Hirdetés
illusztráció illusztráció
Archívum

Esti vihar

2011. július 20.
Jó éjszakát!
Köszönjük több, mint 400 ezer mai nézőnknek, hogy velünk tartottak élő közvetítésünkön - és persze mindenkinek, aki fotóival, észleléseivel és/vagy beküldött híreivel, képeivel, videókkal, ill. információival segítette tájékoztatásunkat. Jó éjszakát mindenkinek!
Az ég végtelen kékjébe olvadva
A három gyönyörű, naplementekor készült fotót, amely csak késő éjjel jutott el hozzánk, Theo, illetve Szabó Gyula készítették. Köszönjük mindannyiuknak!
Ráadásként
Három, nem kevésbé lélegzetelállító fotó, amely még napnyugtakor készült a zivatarcellák üllőiről, de csak később jutott el szerkesztőségünkbe -


A hegyekben
Még mindig Bükkszentkereszt, mely néhány szerkesztőnk vélekedésével ellentétben természetesen a Bükkben található, és nem a Mátrában. A csodaszép fotót - ahogy korábbi ikertestvérét is - Zajac nevű észlelőnknek köszönhetjük. (TG.-nek is - Köszönjük!;)
Lassan elvonul a vihar
Közvetítésünket néhány kivételesen gyönyörű hangulatképpel zárjuk, amelyeket Zajac nevű észlelőnk küldött be szerkesztőségünkbe nem sokkal ezelőtt Bükkszentkereszt térségéből, az Északi-Középhegység szívéből.
hirdetés
Megállíthatatlan
Ennek a villámnak az útjába semmiképpen nem célszerű állni! Sőt, a sárkányeregetés is kimondottan veszélyes játék lehet alatta. (Warkas nevű észlelőnk gyönyörű fotója egy nem sokkal korábbi, felhőn átütő lecsapóról - köszönjük!)
Tiszta Hollywood
Így nézhet ki egy vihar a mesékben, vagy éppen a Los Angeles felett kanyargó Mulholland Drive-ról nézve. Ezúttal Aszódi Zoltán Frank-hegyen lévő kamerája örökítette meg a jelenséget, köszönjük szépen a közvetítést! (és Ottohál László nevű észlelőnknek, hogy kiszúrta ezt a páratlan felvételt)
"Közel volt"
-Írja Warkas nevű észlelőnk friss fotójának kommentárjaként ("Közel volt és nagyott szólt :)" - alig néhány perccel ezelőtt. Köszönjük!
Észlelői hír
"3 percig jégeső volt a viharban, kb. fél centis szemcsékkel" - írja Timár Gábor Budapest 16 ker Sashalomról.
Ennek sosem lesz vége
Legalábbis így tűnik most, amikor minden eddiginél hevesebb villámtevékenység alakult ki a fővárost elérő sokadik, igen intenzív zivatarcellában. Jónás Károly és Katalin Ádám képei, köszönjük!
Több mint 8 ezer lecsapó
Úgy tűnik, hogy szinte az összes villám a Duna vonalában sorakozott fel éjfél után, ráadásul nagy részük a fővároshoz közel, vagy éppen ott választ magának utat a föld, vagy éppen a víz felé. Mellettte JK.71 friss fotója ("Brutális villámlás"-írja), alig néhány perccel ezelőtt. Köszönjük!
2011. július 19.
Így néz ki a főváros ma éjfél előtt néhány perccel
Gurugi nevű észlelőnk csodaszép pillanatképe, amely mindössze 30 másodperce érkezett szerkesztőségünkbe. Köszönjük!
Sejtelmes fények
A távolabbi, vagy éppen a felhőkön átszűrődő villámok gyönyörű színekben pompázva festik meg a horozontot. Romayor képe Heréd, illetve david206rc nevű észlelőnk fotói Nekézseny térségéből, ksözönjük!
Új villámgócok
Villámlokalizációs hálózatunk szerint ismét erősödik a villámtevékenység, ezúttal a Velencei-tótól délre, illetve a fővárostól északra sűrűsödnek a lecsapók. Egyre több repülőgép kénytelen kitérő köröket tenni, az Malév MA555-ös, Párizsi járata például már Siófok térségéig is elrepült, hogy kikerülje a veszélyes viharcellákat. "A flightradar24.com szerint a Münchenből érkező Lufthansát most próbálják lehozni (Dunaújváros felett van), és Pozsonyból is elindult már a párizsi Malév gép, amely korábban visszafordult (most jár Balatonkenese felett)" - írja Rozgonyi Árpád Budapestről.
Körkép
Továbbra sem csendesedik a vihar hazánk középső, ill. északi részeiben - heves villámtevékenység és felhőszakadás jellemzi a vonuló zivatarokat. Bánkuti István és Jónás Károly friss fotóival illusztrálva, köszönjük!
hirdetés
Újabb lehetséges csapadékhullám
Radarképünk alapján úgy tűnik, a fővárost elérheti még egy intenzívebb csapadékhullám, amely most erősödik a város déli oldalán.
Kettéhasadt az égbolt Veszprém és Komárom felett is
Vidra12 és Markkomarom nevű észlelőink fotóin. Köszönjük a felvételeket!
Lecsapók a Budai hegyekben
Cziegler Sándor friss fotóján, köszönjük a felvételt!
Kettős játszma
Celebril mintegy másfél órával ezelőtti fotóján egyszerre láthatunk felhő-felhő és lecsapó villámokat egyaránt (Járokszállástól nyugatra fotózva). Ugyanez a térség, kicsit később - (jobbra). Köszönjük szépen!
Soha véget nem érő fényjáték
Villámok ezrei világítják meg hazánk nyugati és északi régióit, néhány friss lecsapó DarkFlash és Párkánszky Péter jóvóltából - köszönjük!
Észlelői hír
"Folyamatosan figyelem az oldalt, probálják a repülőket beléptetni ill landoltatni. Most megint van némi körőzés. (...) Folyamatosan szállnak le a repülők a repülőtéren a vihar ellenére". - írja Vágó Miály Budapestről. "Az összes eddig a levegőben lévő repülőgép némi körözést/felhőkerülgetést követően épségben landolt LHBP-n!" - írja Raits Attila Budapestről.
Még mindig fényes nappal van
...csipovi sejtelmesen ragyogó hátterű, újabb, szép siófoki fotóján. Köszönjük!
Szélrohamok
Másodperces szélmérő rendszerünk szerint a zivatarokban viharos erejű széllökések is voltak.
A bal oldali grafikonon Tamási (max. 83 km/h), míg a jobb oldalin Jászfényszaru (max. 75 km/h) méréseit láthatjuk.
Még mindig lecsapók
Ezúttal Tadi és Istike28 nevű felhasználóinktól, köszönjük a friss képeket!
Lezárták Ferihegyet a vihar miatt
-írja az Index.hu. Egy órával azután, hogy a Wizzair lutoni járata műszaki hiba miatt Vác felett visszafordult és kényszerleszállást hajtott végre, lezárták a ferihegyi Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. A flightradar24.com adatai szerint több járat, például a Malév 103-as, moszkvai járata, illetve a Germanwings stuttgarti járata is a reptér felet körözött.
Délkeleten még mindig 28 °C
Ott ahol átvonultak zivatarok az eső következtében 20-22 °C köré hűlt a levegő. Délkeleten ugyanakkor a kissé megélénkül délkeleti szél miatt nemhogy hűl, hanem picit még melegedett is a levegő az utóbbi egy órában.
Eközben a Dunántúlon...
Érdemes egy pillantást vetni balatoni radarkép kivágatunkra is, ahol a zivatarok egy újabb hulláma halad végig a víztükrön, és persze a partok mentén.
Tatabánya és Kaposvár
Lecsapó villámok a Komárom-Esztergom és a Somogy megyei székhelyeken. Hel673 és Juca78 felvételei. Köszönjük!
Nappali fényben tündököl
...a nyár fővárosa éjszaka, Csipovi nevű észlelőnk friss felvételén, köszönjük!
Egy igen különleges villám
Kevés ilyen felvétel érkezik szerkesztőségünkbe, ezúttal Killerlpg nevű észlelőnknek sikerült megörökítenie ezt a ritka szépen kirajzolódó, felhőn belüli villámot Taszár mellől. Köszönjük!
Csirkeláb
Ez a saját szavaival élve csirkelábra hasonlító villám Adrianita felvétele Pilisről. Köszönjük!
Gyönyörű lecsapók a főváros környékén is
Egyed Gábor felvétele Budaörsről, valamint Patka01 felvétele Veszprém határából. Köszönjük!
Nem tudnak leszállni a repülőgépek
A viharos időjárás miatt több, Budapestre érkező repülő sem tudott leszállni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Malév prágai járata először átstartolt, majd Belgrádba kért útvonalat. A Párizsból, illetve Moszkvából érkező Malév-járat sem tudott leszállni, a Germanwings két járata pedig az úgynevezett várópontok fölött körözött. - olvashatjuk az [origo.hu]-un.
Lecsapók legnagyobb tavunknál
Frissen sült villámfotók Balatonfüred és Almádi térségéből, Balatoninagyok és Sanyi276 nevű észlelőink most beérkezett fotóin - köszönjük a képeket!
Nagy a szélnyírás
Ahogy élő radarképünkön is tökéletesen látszik, Budapesttől északra igen erős a szélnyírás, azaz különböző magasságokban más irányba fúj a szél (így a csapadékelemek is északkelet ill. északnyugati irányba mozognak). Jelen időjárási helyzet kedvez a felhőtölcsérek (tuba, tornádó) létrejöttének!
"Mai vendég"
Kieferb nevű észlelőnk látogatója, amint a Mecsek lábánál bekúszik a táj fölé ezen a káprázatos fotón. Köszönjük a (valamivel korábban készült), minden kétséget kizáróan lélegzetelállító felvételt!
Lenyűgöző méretek
Zarpi most beérkezett panoráma-felvételén Mágocsról, köszönjük a friss képeket!
Újabb villámfotók
Szintén JK.71 -től és Sala nevű észlelőinktől a fővárosból és (valamivel korábbról) Veszprém térségéből. Köszönjük!
Erős széllökések
20:44:37 mp-kor 63 km/h-s széllökést regisztrált a Budai Várnegyedben található szenzorunk. A nap folyamán 19:00-kor mértük a legerősebb széllökést, Tamásiban 83 km/h-s lökéssel vonult át a szupercella. További széllökések várhatóak!
Villámfotók és sötét fellegek
Jónás Károly és Ágics Éva friss fotóin Soroksár és Paks térségéből - köszönjük!
Villány és Nyírtelek
Jég délnyugatról, csodálatos üllő-fotó keletről. Pontaz és nem regisztrált észlelőink fotói, köszönjük a képeket!
Elérte a belvárost
Budapestre néhány perccel ezelőtt érkezett meg az a csapadékzóna, amely frissítő felhőszakadást okoz jelenleg is a belvárosban. Bár jól láthatóan villámlik és dörgések is hallhatóak, villámlokalizációs hálózatunk szerint a lecsapó kisülések 90%-a továbbra is jóval délebbre, illetve nyugatra következik be a fővárostól.(A villámok helyét a fehér ikszek jelölik.)
Ufók a horizonton
A gigantikus és távoli, mégis kristálytisztán kirajzolódó képződményeket szintén igen messziről, Karcag és Kunnmadaras térségéből sikerült lencsevégre kapni. Sanyesz992 és Encsike1 nevű észlelőink fotói, köszönjük!
Jégeső és villámok
Több, mint 14 ezer lecsapót érzékel hálózatunk elsősorban Tolna megye északi részén, Dunaújváros illetve Komárom-Esztergom megye térségében. Bogdása mellől jégesőről kaptunk friss képeket KiCSi019 nevű észlelőnktől, köszönjük!
Ijesztő felhők
Közelről és távolról, Nagydorog és Tiszaszalka térségéből. Chry3 és Héver Annamária képei, köszönjük!
Az üllők már messziről látszottak
Orion89 és Berger kicsivel korábban készült felvételei Debrecenből és Püspökladányból, köszönjük!
Pécs vihar előtt és a viharban
A pécsi webkameránk képei a 6 után átvonuló zivatar előtt és a felhőszakadás idején.
Haragos felhők Pécsen
Tomwild felvétele nem sokkal ezelőttről a baranyai megyeszékhely térségéből, köszönjük!
Kisebb ágakat is leszakított a szél Dombóváron

Earth fényképe, köszönjük!
Nagydorog és Dombóvár

TEdit és Earth fényképei, köszönjük!
Debrecen és Püspökladány
A Hajdúságban is kialakult néhány izolált zivatarcella, a tíz kilométer felett szétterülő üllőkről berger és kenguru10r észlelőink küldtek fényképet, köszönjük!
Helyzetkép
Nemsokára eléri a Veszprém-Szekszárd vonalat a vihar, mely tovább halad észak-északkelet felé. Jelenlegi tendenciával számolva - amennyiben nem oszlik fel - a fővárost 2 óra múlva érheti el a zivatar.
A zivatarláncon túl Nagyatád és Marcali környékén egy-egy különálló zivatargóc alakult ki az elmúlt percekben.
Balatonboglárt is elérte a vihar

Horváth Alíz fényképe, köszönjük!
Útvonal
A zivatar jelenleg Kaposvár magasságában jár, és észak-északkelet felé vonul tovább. Legutóbb Pécsett észleltek benne jégesőt. Hamarosan Veszprémbe és Székesfehérvárra is megérkezik a vihar.
Szupercella Pécsett

Újabb képek érkeztek a Baranya megye székhelyén átvonuló szupercelláról, apuspok és nem regisztrált olvasónktól, köszönjük!
Így vonul a vihar
Pécs

Szalay Ádám és Husz Judit fényképei Facebookról, köszönjük!
Baranya

Pécsről és Romonyáról érkezett az alábbi két fénykép a Horvátország felől érkező viharrendszerről. Indul élő közvetítésünk!

Archívum: