Hirdetés
Narancs figyelmeztetés hőségre
illusztráció illusztráció
Archívum

Fülledt, zivataros idő

2011. július 1.
(Korábban) Felsőnána és Hőgyész között
Még tegnap rögzítette ezt a gyönyörű felvételt Sipos József nevű észlelőnk, de a felvétel csak most jutott el szerkesztőségünkbe. Köszönjük!
Kissé még mindig szeles az idő
Az ország északkeleti harmadán továbbra is többfelé vannak záporok, zivatarok. Lassan a szél is veszít erejéből, a középső és a nyugati megyékben azért még előfordulnak 40-60 km/h körüli, olykor viharos széllökések.
Besötétedett Nyíregyházán - csak a felhők miatt

Köszönjük a képeket!
Hömpölygő víz és felhők
Nyíregyháza-Sósfürdőn és Csobád utcáin (Jakab Dávid és Villámdetektor88 nevű észlelőink fotói, köszönjük!)
Nyíregyházától délkeletre
Nyíregyháza térségében egy intenzív góc fejlődött ki az elmúlt negyedórában. A Zivatarról fényképek is érkeztek szerkesztőségünkbe. A felvételeket köszönjük Zorrente és Takács Fruzsi nevű észlelőinknek!
hirdetés
Felhőszakadás Püspokladányban
Jól láthatóan több, mint 25 mm csapadék hullott le feltételezhetően igen rövid idő alatt Kenguru10r fotóján, köszönjük a felvételt!
Újabb jégeső - ezúttal Nyírpilisen
Újabb jégesőről érkezett felvétel, ezúttal Nyírpilisről. A felvételt köszönjük Koszimiki nevű észlelőnknek!
Még mindig tombolnak
Komor égkép Bátorligetnél, esőfüggöny Balmazújvárosnál. A képeket köszönjük Ales001 nevű észlelőnknek Bátorligetről, valamint Balmaz32 nevű észlelőnknek Balmazújvárosról!
Hazaengedték a viharban megsérült rendőröket
A tegnap végtagzsibbadással kórházba került III. kerületi öt rendőrt ma hazaengedték, maradandó sérülést nem szenvedtek. Egyelőre vizsgálják a szakértők pontosan hova csapott be a villám, mely egész Budapesten hosszú másodpercekig hallható volt. - írja az [origo].
Csapadéksáv Kunmadarasnál
Encsike01 felvételes Kunmadarasról. A képen jól kirajzolódik a csapadéksáv. Köszönjük a felvételt!
Debrecenben jég is esett
A korábban Debrecen - Józsán átvonuló viharból jég is hullott, károkat azonban szerencsére nem okozott.

Nyisztor Zoltán felvétele, köszönjük!
Még mindig keleten - esőfüggönyök

Fisi54 képe Szerepről, Viharvan1 felvétele Vésztőről, köszönjük!
Elvonulóban Tiszafüredről

Lcsepregi felvétele, köszönjük!
Peremfelhő Debrecennél

A fotót Joseph nevű észlelőnknek köszönhetjük.
Hol hideg, hol szél, hol zivatar...
A középső megyékben, illetve a Duna-Tisza közén csapadékosan, borongósan indult a reggel, ott még mindig elég hűvös van, mindössze 16-19 fokot mutatnak a hőmérők. Keleten zivatarok tombolnak, nyugaton többnyire napos, ám szeles az idő.
hirdetés
Szintén Sárrétudvari

Torok72 felvétele egy másik szögből, köszönjük!
Tornádó volt Sárrétudvarinál?

Rusher86 fotója, köszönjük! A Püspökladányi kistérségben fekvő község Báránd szomszédságában fekszik, a korábban tubaként emlegetett, Bárándon fotózott jelenséget láthatjuk a képen. Várjuk a további felvételeket is a jelenségről!
Látványos felhők Tibolddaróc, esőfüggöny Tokaj közelében
A képeket köszönjük agfayagnes és Kajati József nevű észlelőnknek!
Bárándról - tuba vagy tornádó?
A képet Visualtrip nevű észlelőnknek köszönhetjük a Hajdú-Bihar megyei Bárándról!
Zivatarok keleten
Ma a déli órákban a keleti országrészben, nagyjából a Miskolc-Debrecen vonal széles sávjában kezdtek el kipattanni zivatarok. Ezek közül jó néhányat kísér felhőszakadás, sőt Bárándról tubát is jelentettek, Sárrétudvariban pedig tornádót sikerült lencsevégre kapni.
2011. június 30.
100-120 perces késések a déli parton
A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vasútvonalon, 18 óra 27 perckor Balatonföldvár megállóhelynél átvonuló vihar következtében egy fa borult a felsővezetékre és a vasúti pályára. Olyan súlyos károkat okozott, hogy jelenleg áll a vasúti közlekedés. Az utasokat Balatonszárszó és Zamárdi-felső között vonatpótló autóbuszok viszik. Ezen a szakaszon közlekedő vonatok utasai, átlag 100-120 perc késésre számítsanak - olvashatjuk a MÁV honlapján.
Nálunk szélvihar, északra zivatarok
Villámlokalizációs hálózatunk szerint még mindig életben van az a rendkívül intenzív villámtevékenységgel együtt járó zivatarrendszer, amely határainktól északra, lassan vonul át Szlovákiában a Tátrán keleti iránya.
Szeles idő fogadja a VOLT-ra érkezőket
Cikkünkből megtudhatják a fesztiválozók, hogy milyen idő várja őket Sopronban. A mai napon szerencséjük volt a látogatóknak, meleg időben volt részük, egyedül a szél okozhatott némi problémákat.
Esti fényekbe burkolózva

Noname és ThomAce képei, köszönjük!
Szélvihar a Balatonnál
Az Országos Meteorológiai Szolgálat balatonőszödi mérőállomásán el az elmúlt percekben 103 km/h-ás széllökést regisztrált az ottani automata. Széltérképünkre kattintva láthatjuk, hogy immáron a Dunántúl jelentős részén élénk vagy erős szél fúj.
Az építkezést is elmosta az eső Nagykőrösön

Nemes Attila felvételei, köszönjük!
80 km/h feletti lökések
Magasabb mérőpontjainkon, mint például a Kendig-csúcson, illetve Bakonyszombathelyen már 80 km/h feletti széllökéseket regisztráltunk, a Balatonnál eddig Keszthelyen volt a legerősebb lökés, ott 77 km/h-t mértünk.
Viharkárok
A szél tovább erősödött immár nem csak a Dunántúlon, hanem már a középső országrészben is (Keszthelyen immár 77 km/h sebességű lükéseket mért másodperces felbontású, kísérleti szeonzorunk), megérkeztek az első fotók a délutáni viharkárokról is. Kidőlt fák Angyal Nikoletta fényképén Kecskemétről, köszönjük!
Szeles a Balaton
A nyaralóknak nem kedvez az idő a magyar tengernél. Megerősödött a szél és lehűlt a levegő. Napközben még 28-30 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála, mostanra azonban már csak 20 °C körüli értékek a jellemzőek. A 40-50 km/h-ás alapszél és a 70 km/h körüli széllökések felkorbácsolják a hullámokat, mindez jól látható a balatonszárszói webkameránkon.
Fent és lent
Sötét égkép Mátészalkáról és a jégeső még el nem olvadt szemei Nagyecsedről P.Anett és Vzsound nevű észlelőink fotóin, köszönjük!
Erősödik a szél
Kísérleti, másodperces szélmérő hálózatunk néhány dunántúli érzékelője a nyugati határ közelében található Kendig-csúcson 83, Keszthely térségében 70, Kaposvár mellett 71 kilométeres lökéseket regisztrált az utóbi tíz percben. Mellette - nem kevés csapadék hullott le az elmúlt 24 órában (Szőllősi László felvétele, köszönjük!)
Mátészalka és Szatmárnémeti égképei
...A keleti határ közeléből, annak két oldaláról (Zsolt87 és Fireman felvételei, köszönjük!) Nyitólapunkon még - MacBook fotója Pécelről, szintén köszönjük!
Villámcsapás érte a rendőrség épületét
A rendőrség négy alkalmazottja sérült meg csütörtök délután Budapesten, mikor villám csapott a harmadik kerületi rendőrség épületébe. A szakértők egyelőre vizsgálják, pontosan hova csaphatott be a villám. - írja az origo.hu
Égi káosz és rossz közlekedési viszonyok
Kecskeméten és Olomnyuszi felvételén, köszünjük a képeket!
Érdekes virgák és esetleges tuba
Space89 nevű észlelőnk fotóján érdekes virgák láthatóak, amelyről a kép készítője azt nyilatkozta, hogy tornádó lehetett, ám ez kevéssé valószínű. Ugyanakkor független, eddig meg nem erősített beszámolók szerint Mór felett tuba alakult ki 18:25-kor és 15 percen keresztül lehetett látni (írja Farkasdi Ákos Mór-ról). Köszönjük!
Viharos szél a Dunántúlon
A Dunántúlon már kezd feltámadni a szél, viharos széllökések is előfordulnak. Műszereink szerint a legerősebbek eddig 60-80 km/h közöttiek voltak.
Késések a vonatoknál
A Budapest-Kelebia vasútvonalon 16 óra 20 perckor Délegyháza és Kiskunlacháza között a felsővezetékre fa dőlt. Jelenleg áll a vonatközlekedés, mert zárlat miatt egy szakaszon nincs vonalfeszültség. Ezen a vonalon közlekedő vonatok utasai átlag 25-30 perces késésre számítsanak a kora esti órákban - írja Szántai Tamás.
Villámgócok
Villámlokalizációs rendszerünk kivágatának pillanatfelvétele alapján a Baja és Szeged közötti határvidéken, Pozsony térségében, a Magas-Tátrától nyugatra, illetve a Zemplén lábánál a legintenzívebb a lecsapó kisülések aránya.
"Rászakadt" a Balatonra

Hernádi László felvétele Siófokról, köszönjük!
Beszámoló Zircről - viharkárok
Településünk felett már korábban áthaladt a záporesőt adó tömb. A levegő 8-9°C-ot hűlt, a 70-90 km/h-s széllökések könnyebb vendéglőasztalokat, napernyőket kapott fel az utcán, rengeteg port és más szennyező szemcsét hordott a gyalogosok szemébe. A járdákon és a főút mellett többfelé letört ágak hevertek - írja Atillakirálydombi Zircről.
Jég és felhőszakadás Tevelen

30 perces felhőszakadással, cseresznye nagyságú jéggel vonult át a vihar Tevel felett. Hatalmas mennyiségű víz zúdult ránk, aminek következtében az árkok teljesen megteltek - írja Jáhn Bálint Tevelről. Graden fotója, köszönjük!
Kecskemétre és Szekszárdra érkezve

Köszönjük!
A vihar érkezése

Kecskemét és Paks, Cloud25 és Tutu felvételei, köszönjük!
Szekszárdra is megérkezett
Kporos1978 nevű észlelőnk fotója a Tolnai megyeszékhelyről, ill. Zivatar083 felvétele Rákoshegyről. Köszönjük!
Hol, mi?
Az agglomeráció környékén már csendesedtek, gyengültek a zivatarok, a legtöbb helyen már csak az eső esik. Csurgónál, a nyugati határszélen mozog egy hevesebb zivatar, illetve keleten van még villámtevékenység.
Elnyúló zivatarlánc
Kísérleti, hibrid villámlokalizációs rendszerünk pillanatképének kivágata is igazolja, hogy a hazánk középvonalát keresztülszelő zivatarrendszer Szegedtől egészen Csehországig elnyúlik.
Panorámakép Bajáról

Bajától északnyugatra - Mészáros Márk képe, köszönjük!
Haragos felhők
Még mindig Kecskemét, sebesszeles csodálatos felvételei, köszönjük
Ilyen felhők érkeztek Leánycsók térségébe
Zobo23 felvétele, köszönjük!
Mintha dézsából öntenék
...Az út túloldaláig is alig lehet ellátni Kiskunhalason a szinte egybefüggő vízfüggönyként aláhulló, zuhogó esőben. Vinnland friss fotói, köszönjük a felvételt!
Jég, eső, zivatar
Nagymányokon és Tökölön is jégeső hullott. A Dél-Dunántúlon, a középső megyékben hol csendes eső csepereg, hol zivatar tombol, keleten szintén kialakult két góc.
Újabb zivatarok alakulnak
Budapesttől délre, a Mecsektől északkeletre mozog 3 intenzív zivatarcella, közben északkeleten és keleten is kialakult egy-egy góc.
Sándorfalva és Tárnok

Design és Tóth Attila fényképe, köszönjük!
Borsó méretű jég
Borsó méretű jég esik Besnyő térségében, Tolnanémediben szintén jég hullik - jelentik észlelőink.
330 km hosszú zivatarlánc
Szlovákia északnyugati felétől egészen a Dél-Alföldig lenyúló zivatarlánc alakult ki. Mivel a zivatarok egymást követve mozognak, helyenként 30-50 mm csapadék is hullhat. Radarkép!
Érkezőben - sötét, kavargó fractusok

Vityka képe Budapestről, Kosutzky Bianka képe Tatáról. Köszönjük!
Apró szemű jég

Tóth Attila felvétele Tárnokról, ahol apró szemű jég hullott. Szigetszentmiklósról is jégesőt jelentettek.
Meleg csücskök
A Nagykanizsa-Szombathely-Zalaegerszeg háromszögben 29-30 fokos, északkeleten 27-29 fokos meleg tombol, ugyanakkor a zivataros területeken jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Kecskeméten már csak 16 fokot mutatnak a hőmérők.
Felhőszakadás Kecskeméten és a Balatonnál
Kecskemét városát e hónapban már sokadik alkalommal sújtja felhőszakadás.


A felvételt köszönjük kacs21 nevű észlelőnknek és Szentesi Péternek!
Tököl és Budapest

Duncan és Matyika89 felvételei, köszönjük!
Félelmetes

Kecskeméti észlelőink felvételei, köszönjük!
Felhőszakadás után

Somogyi László felvételei Isaszegről Köszönjük!
Kartali panorámakép

Ferke001 képe, köszönjük!
Körkép
A Balatontól délkeletre markáns zivatar mozog, mely Szekszárd irányába helyeződik át. Budapestet körülölelik a zivatarok, Budatétényben a felhőszakadás mellett borsó nagyságú jég is hullott.
Farokfelhő? Pécel és Isaszeg

Köszönjük!
Sötét fellegek Isaszeg felett

Somogyi László képei, köszönjük!
Vihar és jégeső Máriakálnokon

Tóth Attila videója, köszönjük!
Megteltek a csatornák

Mátételke és Paks - köszönjük a fotókat!
Stabil másodfok a Balatonnál
Bakonyszombathelyi szélmérőnk a zivatar átvonulásakor 82 km/h-s széllökés mért, a Balatonnál egyelőre 50-60 km/h körüliek a legerősebb széllökések - természetesen másodfokú viharjelzés van érvényben.
Zivatarok mindenütt
A Bakonyban, a Dunakanyarnál, a Dél-Dunántúlon és a főváros északi részén is apró zivatarok mozognak, a Duna-Tisza közén azonban tovább erősödött a zivatarrendszer, illetve az azt kísérő villámtevékenység.
Jégesőt is jeleztek
Máriakálnokról és Kecskemétről is jégesőt jelentettek észlelőink, utóbbinál borsó nagyságú jegek potyogtak az égből.
Hömpölygő víz Hévízgyörkön
A Gödöllői-dombság keleti felén fekvő Hévízgyörkön a hirtelen lehullott, nagy mennyiségű víz hömpölygött az utcákon a zivatart követően. Lac43 képei, köszönjük!
Heves zivatarok a Duna-Tisza közén
Nagyjából a Gödöllő-Kecskemét vonalon intenzív zivatarrendszer van kialakulóban, melyet heves villámtevékenység kísér. a következő percekben Siófokot is eléri egy fejlődő zivatarcella.
Felhőszakadás Győrnél

Bakesz felvétele a Győrnél elhaladó celláról, melynél az intenzív csapadék miatt gyorsan lecsökkent a látástávolság. Köszönjük!
Hol vannak most zivatarok?
Jelenleg a Dunántúlon, illetve a középső megyékben, a Duna-Tisza közén mozognak a zivatarok, melyeket helyenként intenzív csapadék kísér. Jégesőről egyelőre nem érkezett jelentés.
Egyik jön, másik megy
Magyarországtól keletre egy feltöltődö ciklon örvénylik, mely nedves, labilis levegőt szállít hazánk fölé. Késő délutántól, estétől azonban fordul a kocka, nyugat felől egy érkező hidegfront söpri ki a fülledt levegőt.

Archívum: