Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra
illusztráció illusztráció
Archívum

Első havazás

2010. november 27.
Vége!
Kilépett országunkból a csapadékmező, nyugat felől felszakadozott a felhőzet, átmeneti szünet következik a csapadékban; éjszaka a havas tájakon erős fagyra számíthatunk. Vasárnap délutántól majd egy újabb mediterrán ciklon felhőzete borítja be majd hazánkat, okozva esőt, havas esőt, az északi-északnyugati tájakon akár havazást is.

Köszönjük, hogy velünk tartottak, köszönjük, hogy fényképeikkel, észleléseikkel segítették munkánkat és színesebbé varázsolták a közvetítést!
Most már felszakadozott a felhőzet

Gyetvus és Kuti83 képei Pécsről és a Normafától. Köszönjük!
Fent, a Normafánál

A fővárosiak kedvelt kiránduló- és síelőhelye is kifehéredett az éjszaka során. Kuti83 képei, köszönjük!
A Bükk völgyében

A Bükk-hegység völgyében fekvő Répáshutáról küldte Lino nevű észlelőnk ezeket a felvételeket, köszönjük!
Nagy Hideg-hegyé a negatív csúcs
A hőtérképen is jól látszik, hogy a magasabb légrétegekben hideg levegő áradt fölénk: a 728 méter magasan fekvő Kendig-csúcson -1°C, a 864 méter magas Nagy Hideg-hegyen -4°C van, síkvidékeken 1 és 6°C közötti értékeket mérhetünk.
hirdetés
Károk
Fejér és Komárom megyében oszlopok dőltek ki a széltől és a hótól, mintegy 20 településen, köztük Komárom és Tatabánya egyes részein is szünetel az áramszolgáltatás; az eset nagyjából 16 ezer embert érint - írja a hirado.hu.
Nagysápi látkép

Fubbanc téli képei, köszönjük!
Hómadár

Hó borítja a Tatabánya melletti Kő-hegy tetején lévő turulszobrot is, mely Európa legnagyobb madarat ábrázoló szobra: a kiterjesztett szárnyak fesztávolsága majdnem 15 méteres. Modand képe, köszönjük!
Mindent ellepett

Pozsika képe, köszönjük!
Szeles idő
A Kisalföldön, a középső és keleti országrészben jelenleg 35-40 km/h-sak a legnagyobb széllökések, melyek csökkenthetik hőérzetünket, valamint a járművek menetstabilitását, közlekedjünk óvatosan!
Hamarosan vége
Lassan távozik országunkból az éjszakai havazást okozó csapadékmező, már csak az északkeleti határnál esik eső, havas eső, a Zemplén magasabb területein pedig szállingózik a hó. Közben délnyugaton tovább emelkedett a hőmérséklet, már 4-6°C-ot mutatnak a hőmérők.
Hó és napsütés

Gsiferke képeit Pusztavámon készítette, sajnos azonban gyorsan olvad a hó, ezért érdemes kiélvezni a fehér táj látványát.
Lassan csúszkálhatunk Visegrádon
Az ígéretek szerint Visegrádon kezdődik leghamarabb az idei síszezon - olvashatjuk a SíTV oldalán. Ha a Nagyvillám sípálya webkamerájára kattintunk, láthatjuk, hogy a leglelkesebbek már szánkót ragadtak.
Hó a műholdképeken

Mivel a Dunántúlon már felszakadozott a felhőzet, a műholdképeken szépen kirajzolódik a Balaton, illetve Komárom-Esztergom megye térségében kialakult havas sáv. Az északkeleti csücsökben továbbra is esik.
Kisebb hóátfúvások
Bakonyoszlop - Veszprém útvonalon közlekedtem autóval. A Bakonyoszlop - Dudar szakaszon viszonylag tiszák voltak az utak, viszont Duda és Nagyesztergár között komolyabb hókupacok keletkeztek a hóátfúvásnak köszönhetően. Néhol teljesen járhatatlanná tették az út egyik oldalát. A Zirc - Eplény közötti útszakaszon is tapasztaltam hóátfúvást és ez "fehérre festette" az utat. Veszprémig, már nem volt probléma - írja Kiss Milán észlelőnk.
hirdetés
Fehérre váltva

A Vértes hegység északnyugati részén, a Somlyó-hegy lábánál található az 1300 lakosú Vértessomló, ahonnan Lagi5 észlelőnk küldte ezt a fotót, köszönjük!
Miskolc és Polgár

Köszönjük a fotókat!
Elakadt kamionok
Járhatatlan a Komárom-Esztergom és a Fejér megyei Kőhányás és Csákvár, valamint a Veszprém megyei Tótvázsony és Veszprém közötti út - olvashatjuk az [origo] oldalán.
Veszprémben is havasak a járdák

Kovika képei, köszönjük!
16 cm hó Zircen

A Bakony fővárosaként emlegetett Zircen készítette a fotókat Attilakirálydombi nevű észlelőnk, köszönjük!
Havas utakon kalandozva

Róbert és Kriszteeh téli felvételei, köszönjük!
Nyugaton napsütés, északkeleten havazás
A nyugati országrészben már felszakadozott a felhőzet, napsütéses az idő, így gyors olvadásnak indult a hó. A Duna-Tisza-közén és keleten még többnyire borult vagy erősen felhős az égbolt, míg északkeleten továbbra is havazik, illetve havas eső hullik. Délnyugaton helyenként már 4-5 fokot mutatnak a hőmérők.
Ahol fehér öltönybe öltöztek a fák

Ajka és Vác külterülete, Hacsabi és Nabala képei, köszönjük!
20-25 percet késnek a vonatok
Legjelentősebb, átlagosan 20-25 perces késés a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon és a Budapest–Vácrátót–Vác vonalon tapasztalható. Az előbbi vonalon, amiatt, mert Gödöllő és Aszód között a felsővezetékre belógó faágak zárlatot okoznak az egyik vágányon, valamint Isaszegen a váltókat kellett megtisztítani a hótól - olvashatjuk a MÁV honlapján.
Hó alatt Pilisvörösvár

Bócsa Anita felvételei, köszönjük!
Fehérbe öltözött a táj

Simon Valéria képei Zsámbokról, köszönjük!
Hó (át) fúvás
A feltámadó erős széllökések hó(át)fúvást generálnak,kisebb-nagyobb buckák formájában. 20-50cm mély hónyelveket mért. A térségben a hőmérséklet 0°c körüli, néhol az alatti, a hóréteg bőven 10 cm fölötti. - Írja Atillakirálydombi Zirc mellől.
Keresztbe fordult a kamion
Oroszlány és Gánt között az út járhatatlan, kamion fordult keresztbe az úton - írja Mátrai Tibor Tatáról.
Lassú olvadás
Az ország jelentős részén pozitív a hőmérséklet olvad a hó, az utak, járdák latyakosak, legyünk óvatosak ha útra kelünk.
Látkép Zsámbékról
Helyzetkép
Reggelre a Nagykanizsa-Budapest-Miskolc tengelyen, több helyen 8-10 cm hó hullott, a Bakonyban, Pest megye magasabban fekvő területein, Nógrád megye egyes területein még ennél is több, volt ahol 15 cm.
Hajnali tájkép, Komló
Ezt a gyönyörű látképet Santana-tól kaptuk a Mecsek hegység, ill. Pécs közeléből - köszönjük!
Mérce
Pilisvörösvár és Balassagyarmat; a képek (és számok) magukért beszélnek. A fotókat Tamásnak és Cserhátsurány-nak köszönhetjük!
Budapest, XII. kerület
Jelenleg a fővárosban is téli hangulat uralkodik - a képet köszönjük fodorzs-nak!
Szél
Ma többfelé megélénkül a szél, így a friss hóval borított tájakon hófúvásokra is készülni kell; a Dunántúli-középhegységből máris érkezett jelentés hófúvásról észlelőinktől
Érsekvadkert és Ózd
Csupán délkeleten nem esett ma éjjel jelentős mennyiségű hó - a képeket Ariel1991 és Alxiki nevű észlelőink küldték, köszönjük!
Meddig fog még hullani?
Az Északi-középhegységben és északkeleten a déli órákig csökkenő intenzitással és csökkenő területen további néhány centiméter friss hóréteg kialakulása várható. A Dunántúl felől ugyanakkor egyre többfelé felszakadozik a felhőzet és kisüt a Nap, 400 m alatt olvadásra lehet számítani.
Helyzetkép
Országunk északi felében és Dunántúlon jelenleg is hullik a hó, míg délen megszűnt a csapadék, néhol felszakadozott a felhőzet. Hótérképünk >>> szerint ahol már esett hó ott általában lepel és 7 cm közötti vastagságú hóréteget mérnek Észlelőink, délen és keleten "fekete" a táj.
Felettünk
A mediterrán ciklon központja jelenleg Kecskemét felett tartózkodik, széltérképünkön határozottan rajzolódik ki.
Csendélet északon
Dorogról, Maddog941 és Tatabányáról, Padree87 nevű észlelőinktől kaptuk ezeket a csendéletket, köszönjük a képeket!
A muskátlik ideje lejárt
Lizzy és Zimányiné Piros Erzsébet fotói, köszönjük!
Végtelen nyugalom
Djkalo hangulatos felvétele, köszönjük!
Gyönyörű átalakulás
Idén későn jött, de igencsak kitett magáért az első nagy havazás. Köszönjük a káprázatos felvételeket minden észlelőnknek! (Elizabet fotója, köszönjük!)
Pest megye hó alatt
Az örökzöldek és a nagyobb fák is roskadoznak hirtelen jött nagy mennyiségű, fagyott csapadék súlya alatt (Elizabeth és Stefanie küldték be szerkesztőségünkbe a képeket, köszönjük!)
Sportolásra alkalmatlan
(Legalábbis a teniszpálya, az uszoda még megnyithat holnap) Keckix84 és Stefanie fotói, köszönjük!
Érd és Lovasberény
Szellő és Dexterov felvételei, köszönjük!
Jelek az éjszakában
Craenet fotói, köszönjük!
Nincs megállás

Budapesten továbbra is havazik, a tömegközlekedés nem áll meg, a hókotrók pedig folyamatosan dolgoznak. Creanet fotói, köszönjük!
A város éjjel
ÉjszakaiAngyal és Adminka92 fotói, köszönjük a látképeket!
Veszprémet is ellepte a hó

Bogi és Vttm fényképei, köszönjük!
Zugló és Kispest: ömlik a hó

Köszönjük a fotókat!
Újabb képek a fővárosból
Sorra érkeznek a szebbnél szebb fotók a Budapesti éjszakából, ezúttal Ceranet nevű észelelőnktől - köszönjük!
Budapest, VI.kerület
Adminka hangulatos fotója a belvárost borító hótakaróról, köszönjük!
Székefehérvár és Nagytétény
Egy Fejér megyei ház udvara és egy Budapest, kertvárosi bevásárlóközpont főbejárata. Így festenek ma éjjel, fehér lepellel borítva. Dexterov és RogerGirl felvételei, köszönjük!
Csókakő és Budapest
Peter88 és Karlos08 nevű észlelőnink fotói, köszönjük szépen a késői képeket!
Nagykanizsa ma éjjel
Az alábbi fotókat Zsoldos Ákostól kaptuk, köszönjük!
Minden eshetőségre felkészülve
Kápolnásnyéken biztosra megy Stormfactor nevű észlelőnk, de csak mértékkel fogyasszuk a kiváló melegítő italokat! Dunaújvárosban és a Fővárosban is szakad a hó (György Ádám fényképe), köszönjük!
Bakonyszentkirály és Sümeg

Bálint és Nagygábornet fényképei, köszönjük!
Megvan a győztes!
A hét elején kiírt télváró versenyünkben összesen 627 tipp érkezett az első havazás időpontjára, ezek közül Németh Balázs (balu135) észlelőnk volt a legpontosabb, jutalma egy Időkép póló! Ezúton is gratulálunk!
Zirc: 8 cm
Attilakirálydombi nevű észlelőnk beszámolója szerint a Bakonyban a hó vastagsága eléri a 8 centit is, melyet már a szél is hord. A látótávolság az intenzív havazásban 150-300 méter körülire csökkent.
Hol esik?
Jelenleg Győr környékének kivételével a Barcs-Paks-Gyöngyös vonatól északra havazik. Az éjjeli lehűlés hatására ettől délre is egyre több helyen fordulhat át a csapadék vegyes és szilárd halmazállapotba.
Nagytétény és Érd

Magyarlany és szello észlelőink fényképei, köszönjük!
2010. november 26.
Mennyi esett eddig?
Péntek éjfélig a Bakonyban esett a legtöbb hó, Zircről
7 centiméteres vastagságot jelentett Attilakiralydombi nevű észlelőnk. Nagykanizsán 5 cm, Kaposváron 4 cm hó hullott mindezidáig.
További adatok Hótérképünkön >>>
Rácalmás

Szvobyb fényképe, köszönjük!
Budapesten is hó
A fővárosban is havazásra váltott a csapadék, pillanatok alatt fehérré változott a város.
Veszprém és Baracs

Vttm és Szandra2019 fényképei, köszönjük!
Budapest
A fővárosban a magasabban fekvő területeken (Széchenyi-hegy, Budaliget) havazik, máshol a város hőszigete miatt egyelőre havas eső esik.
Nagykanizsa és Dunaújváros

Rkli Kornélia és Konzoli fényképei, köszönjük!
Lajoskomárom

Szabó Ádám videója, köszönjük!
Van minden
Az ország északkeleti harmadát kivéve már mindenütt esik, Budapesten a városi hősziget hatására többnyire havas eső formájában, a Dunántúl nagy részén hó, délen és a Tiszántúlon pedig eső formájában.
Télies a hangulat

Kiskorpád és Balatonszemes, köszönjük a képeket!
Nagykanizsán nem adja alább

Még mindig ömlik a hó Nagykanizsán, a képeket Farkas László küldte, köszönjük!
Havas eső hullik a fővárosban
Budapesten egyelőre a havas eső van túlsúlyban, ám az agglomerációban helyenként - például Csömörön - már havazik. Budapest időképe>>
Villámlott Tapolcánál
Kapolcsról hazafelé Tapolcára jövet többször is villámlott, szakad a hó - erősítette meg a korábbi hírt Papp Tamás észlelőnk.
Mintha elvágták volna
A Duna vonalától nyugatra hó, keletre eső eső, havas eső esik; az Észak-Dunántúlon helyenként még szintén havas eső hullik.
Időkép-térkép>>
Még az ég is megdörrent
Már másodszor dördült meg az ég Tapolca felett - írja Peter Róbert Tapolcáról, melyet az OMSZ villámtérképe is alátámaszt.
Egyelőre nem nagyon takarítják az utakat

Skyzo és Paizs András fotó, köszönjük!
Intenzíven havazik

Paizs András kaposfüredi és Zenotyutykam, badacsonytomaji észlelőnk fotói, köszönjük!
A Lővérekben megmarad a hó
Sopronban körülbelül 30 perce kezdődött a havazás, mely a Lővérekben (erdős városrészben) meg is maradt, máshol viszont olvad. A higanyos hőmérő 0°C-on áll, széljárás nincs - írja Bella Gergő Sopronból.
A nyugati határszélen is havazik
A Kendig-csúcstól pár km-re található Velem községben is havazás váltotta fel az esőt, a szél egyre erősödik - írja Skyzo észlelőnk.
Északnyugaton is rákezdett

Már Szombathelyen és Sopronban is ömlik a hó, Mtztraktor és LaCeE képei, köszönjük!
Csepelen is havazik
Az eső Csepelen is átváltott hóba - írja Petrics Bence Budapestről.
Fehérbe borulva

Miháld és Somogyvár ezekben a percekben, köszönjük!
A főváros kapujában
Jelenleg Csepelen és környékén havas eső esik, Soroksáron és Budafokon viszont eső formájában hullik a csapadék. A külterületeken 1-3, míg a belvárosban 3-4 fokot mutatnak a hőmérők.
Hótérképünk

Hótérképünkön remekül kirajzolódnak a különböző halmazállapotú csapadékok: hó, havas eső, eső egyaránt szerepel a térképen.
Nagykanizsa és Somogyvár

Lala53 és Bencike4 fényképei, köszönjük!
Hol ez, hol az
A Mosonmagyaróvár-Szigetszentmiklós-Szolnok vonalig húzódott fel eddig a csapadéksáv, a Pécs-Siófok-Veszprém-Nagykanizsa közötti területen havazik, másutt eső-havas eső hullik.
Ömlik a hó

Sárbogárdon és Komlón is, Kopehor és Seth fényképei, köszönjük!
4 cm-es a hó Kaposvárott

Kovács Dani észlelőnk felvételei, köszönjük!
Miháld és Kaposvár

FogAti és Hev észlelőnk fotói, köszönjük!
Készülnek a fővárosban: már sózzák az utakat!
A csapadékmező körülbelül egy órán belül éri el fővárosunkat, ahol már most készülnek: a Batthyány téri csomópontnál már most sózzák az utakat - jelentette egy budapesti észlelőnk.
És most beszéljenek a képek!

Keroo felvételei, köszönjük!
Nagy pelyhekben hullik
Változó intenzitással, helyenként hatalmas pelyhekben esik a hó. Ennek köszönhetően 3-4 cm a lepel vastagsága. Folyamatosan olvad - írja Keroo észlelőnk a Somogy megyében fekvő Kiskorpádról.
Az intenzív csapadékzónában

Dombóváron és Tabon is már lepel hóréteg alakult ki, melyet Dojjcyka észlelőnk és tabi webkameránk is rögzített!
2-3 cm hó
A kezdeti heves eső 40 perce átment intenzív havazásba. A friss hóréteg 2-3 cm! - írja LaMet Vásárosdombóról.
Csúszósak az utak
Kaposvár környékén az intenzív hóesésben gyorsan 2-3 cm-es hótakaró alakult ki az utakon, mindenkit kérünk, hogy a hó eltakarításáig közlekedjen nagyon óvatosan, hiszen könnyedén megcsúszhatunk!
Intenzíven havazik Kaposvárott

A bal oldali képet a Magyar Közút Nonprofit Zrt kaposvári webkamerája rögzítette, míg jobbra Zrabby észlelőnk fotója látható. Köszönjük!
Holnap erős szél
Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki, mely szerint holnap az élénk, néhol erős szél a Dunántúl északi részén a friss hóból kisebb hótorlaszokat emelhet.
Intenzíven havazik Kaposújlakon

Webkameránk és Király Mónika képe, köszönjük!
A kaposújlaki webkamera élő képe webkameráink között látható!
Hull a pelyhes

Tinell fényképe Vásárosdombóról és Eplény1 fotója, köszönjük!
Még nem marad meg
Pusztakovácsiba megérkezett az első hó. Nagyjából 1-2 cm-es pelyhekben, elég intenzíven hullik. A tetőkön és a fűben valamennyire már meg is látszik, de máshol egyelőre nem marad meg - írja DarkFire észlelőnk.
Hétvégén indulhat a hazai síszezon
A tervek szerint megkezdték a hóágyúzást Eplényben, ahol ha a hétvégén valóban megnyitják a pályákat, a tavalyinál 3 héttel korábban is megkezdődhetne az idei síszezon - írja a SíTV.
Jön, jön, jön
A csapadékmező a Szombathely-Pápa-Gárdony-Kecskemét-Tótkomlós vonaltól délre okoz havat, havas esőt, esőt. A Dunántúl déli felén többnyire hó és havas eső, a Duna-Tisza-közén inkább havas eső és hó hullik.
Vajon ki lesz a nyertes?
Kíváncsian várjuk Télváró előrejelzési versenyünk eredményét, a tippelők fele ugyanis sajnos már nem nyerhet: ők a mostaninál korábbi időpontot adtak az első budapesti havazásra.
Egyre többfelé vált át

A horvátországi radarképen is jól látszik az intenzív csapadéksáv, megy a Balatontól délre húzódik. A nagykanizsai havazást SLM10 képe igazolja, köszönjük!
Délnyugaton már havazik
Hol lassabban, hol gyorsabban, de a nyugati és északi országrészben szinte mindenütt hűl a levegő: várhatóan egyre több helyen fog átváltani a havas eső havazásba. A Dél-Dunántúlon jelenleg 0-3°C-ot mutatnak a műszerek, az ország leghidegebb pontja továbbra is Nagy Hideg-hegy -3°C-kal.
Kadarkúton már kezd fehéredni a táj

Bazs89 kadarkúti észlelőnk fényképe szerint viszonylag nagy pelyhekben hullik a hó. Köszönjük!
Nincs megállás
Tovább terjedt a csapadékmező, a Dunántúl déli kétharmadán és délen is vegyes halmazállapotú csapadék hullik. A délnyugati határszélen viszont már megtörtént a váltás: Nagykanizsán, Csurgón és Letenyén is hó esik.
Északkelet felé mozog
A Sümeg-Szántód-Paks vonaltól délnyugatra hullik jelenleg a csapadék, ám továbbra is eső, havas eső hullik; csak a később fog átváltani szilárd halmazállapotra. A csapadékmező csak lassan helyeződik át észak-északkelet felé.
Újabb árvízveszély
Összességében a következő 10 napban 30-60 mm csapadék valószínű, azonban a Dráva, Mura, Tisza vízgyűjtőin ez akár a 80-100 mm-t is elérheti - olvashatjuk a HírTV oldalán. A Sajón a vízszintek meghaladták a III. fokú árvízvédelmi készültség szintjét - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A jövő hét végéig várható további csapadékok ismét árhullámokat indíthatnak az észak magyarországi folyókon.
Havas eső és eső
A Zalaegerszeg-Balatonlelle-Mohács vonalig húzódik jelenleg a csapadéksáv, többnyire havas esőt és esőt jelentenek észlelőink. Továbbra is 40 km/h körüliek a legnagyobb széllökések.
Nyugati szomszédunknál jelentős mennyiségű havat várnak
Ausztriában a várható hó mennyisége arányosan változik, Tirolban 10-15 cm, Salzburg tartományban 20 cm, a szlovén-osztrák határon akár 30 cm friss hó eshet az advent első hétvégéjén - írja a Sielők.hu.
Közeledik
Közép-Európa széltérképén remekül kirajzolódik a mediterrán ciklon áramlási rendszere, illetve középpontja, melyben a legalacsonyabb légnyomás 990 hPa volt. Animált széltérkép >>
Vegyes halmazállapot
A délnyugati megyékben egyelőre havas eső, eső hullik, a hőmérők továbbra is 3-4 fokot mutatnak, Béjé nevű észlelőnk viszont hószállingózást jelentett Siklósról.
Pest megye
A középső országrészben az utóbbi fél órában megélénkült a keleties szél, a Nagy Hideg-hegyen 47 km/h-s lökést mértünk. Budapestet várhatóan 22 óra körül éri el a havazás.
Nógrád
Szécsényből így látszódtak az érkező hófelhők.

Kekes fényképe, köszönjük!
Havas eső a Somogyban
Kaposváron nem sokkal ezelőtt havas eső kezdett hullani, a hőmérséklet 3 fok - jelentette Zrabby nevű észlelőnk. A csapadék lassan terjed Budapest felé.
Mikortól számítsunk esőre/hóra?
Eleredt
A horvát határon fekvő Murarátkáról szitáló esőt jelentett Blasius észlelőnk.
Pocsék időszak vár a frontérzékenyekre
Kettős fronthatás várható, ezért fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet, tompábbakká, figyelmetlenebbekké válhatunk. Az izületi és görcsös fájdalmak is fokozódhatnak, valamint vérnyomás-ingadozás is felléphet. Figyeljünk oda a közlekedésben!
Szeles és még hideg is
A Tardos határában fekvő Bánya-hegyen 36 km/h-s, míg a Nagy Hideg-hegyen 38 km/h-s széllökéseket regisztráltak másodperces szélmérőink, utóbbi nevéhez hűen jelenleg Magyarország leghidegebb pontja: már most -2,4 fokot mutatnak a hőmérők.
Hó, eső, zivatar
Az Alpokban, Szlovéniában is havazik, míg délebbre, az Adriai-tenger mentén többnyire eső esik. A horvátországi Splitből zivatart észleltek, Magyarországon egyelőre még csak borult az ég, ám a csapadékmező lassan eléri a horvát-magyar határt. Európa időképe>>
Törökszentmiklósi látkép

Itt még néhol kibukkan az ég kékje, de lassan elnyomják az érkező fellegek. Ekka észlelőnk panorámaképe, köszönjük!
Indul a síszezon?
Péntektől újabb 25-30 cm friss hó érkezik az osztrák hegyekbe, amelynek köszönhetően a hétvégétől már számos síterepen síelhetünk Ausztriában. Az éjjel Eplényben is megkezdték a hóágyúzást - írja a Sielők.hu. A SíTV értesülései szerint szombaton már Visegrádon is lehet síelni és gyepsízni.
Lassan beborít minket
Délnyugat felől már elkezdett megnövekedni a felhőzet, a műholdképen is jól látszik, ahogyan a ciklon felhőzete lassan beborítja hazánkat. Északkeleten egyelőre napsütéses, gyengén felhős az idő: érdemes még egy utolsó sétát tenni, mielőtt borongóssá válik az égbolt.
Hol fog éjjel havazni?
Hideg van
Legfrissebb hőtérképünkön is látszik, hogy elég alacsony hőmérsékletek uralkodnak az országban ahhoz, hogy hó formájában hulljon a délnyugat felől érkező csapadék
Angliába is beköszöntött a tél
17 éve nem érkezett meg olyan hamar a tél Nagy-Britanniába, mint idén - írja a HVG. Csütörtökre ugyanis 15-20 cm hó hullott Skóciában, Anglia keleti térségében, valamint Észak-Írországban és Walesben is.
Élőben Horvátországból
A horvát autopályaüzemeltetés webkameráján jól látható a frissen lehullott hó Károlyvárosban - írja Farkas Tibor olvasónk: Kapcsolódó honlap
Közeledik
Délnyugat felől közeledik Magyarország felé az a csapadéktömb, melyből később a havazást várjuk. 14 órakor Zágrábból gyenge hódarahullást jelentettek, Ljubjanában ugyanekkor hószállingózás volt.

Forrás: vrijeme.hr, meteo.arso.gov.si
És ami ezt okozza...
Közép-Európa légnyomás térképén gyönyörűen kirajzolódik az időjárásunkat meghatározó mediterrán ciklon középpontja: a horvátországi Porecben az utolsó méréseknél 991 hPa-t mértek.
Jön az első havazás
A késő délutáni óráktól délnyugat felől egy mediterrán ciklon éri el térségünket, melyből először eső esik, majd főként északon és nyugaton fog átváltani havazásba. A jelenlegi előrejelzések szerint a Nagykanizsa-Dunaújváros-Jászberény vonaltól északra havazhat.

Archívum: