt jelentették észlelőink, hogy óriási pelyhekben esik a hó!
Délnyugaton havazik
Az ország délnyugati felén többfelé havazik, itt a hőmérsékletek is alacsonyabbak. Másutt többnyire borult az ég, délen eső, néhol havas eső esik.
Ők már a tavaszt várták

Figabesz fotója Kunszentmiklósról, köszönjük!
Feltámad a szél
Újra kezd feltámadni az északnyugati szél, a Bakonyban és a Kisalföld tágabb térségében már 50-60 km/h-ás lökéseket is regisztráltak az automata mérőműszerek.
A Bakonyban vékony lepel képződött

A Zirci webkamerán látszik, hogy az erős havazás hatására az enyhén pozitív hőmérséklet ellenére vékony hólepel tudott képződni. 12 órával ezt megelőzően 12 fokot mért a helyi automata.
Sok csapadék fog esni
Északnyugaton egyes területeken már 20 mm eső esett néhány óra leforgása alatt. Kövesse nyomon a helyzet alakulását csapadék térképünkön.
Szivárog a hideg
A magasban beáramló hideg levegő hatására egyre több helyen havazik. Néhány órája 15-17 fokot mérhettünk az éjszaka leple alatt, mostanra fordult a kocka a Bakonyban néhol fagy és intenzíven havazik.
A Sopron-Cegléd-Békéscsaba vonalon már esik
A Sopron-Cegléd-Békéscsaba vonalon szépen beállt a csapadék, itt jelentősebb mennyiség is eshet ma.

Északkeleten és délnyugaton egyelőre felhős, de száraz az idő.
Szünetelt a Vodafone mobilszolgáltatása Hevesben és Nógrádban
Az Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet közleménye szerint szünetel a Vodafone mobiltelefon szolgáltatása Nógrád és Heves megye egyes részein - olvashattuk reggel 8 előtt a Katasztrófavédelem profilján. (Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

Talán erről is a szél tehet.
Ismét viharossá fokozódhat a szél
Napközben a Dunántúl középső és északi felén, valamint az agglomerációban újra fel fog támadni a szél.

A legerősebb lökések a 70-80 km/órát is meghaladhatják, közlekedéskor figyeljünk az erős oldalszélre!
hirdetés
Vissza a télbe - délután már havazhat
Most még nehéz elhinni, de a hideg beáramlásának köszönhetően a csapadék később több helyen havas esőbe, a magasabban fekvő területeken havazásba válthat át.

Tapadó hóra készülhetünk, főleg a Bakonyban és a Mecsekben eshet megmaradó mennyiség.
Növekszik a csapadéktömb
Szépen alakul a csapadéktömb hazánk felett, melyből egyelőre mindenütt eső esik. Az intenzívebb gócok beágyazott záporokat is tartalmazhatnak, az sem kizárt, hogy az ég is megdörren majd.

A csapadék nyomon követhető itt.
Minden idők 3. legmagasabb januári értéke
A tegnapi, 19.7 fokos fertőrákosi melegrekord egyben minden idők harmadik legmagasabb januári értéke is - adta hírül az OMSZ.

Ritka az ilyen meleg januárban, mint a fehér holló.
Mindeközben: 3 méteres hó a törökországi hegyekben
Törökországban igazi tél van. Az ország nyugati részében található hegyekben már lassan 3 méter vastag a természetes hó, a keleti területeken pedig éjszakánként mínusz 30 fokot is mérnek - írja partnerünk, a Síelők.hu.
Újabb melegrekord dőlt - még az éjjel
Éjfél után a viharos szélnek köszönhetően Budapesten továbbra is szélsőségesen magas értékeket produkált az időjárás.

Az OMSZ Budapest-Lágymányoson 17 fokot mért, ami új országos rekordot jelent január 11-re nézve.
Káprázatos naplemente után csodás napkelte - jó reggelt!

Varga Norber és Cseriporta friss fotói, köszönjük!
Gyorsan olvadnak tavaink
Az elmúlt 24 órában tapasztalt, extrém hőhullám hatására rendkívül gyors olvadásnak indult nem csak a Balaton, de a Velencei-tó és sekélyebb állóvizeink jege is.

Tekintve, hogy a korábban is igen változékony, időnként szeles, máskor fagypont körül ingadozó hőmérsékleti viszonyok miatt a jég szinte sehol nem tudott egyenletes, állandó vastagságúra hízni, így most az átmeneti olvadás során nagyságrendekkel megnőhet annak az esélye, hogy a part menti, látszólag még vastagabb, biztonságosnak tűnő jégre merészkedve bárki alatt hirtelen megrepedhessenek, beszakadhassanak a meggyengült táblák. Legyünk nagyon óvatosak, semmiképp se menjünk a jégre!
Vége a szélviharnak?
Nos, úgy tűnhet egyelőre igen, ám a meteorológiai modellek szerint a nyugalom csak átmeneti - ma délután-este ismét erős, helyenként viharos lehet majd a légmozgás, ráadásul ezúttal a szél már egyáltalán nem lesz ilyen kellemesen, tavasziasan-nyáriasan meleg!
A műholdképeken is igen látványos a változás
Az EUMETSAT légtömeg-kompozitjain nagyon szépen kivehető az extrém időjárási helyzet számos eleme. A képek tegnap este 22, ma éjfél után 1, illetve hajnali 4 órakor készültek.


Forrás - EUMETSAT
Mi lehet ez?
Annyi elárulunk, hogy ma hajnalban készítettük nézőinknek, és az éjfél körüli időjárási helyzetképpel, valamint hamarosan megjelenő, új fejlesztésünkkel kapcsolatos.
Hevesen villámlik Dánia felett
Ez még nyáron sem gyakori, télen pedig rendkívül szokatlan.

A légköri elektromos kisülésekkel is járó, igen szokatlan meteorológiai eseményeket Észak-Nyugat Európában az Időképpel együttműködő Blitzortung rendszerén élőben is lehet követni.
Az Estofex is riasztást adott ki
-Igaz, elsősorban Észak- és Nyugat Európára, de télen igencsak szokatlan módon a heves szélviharokon túl tornádóveszélyt is kihangsúlyozva. Ez is csak azt mutatja, mennyire szokatlan szinoptikus helyzet állt lő kontinensünkön - ennek a következményei "súrolnak" csak minket kicsiny hazánkban.

"Az Atlanti-Óceán felett kialakult, több napja fennálló hatalmas hőmérsékleti kontraszt termikus szelekhez, és magas-légköri futóáramlások kialakulásához vezetett. 300 hPa nyomás-magasságon a norvégiai Bergen felett meteorológiai ballon segítségével 89.5 m/s-os (322 km/órás!) sebességű jet stream légáramlást regisztráltak" (!)

Ezek a jelenségek, ilyen erősséggel - főleg, ha az utazómagassághoz közel, CAT, ún "Clear Air Turbolence" formájában jelentkezik, melyet nem mutatnak ki a fedélzeti radarok, az utasszállító repülőgépekre is rendkívüli veszélyt jelenthetnek!
Még egy gyönyörű légköroptikai felvétel
Pataki János felvétele, melyen a már korábban említett, más szögből is lefotózott ritka, színpompás tünemény egy repülőgép tejfehér kondenzcsíkja előtt látszik, csodás kontrasztot alkotva. Köszönjük szépen!
A hőmérséklet ámokfutása

Az országban számos helyen, közel fél óra alatt 10 fokot emelkedett a hőmérséklet a megerősödő, valamint északon viharossá fokozódó szél miatt.
Megbolondult a hőmérő higanyszála?
"+17 fok 2015. január 10-én este 23:45-kor ablakban!" - Írja Sensitive nevű észlelőnk valóban alig hihető - mégis valós - fotójához kommentárként. Köszönjük!
Így törte fel a szél a Balaton jegét

Varga Norbert fotója Badacsonyból, ahol a jégtáblák egymásra torlódva hevernek a parton. Alatta a Viharsarok Szörf- és Vitorlás Központban működő webkameránk nem kevéssé lenyűgöző felvétele a tegnap esti naplementéről. (Köszönjük!)
Balatoni naplemente megvolt?

Siófoki webkameránk képe.
Éjfél után még hevesebbek a szélrohamok
Másodperces szélmérőink éjfél környékén már a 100 km/órát is megközelítő értékeket regisztráltak.

Az I. és a X kerületben 80, Vecsésen, a repülőtér közelében elhelyezett eszközeink 72 km/órás lökéseket mértek.

A szél várhatóan hajnalra átmenetileg csillapodik majd, most azonban még igen heves a légmozgás. Később újra feltámad a szél.
Egymást döntötték meg a budapesti melegrekordok
Igen, nem a szemünk káprázik, szombaton a fővárosban egy nap leforgása alatt kétszer is melegrekord dőlt.

Hogy is lehetett ez?
Budapest belvárosában 16,7 fokig melegedett a levegő, ezzel megdőlt a korábbi, 2007-es rekord. Aztán este 11-kor az OMSZ a II. kerületi mérőpontján 17 fokot regisztrált - így 24 óra alatt másodszor is megdőlt a hivatalos rekord.
Így festett éjjel fél 12-kor a hőtérkép

Bizony, nem a szemünk káprázik, néhol 5-10 km-en belül 12 fokos hőmérséklet-eltérés volt (Bakonybélben 0, Zircen 12 fokot közvetített az automata). Míg Zalában fagy, a főváros térségében még - kis túlzással - egy pulcsiban is kényelmesen elviselhető a 15 fok.
Naplemente varázsa
Horváth Alexandra képe Zalaerdődről és Hborsdavid93 észlelőnk képe Fertődről, köszönjük!
Orkán az Alpokban is
Síelés szempontjából ennél rosszabb már nem is lehetne a szombati időjárás az Alpokban. A főn (a meleg szél) jelentősen megemelte a hőmérsékletet és ehhez társultak még a jelentős erejű, 100 km/óra feletti széllökések, amelyek miatt sok helyen le kellett állítani az ülőlifteket - számolt be a Síelők.hu.

A svájci hegyekben is tombol a szél. A mai rekordok a MeteoNews adatai szerint: Säntis 169 km/óra, Titlis 143 km/óra és Jungfrau 141 km/óra.
Nem csoda, ha sajog a fejünk
Sokunknak persze a fejfájásról lesz emlékezetes ez az időszak, hiszen az igen gyorsan változó légnyomás megviselheti szervezetünket.

Míg szombaton durva melegfronti hatás volt, vasárnap már érkezik a következő hidegfront.
Majdnem 20 fokkal dőlt melegrekord
Az OMSZ hivatalos mérései szerint január 10-én Tatán 2007-ben, valamint Soltvadkerten 1998-ban egyaránt 17,4°C-ig emelkedett a hőmérő higanyszála január 10-én - ezzel szemben szombaton Fertőrákoson 19,7°C-ig emelkedett a hőmérséklet.
Légköroptikai "csemege" - az irrizáció

Medita fotója a lencsevégre kapott irrizációról szintén szombat délutánról, erről a meteorológiai "csemegének" számító különleges napról, köszönjük!
Szivárványokban is gyönyörködhettünk délután
Bizony, január 10-én.

Papsimuvek és Tireksz képei, de akadnak még egyéb csodálatosak is, itt. Köszönjük!
Főnhatás az Alpokalján
Péntekre virradóra országszerte fagyott és még napközben sem volt túl meleg, aztán szombat reggelre érkezett az első igazi "meglepetés": elkezdett beszivárogni a meleg, Sopron környékén nagyjából 10 fokig szökött a hőmérséklet.
Szerdán még -17 fok volt
Menjünk vissza pár napot az időben, mondjuk a hét közepéig. Szerdán reggel a hőmérsékleti minimum több helyen -10, -15, de a Tiszántúlon helyenként -17 fokos volt.

Ki hitte volna akkor, hogy szombatra 20 fok is lehet?

Archívum: