Hirdetés
illusztráció illusztráció
Archívum

45 centi délnyugaton

2010. december 18.
Lassan távozik
Már csak a Tiszántúlon és északkeleten havazik, a csapadéksáv lassan távozik kelet felé, a ciklon mögött egyre szárazabb levegő áramlik a térségbe. Köszönjük, hogy velünk tartottak és fényképeikkel, észleléseikkel segítették a közvetítést!
Orosházán már karácsonyi a hangulat

Omegas esti képei, köszönjük!
Mi várható holnap?
Vasárnap napközben változóan felhős időre készülhetünk, elszórtan, de főleg az Északi-középhegységben alakulhat ki egy-egy hózápor. Nyugaton megélénkül a délies szél, a Kisalföldön erős, időnként viharos lökések is kísérhetik. A csúcshőmérsékletek mindössze 0 és -6°C között várhatóak.
A Dunakanyar még délután

DEeszti korábbi felvételei, köszönjük!
Balatonfüredi séta

Patka01 felvétele, köszönjük!
hirdetés
Este van, este van...

Adminka újabb képe, illetve Felugyelo fotója Jászberényből, köszönjük!
Nyugaton felszakadozott a felhőzet
A Galyatető-Kecskemét vonalban és attól keletre továbbra is havazik, nyugaton azonban már felszakadozott a felhőzet, a hóval borított területeken rohamosan csökkenni kezdtek a hőmérsékletek: Nagykanizsán már -16 fok van, de a Dunántúlon is csak -10 fokot mutatnak a hőmérők.
A Normafa esti fényekben

Adminka hangulatos felvétele, köszönjük!
-15 foknál járunk
Ksasi nevű észlelőnk automatája szerint -15 °C-ig csökkent a hőmérséklet Nagykanizsán. A jelenlegi tendenciával számolva bőven -20 fok alatt alakulhat a legalacsonyabb hőmérséklet.
Zuhan a hőmérséklet
A hőtérképen nyomon követhetjük, ahogy a várakozásoknak megfelelően rohamosan csökken a hőmérséklet a derült, vastag hótakaróval fedett területeken. Van ahol már most -11°C alatti értékeket mérnek.
Város és természet
A hó nem válogat.

A képeket köszönjük szelihov-nak és Kiss Milánnak!
Székesfehérvár és Budapest
-20 fok lesz délnyugaton
Azokon a területeken, ahol vastag hótakaró alakult ki és felszakadozik a felhőzet, éjszaka nagyon hideg lehet, akár -20°C alá is süllyedhet a hőmérő higanyszála. A folyamat már most megkezdődött az ország nyugati felében, a mérések szerint óránként 2 °C-ot hűl a levegő hőmérséklete.
Normafa
A Normafa lejtőit 6-12 cm friss hó borítja, igazi téli hangulatot árasztva
Naplemente után
hirdetés
A havazás határa
Jelenleg Vác-Kecskemét-Békéscsaba ívtől keletre-északkeletre hullik érdemben a hó, néhol továbbra is intenzíven, az ország többi részén jellemzően elszórtan havazik, szállingózik a hó.
Sok helyen elkél a segítség
Dunántúlon lassan eláll
A Dunántúl nyugati területein már elállt a havazás, a naplementét is láthatták az ott élők. A Duna-Tisza közén és a Tiszántúl nagy részén továbbra is váltakozó intenzitással havazik, a csapadékzóna lassan halad kelet-északkelet irányba.
Betemetve

Tufako és Bazsi34 fényképei, köszönjük!
Kaposvár útjai
Tisztább a levegő
Javult a levegő minősége Miskolcon az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint, a szálló por koncentrációja a szélnek és a havazásnak köszönhetően mintegy harmadával esett vissza - írja a hirado.hu
Váci tanösvényt is belepte a hó
Hol, mennyi hó hullott idáig?
A Nyugat-Dunántúl 35-45 cm, a Balaton térségében 20-25 cm, az ország többi részén eddig 5-10 cm hó hullott. A listát Letenye vezeti a maga 45 cm-ével.
Havas fenyvesek

Bakony és Balassagyarmat, ismeretlen észlelőnk és Peste fotója, köszönjük!
Intenzív havazás képekben

Köszönjük!
Ahol már előbukkant a Nap...

Vásárosdombó és Tótszerdahely, Tinell és Awjelw képei, köszönjük!
Hó-körkép
A Nagykanizsa-Sümeg-Mosonmagyaróvár vonaltól nyugatra helyenként már felszakadozott a felhőzet, az ország többi részén továbbra is havazik. A csapadéksáv fokozatosan tolódik kelet felé, jelenleg a Duna vonalától keletre vannak intenzívebb gócok.
Elmarad a Chelsea - United
Nyugat-Európában is komoly gondokat okoz a tél: a nap folyamán számos légi járatot töröltek, illetve elhalasztják a holnapra meghirdetett Chelsea - Manchester United szuperrangadót is, közölte a csapat honlapján.
Lecsökkent a látástávolság

Dunaújvárosban intenzíven havazik, az M5-ös autópálya kecskemét lehajtójánál szintén ömlik a hó, a látástávolság jelentősen lecsökkent. Köszönjük a fotókat!
Balesetek az M7-esen
Az M7-esen Baracskánál a Budapest felé tartó oldalon kamion ütközött egy személygépkocsival, csak a külső sáv járható. Nem sokkal odébb, Velencénél a korlátnak ütközött egy autó, szintén a Budapest felé tartó oldalon - írja az autopalya.hu
Zalaegerszeg
Ahogy a képen látható, Zalában is már elállt a havazás, kisütött a Nap.

Vida1gab fényképei, köszönjük!
Bezár Ferihegy
Délelőtt több járatot is töröltek Ferihegyen, majd a kialakult hóhelyzet miatt délután fél kettőtől négy óráig bezárták a repteret - közölte Hardy Mihály szóvivő.
Az idei tél leghidegebb éjszakája jöhet
Ahogy azt már írtuk, nyugat felől megkezdődött a felhőzet felszakadozása. Az amúgy is rendkívül alacsony délutáni hőmérséklet éjszaka a derült ég mellett gyors csökkenésnek indulhat. A hűlést tovább segíti az imént hullott vastag hóréteg, illetve a gyenge szél.
A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalban néhol akár -20 fok körül is alakulhat!
Balaton és Budapest

Sipsup és Gyorkos fényképei, köszönjük!
Jön a vége
A nyugati határszélen, így Kőszegen és Szentgotthárdon az elmúlt percekben elállt a havazás és kisütott a Nap - jelentik észlelőink.
Lelassult a közlekedés Sárbogárdon
Seth fényképe, köszönjük!
Várjuk fényképeiket!
Az elmúlt 3 órában 201 fénykép érkezett a havazásról szerkesztőségünkbe, melyeket itt tekinthetnek meg! Köszönjük, várjuk továbbra is fotóikat, melyeket a jobb oldalt található "Várjuk fényképeit" dobozban tölthetnek fel.
Intenzíven havazik
"Bátorligeten intenzíven havazik, a látótávolság 400-500 méter között ingadozik. Nagyon csúszik az út, gyengébb hóátfúvások alakultak ki" - írja ales Bátorligetről.
Helyzetkép
Továbbra is országszerte havazik, a legtöbb hó hazánk délnyugati részén, Nagykanizsa és Letenye környékén hullott, ott 40-45 centiméteres hóvastagságot mértek, Kaposváron is 35 centi esett. Az ország más területein 5-10 centi a hóréteg. A hőmérséklet -5 és -7 fok között alakul, magasabb hegyekben -10 °C is mérhető.
Nagykanizsa
Zsoldos Ákos fényképei, köszönjük!
Életveszélyes a Balaton jegére lépni
Egyelőre alkalmatlan a Balaton és a Velencei-tó jegének vastagsága a korcsolyázáshoz - figyelmeztet a Vízirendészet. A 4-8 centi vastag jég könnyen beszakadhat, így rámenni életveszélyes.
Helyzetjelentés az M7-esről Polgárdinál
A hó a burkolaton is megmarad, de még járható az út.

Pityke70 fényképe, köszönjük!
45 cm
Letenyéről Letenyemet nevű észlelőnk 45 cm friss hóról számolt be. Ez a hatalmas mennyiség kicsit több, mint 12 óra alatt hullott a térségre.
Jeges a Balaton

MrP képei Balatonszemesről, köszönjük!
Országszerte havazik
Az ország északkeleti csücskét kivéve mindenütt havazik, az élénk szél sokfelé hordja a havat. Az utak havasak, csúszósak, közlekedjünk körültekintően!
A Bakonyban
A Bakony északi részén kezd csillapodni a havazás intenzitása, a hóréteg 20-25 cm, egyelőre a szél gyenge, viszont a hőmérséklet csupán -7°C, -9°C között mozog - írja Atillakirálydombi Zircről.
Pillanatképek

Racsa és Ekka980929 képei, köszönjük!
Fagyos nap
Ahogy a hőtérképen is láthatjuk az ország egész területén fagy, -6°C az átlag hőmérséklet, van ahol -10°C-ban havazik.
Mindent hó borít: autót, kutyát...

Mobelvagen88 nagykorpádi észlelőnk és KovácsDani újabb képe, köszönjük!
Hó fedi Kaposvárt

KovácsDani képei, köszönjük!
27 cm hó Kiskorpádon

Keroo képei Kiskorpádról, köszönjük!
Hóátfúvások
A Dunántúlon és a középső megyékben 30-35 km/h körüliek a legerősebb lökések, az élénk szélben hordja a hó havat, hófúvások nehezítik a közlekedést.
Hangulatos látványképek

Kerekt fotója Újpestről és Branthy felvétele Kaposvárról, köszönjük!
Kaposvár és Pécs: ahol intenzíven havazik

Hev és PiszkosHarry felvételei, köszönjük!
Nehézkes a közlekedés Zala megyében
A Zala Volán ügyeletese azt mondta: több faluba nem tudnak bemenni a buszok: ilyen Sárhida, Németfalu, Eszteregnye, Obornak, Petrivente, Rigyác és Valkonya - olvashatjuk a Független Hírügynökség oldalán.
Rettenetesen hideg van
Országszerte -5 és -8 °C közötti értékeket mutatnak a hőmérők, ennél hidegebbet a magasabb területen elhelyezett állomások mutatnak: a Kendig-csúcson és Nagy Hideg-hegyen is -11°C van.
Kaposvár és Tótszentmárton

Hev és Voice észlelőnk képei, köszönjük!
Megnyitottak a hazai sípályák
Eplényben 40-60, Mátraszentistvánon 20-50, a Kékestetőn 10-40, Dobogókőn 15-25, Szilvásváradon 20-25, Visegrád-Nagyvillámon pedig 10-20 cm a síelhető hóréteg vastagsága - tájékozódtunk a sielok.hu oldalán.
Délnyugaton 30 cm hó
Ahogy a hótérképen is láthatjuk már csaknem az egész ország területén havazik, van ahol intenzíven, a Közép-Dunántúlon több helyen 30 cm feletti hóréteg alakult ki az éjszaka.
30-40 perces késések a Dél-Dunántúlon
A Dél-Dunántúlon a havazás és ennek következményeként váltóállítási gondok miatt a Gyékényes – Kaposvár és a Nagykanizsa – Gyékényes vonalszakaszon átlagosan 30-40 percet késnek a vonatok. Továbbá Dombóvár és Pécs között is kell késésre számítani. A Szombathely felé közlekedő egyes vonatoknál 10-15 perccel hosszabbodhat a menetidő váltóállítási nehézség miatt - tájékoztat a MÁV.
Intenzív havazás
A várakozásoknak megfelelően már csak az északkeleti országrészben nem havazik, másutt hatalmas hópihék hullanak alá az égből. A Balaton-Vác vonalon és Pécs térségében húzódik a legintenzívebb csapadéksáv.
Intenzív havazás és az eredménye

Balatonfüreden intenzíven havazik, a Mecsek keleti lejtőjén található Szászváron is vastag hótakaró alakult ki. Farkass és Hennszabi képei, köszönjük!
A belépő jelszó Horvátországba: téli gumi és hólánc!
A barcsi határátkelőnél szombat reggel fél 8-tól csak azokat a gépkocsikat engedik átlépni a határőrök Horvátországba, amelyeken téli gumi van, és felszerelt vagy csomagtartóban lévő hólánccal is rendelkeznek - írja az Index.
Ahol már tetemes mennyiségű hó hullott: 34 és 41 cm

Tótszerdahely és Kaposújlak: Awjelw és Fetcroll képei, köszönjük!
Mi áll a háttérben?
Az egész országon végigvonuló csapadékmező egy mediterrán ciklonhoz köthető, mely az északkeleti területek kivételével többfelé okoz megélénkülő, néhol megerősödő szelet, emiatt hófúvások nehezíthetik a közlekedést.
A hóimádók napja
30 centi délnyugaton
Délnyugaton reggelre volt, ahol 30 cm hó hullott, jelenleg az ország 2/3-án havazik, a csapadékzóna folyamatosan terjed keleti irányba.

Archívum: