illusztráció illusztráció
Archívum

Hókáosz március 15-én

2013. március 16.
Páliháláspusztát még most sem lehet elérni
Az Útinform tájékoztatása szerint egy települést Veszprém megyében továbbra sem lehet megközelíteni: ez pedig Páliháláspuszta. Emellett országszerte 45 út/útszakasz járhatatlan a hó miatt.
Üstököst fotóztak ma este
Fénykép
Pócsai Sándor dávodi észlelőnknek ma este sikerült lencsevégre kapnia a PanStarrs üstököst. A megfigyelésre remek alkalom nyílott, hiszen felszakadozott a felhőzet. Köszönjük a fotót!
Több helyen derült az ég
Az ország túlnyomó részén derült vagy gyengén felhős az ég, a hőmérsékletek egyre inkább csökkennek, nem lenne túl jó, ha néhány embernek újra az M1-esen kellene töltenie az éjszakát. A sor állítólag még mindig áll.
Több 10 km-es sor alakult ki az M1-esen
Budapest és Tatabánya között nem járható az M1-es autópálya, mert folyamatosan dolgoznak rajta a hókotró munkagépek. A sztrádán több tíz kilométeres a torlódás. (Index)
Néhol már -9 fok van
Nyíregyházán és a Bakonyban található Zircen már este 8 után -9 fokot mutattak a hőmérők, az idő éjjel tovább fog hűlni.
hirdetés
Hózápor a naplementében
Fénykép
Design felvétele a naplementében, Sándorfalváról. Köszönjük!
Szabolcsban még mindig 46 ezren vannak áram nélkül
Szabolcsban a villanyszerelők szombat délután 16 óráig újabb 4000 fogyasztónál kapcsolták vissza az áramot - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. Már majdnem 50 órája dolgoznak a hibaelhárítók, de a megyében még mindig 46 ezer fogyasztónál nincs áram.
Ideiglenesen ismét leállították a forgalmat az M1-esen
A közlekedés biztonsága érdekében ideiglenesen leállították a forgalmat az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán a 83-84 kilométerszelvénynél, a komáromi lehajtó után - olvashatjuk a HVG oldalán.
-15 foknál is hidegebb lehet - újabb rekord dőlhet
Az éjszaka folyamán a vastag hóval borított, kevésbé felhős tájakon akár -10, -15 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet. 1964-ben Miskolcon -15.4 fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat ezen a reggelen, holnap ez a rekord megdőlhet.
A Sajó a szántóföldeken - további áradások várhatók
Fénykép Fénykép
Szellorozsa képei, köszönjük!
Lukácsházán tegnap fát döntött a szél
Fénykép
Nagytihi képe tegnapról, köszönjük!
Az események madártávlatból
A Magyar Légimentő Nonprofit Kft-nek köszönhetően a magasból is képet kaphattunk az elmúlt napok eseményeiről. Részletek az alábbi cikkünkben olvashatók.
Fénykép Fénykép
Köszönjük!
Balatonföldvári kikötő - jéggel bevonva
Fénykép Fénykép
A sors iróniája
Tavaly egészen más időjárás jellemezte ezt a napot: anticiklon, napsütés, 20 fok meleg a délutáni órákban.
Fénykép
A hóvihar rövid összefoglalója

Karajz Máté vágása, videója.
hirdetés
Edde kiásta magát - Somogyban sincs több elzárt település
Fénykép
Edde szabad - jórészt nekik köszönhetően. Bak Dániel Facebookra feltöltött fotója, köszönjük!
Teljes hosszában járható az M1-es
Kétszer két sávon, teljes szélességében elindulhat mindkét oldalon a forgalom az autópályán - tudta meg az Index.. A határtól Budapest felé már korábban megnyitották az autópályát, most Budapesttől Hegyeshalomig is megindulhat a forgalom.
Északkeleten az ónos eső okozott áramkimaradást
Fénykép
Nap halo Ibrányban, ahol 8 magasfeszültségű traverz dőlt el az ónos eső és viharos szél következtében. A Mavir, MVM és a Honvédség már dolgozik a helyreállításon - írta Görögh Zoltán Facebook-profilunkra.
Sokan maradtak áram és víz nélkül
"Csütörtök este óta internet, majd péntek estétől se áram se víz nem volt. És pont rosszkor jött ez az ítéletidő, mert még a boltba se tudtunk elmenni mivel nem volt nyitva - tehát abból a kevésből kellett gazdálkodni, ami volt. Úgy tűnik, most már kezd minden a régi lenni, azt leszámítva hogy a hűtőnek, fagyasztónak stb. nem tett jót az óránkénti áramszünet" - írta Peti95 észlelőnk Földesről.
Nincs már elzárt település Fejér megyében
Sikerült kiszabadítani a hó fogságából Bakonykútit és Kislókot, így Fejér megyében már nincs elzárt település - adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
Holnap is nyitva lesz az Eplényi SíAréna
Eplényben már elcsendesedett a szél. Az főutak járhatóak, a sípályához vezető bekötőutat és a parkolókat letisztítottuk. Sok friss porhó esett és ágyúzunk amikor csak lehet. Vasárnaptól 2792 méter pályánk síelhető, és a négyülésessel együtt összesen 4 sífelvonónk működik - számolt be partnerünk, az Eplényi SíAréna. Köszönjük!
Vasárnap a Dunántúlon ismét feltámadhat a szél
Szerencsére mindenütt csendesedett a szél, már csak a Balaton térségében van egy-egy élénk lökés. Holnap nyugaton megerősödik a délkeleti szél, de továbbra is olvadni fog.
Balatoni jégvilág
Fénykép Fénykép
Livike képei, köszönjük!
Újra van áram Hajdú-Biharban
Csaknem 100 százalékban helyreállt szombat kora délutánra az áramszolgáltatás Hajdú-Bihar megyében - olvashatjuk az MTI oldalán.
Kiváló síelési feltételek
30-35 centiméter friss hóval várja a síelni, szánkózni vágyókat a mátraszentistváni Sípark. Az időjárás bár hideg, de végre kisütött a Nap, és a szél is leállt, tudhatjuk meg a Síelők Weblapjáról.
Alább a Sípark fotói láthatók.
Fénykép Fénykép
Korábbi hófúvások eredménye
Fénykép Fénykép
Köszönjük a fotókat!
Napos idő, hóbuckákkal
Fénykép Fénykép
Köszönjük Henz és Armand94 észlelőink fotóit!
Megdőlt a hidegrekord
Nyírlugoson -14,2 Celsius-fokot mért az Országos Meteorológiai Szolgálat, ezzel megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord. Ezelőtt 1932-ben volt a leghidegebb március 16-án, akkor Baján -13 fokot mértek. Holnap reggel még hidegebb lehet.
Az M1-esen még most sem tökéletes a helyzet
Budapestről Győr felé még mindig le van zárva az autópálya. Folyamatosan szállítják el az úton rekedt autókat, a korábban kimentett sofőrököt visszaviszik a járműveikhez, tudta meg az Index a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletesétől.
Remélhetőleg ma ilyen látvány már nem fogad bennünket
Dobos Gábor Zalaegerszeg közelében készítette az alábbi fotókat tegnap. Köszönjük a felvételeket!
Fénykép Fénykép
Lassan helyreálló buszközlekedés Zalában
Néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében. Estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend - mondta el a Zala Volán zalaegerszegi üzemvezetője szombaton az MTI-nek.
Megindult a forgalom
Megindulhatott a forgalom az M1-es autópálya bal pályatestén Hegyeshalomtól Budapest felé- tájékoztatott nem sokkal ezelőtt a Rendőrség.
Mire számíthatunk ma?
Szombaton napközben legfeljebb a keleti megyékben alakulhat ki helyenként hózápor, a szél tovább veszít erejéből, így estére remélhetőleg mindenhol normalizálódik a helyzet.
A legtöbb helyen már süt a Nap
Kij59 és WolfHowler fotói Anarcsról és Jászjákóhalmáról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Mi a helyzet az utakon?
Még 130 úton van érvényben útzár a hófúvások miatt, és 20 település nem érhető el közúton - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat reggel.
Áramkimaradás
Hajdú-Bihar megyében szombat reggel már kevesebb mint négyezer fogyasztót érintett a zord időjárás miatti áramkimaradás - tájékoztatta az E.ON Zrt. szóvivője az MTI-t.
Ismét pályazár az M1-esen
Lezárták az M1 autópálya Budapest felé vezető oldalát a 107-es km szelvénynél. A hókotrók tisztítják a havas utat, illetve a rendőrség folyamatosan szállítja fel az autópályára azokat az állampolgárokat, akiknek járművük továbbra is az M1 autópályán vesztegel. Emiatt nem lehet közlekedni a főváros irányába - tájékoztat a Rendőrség.
Keddtől kora tavasz
Hűvös éjszakák jönnek, azonban nem kell sokat várnunk az enyhülésre: hétfőn délkelet felől mediterrán levegő érkezik esővel, keddtől visszatérnek a 10 fok körüli délutáni hőmérsékletek.
Már csak 50 km/órás lökések vannak
Legalábbis a Balaton térségében, tehát már itt sem érik el a viharos fokozatot. Az ország más területein már mérséklődött a légmozgás.
Esti hólepte fák
Azért szépséget is felfedezhetünk a ktasztrófa-közeli időjárási helyzetekben. "anetty0727" késő éjszakai felvétele a hó és a jég súlya alatt egymáshoz hajoló ágakról, köszönjük!
Fénykép
Zajlik a műszaki mentés is
Makád térségében, Németh75 nevű észlelőnk fotóján - köszönjük!
Fénykép Fénykép
Teljesen járható az M7-es
Az M7-es autópálya teljes szakaszán mindkét irányban járható. Az M1-es autópálya Győr-Hegyeshalom közötti szakaszát (jobb pálya), valamint a 62-es km-től Budapestig tartó szakaszát (bal pálya) szintén megnyitották, az 1-es főút teljes hosszán megindult a személygépkocsi-forgalom. (Police.hu)
Már -7 fok van keleten
Már csak Kecskemét térségében szállingózik a hó, keleten is elvékonyodott néhol a felhőzet, így egyre hidegebb van. Nyírábrányban -7 fokot, Gyulán -6 fokot mutatnak a hőmérők.
42 ember még mindig várakozik
Közel 3500 autót és 13 ezer embert szabadítottak ki eddig a hó fogságából - olvasható a Rendőrség legfrissebb közleményében. 42 ember még mindig a hó fogságában, a mentés folytatódik.
2013. március 15.
Jóváírást ad a T-Mobile és a Vodafone
A Vodafone és a Magyar Telekom is jelezte, jóváírást ad ügyfeleinek a március 15-i hívásokból, tekintettel a rendkívüli helyzetre - adta hírül a HVG.
Óriási "hóhalmok" úton, útfélen
Fénykép Fénykép
Hosi25 és Szoszi észlelőink képei, köszönjük!
Keresik a 81-es úton hagyott autók tulajdonosait
A Police.hu közleménye szerint a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság kéri azon személyek figyelmét, akik gépkocsijukat a 81-es számú főúton hagyták, jelentkezzenek! Az akadálymentesítésén dolgozó egységek továbbhaladásához szükséges az otthagyott járművek elszállítása.
Reggel készült
Bíró Zsófia fotómontázsa a Budapest közelében ma reggeli órákban tomboló hófúvásról, köszönjük!
Fénykép
Lánctalpas csapatszállítók Várpalotán
Árralszemben nevű felhasználónk videója, köszönjük!
Ahol a hó az úr - több méteres hófal
Fénykép
Pozsi85 képe, köszönjük!
Délkeleten még most is havazik
A Cegléd-Orosháza-Békéscsaba háromszögben még most is havazik, a Dunántúlon viszont felszakadozott a felhőzet, többnyire gyengén vagy közepesen felhős az égbolt. Fagyos éjszaka előtt állunk.
Nem lennénk a hangyák helyében ebben a mai, jeges világban
Fénykép Fénykép
Szerkesztőségünk fotói Balatonföldvárról.
Jelentősen mérséklődött a szél
Szerencsére mostanra jelentősen gyengült a légmozgás, most már csak a Balaton térségében, a Bakonyban és a Kőszegi-hegységben vannak viharos közeli lökések.
Mentés éjjel-nappal
Varga Norbert töltötte fel Facebook üzenőfalunkra ezt a látványos videót, mely segítségével bepillantást nyerhetünk a tűzoltók szemszögből is a mentési munkálatokba. Köszönjük!
A bősi vízerőmű jéggel borított partja
Tomids81 korábbi felvétele, mely most jutott el szerkesztőségünkbe - Köszönjük!
Fénykép
1856 perces késésben van egy vonat
...A MÁV saját információs rendszere szerint. Korábban ugyanez a rendszer tájékoztatta - amúgy a valósággal ijesztő hasonlóságot mutató módon - a várakozó utasokat, hogy "A Déli Pályaudvarról induló szerelvények a Déli Pályaudvarig közlekednek". (Köszönet a találatért az Index-nek)
Hó fogságában rekedve
Zsoka65 és Rudika83 délutáni képei Bábolna és Kolontár térségéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hatalmas hófalak Tamásinál
Mtbsrac fényképei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Fokozatos javulás az áramellátásban
Egyre több településen áll helyre az áramszolgáltatás Észak-Magyarországon, ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, de várhatóan péntek éjszakára még maradnak ellátatlan települések - közölte az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. az MTI-vel.
Magyar tank, osztrák hókotrók
Ernest89 fotója Oroszlány, illetve Krizsán Csaba (MTI) felvétele, köszönjük! Fénykép Fénykép
Áramszünet a nyírségben
A Nyírségben több településen, Balkányban is már több mint 24 órája nincs áram. A mobilhálózat is túlterhelt, nagyon gyenge a térerő, valószínű az áram nélkül maradt mobil átjátszó állomásoknak is lemerültek már az akkumulátorai.
Miért ne igyunk a hidegben alkoholt?
Mivel még mindig több, mint 100 ember fagyoskodik talán már jéghidegre hűlt autójában, a hó fogságában az utakon, fontosnak tartunk néhány tanáccsal szolgálni a "szíverősítőkkel" kapcsolatban.

1) Való igaz, hogy kisebb mennyiségben lelkileg felszabadító hatású lehet fogyasztásuk, megkönnyebbülést okozhat és egyben növelheti a kitartási kedvet (lelkesedésről nyilván nem beszélhetünk), ugyanakkor

2) Hatása alatt nem vesszük észre, mennyire áthűlünk, és a fagyási sérülésekre veszélyeztető fájdalom-érzetet is elnyomja

3) Ha túl sokat fogyasztunk, elalhatunk, és ez ilyen külső hőmérséklet mellett végzetes lehet

4) Ha mégis kiszabadulnánk, értelemszerűen nem vezethetünk (nem csak azért, mert tilos), hanem azért sem, mert ezzel súlyos balesetveszélynek tesszük ki magunkat, és a többi, a hó és a jég fagyos szorításából éppen csak kiszabaduló társainkat.
Mennyire lesz hideg éjjel?
Ez elősorban attól függ, hogy mérséklődik-e a szél, illetve hogy milyen mértékben szakadozik fel a felhőzet. A legrosszabb azokon a hóval, jéggel borított területeken lesz, ahol a kristálytiszta égbolthoz teljes szélcsend párosul; ha ez bárhol hazánk területén bekövetkezik, nem kizárható a -10, -15 fokos, farkasordító hideg sem.

Ne becsüljük alá a kihűlés veszélyét, mindenképpen legyen nálunk egy termoszban forró kávé, vagy tea!
Ezek még jó ideig megmaradnak
Tekintve, hogy nem éppen olvadás várható a következő órákban, napokban. Cumulustorm és Sz.Tibi felvételei Fejér megyéből és Iváncsa térségéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Bevetésben
Ramóna és Cumulostorm képei Iregszemcséről és Nagyigmándról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Így kicsit más
Oroszlányi nevű nem regisztrált felhasználónk fotói Oroszlányból, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Mentőautót mentenek
Arcus Tamás képe Mórról, köszönjük!
Fénykép
Segítségnyújtás
Most érkezett Szerkesztőségünkbe az alábbi levél:
Dél-Budán Diósd-Szoborpark-Campona közelében lévő otthonunkban alvási lehetőséget biztosítunk. Tea, étel van. Szükség esetén autóval valameddig el tudunk menni. 06209650170
Köszönjük a felajánlást Tóth Dórának és Szőke Attilának!
A képek magukért beszélnek
Szkutyi és Csury fotói Dunaszentgyörgyről és Nagyvázsonyból, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Feloldották a gépjárművezetési tilalmat Fejér megyében
Feloldotta a gépjárművezetési tilalmat Fejér megye rendőr-főkapitánya egész megyére vonatkozóan. Ugyanakkor a kamionstop országszerte továbbra is érvényben van, egészen 2013. március 17-én 22.00 óráig - áll a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság közleményében..
Jeges hullámok Fenyvesen
Szomjoltó nevű nézőnk hasonló hangulatú életképe a Nyugati-medencéből, köszönjük!
Fénykép
Érdekes színezet
Fbrigi képei Győrből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Jégbe fagyva
Stábunk újabb képei a Balaton déli partjáról.
Fénykép Fénykép
Lassanként véget érő "rémálom"
A Dunántúlon már csak helyenként, a Dunától keletre még szórványosan szállingózik, illetve gyengén esik a hó. A szél is fokozatosan hagy alább, a legerősebb széllökések a Balatonnál már "épp csak" súrolják a 80 kilométer/órát.
Kevés strandolót látni
Stábunk épségben visszatért, és ismét a Magyar Tenger partjáról tudósít.
Fénykép
Még 70 ezren áram nélkül
A legtöbb áram nélkül maradt település Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén található. Helyenként szombat reggelig várni kell az újbóli szolgáltatásra - tájékoztatta az E.ON Zrt. szóvivője péntek délután az MTI-t.
Menetrend szerint
Kickthem felvétele Kecskédről, köszönjük!
Fénykép
Hóban rekedve
Valkamon és Papp Tamás fotói Vál és Kecskéd környékéről, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Lassan javuló útviszonyok
Megnyitották a Pápáról kivezető utat Veszprémbe, Baranyában sincs már szerencsére elzárt település.
A növények is nehezen viselik
Apis1970 és Tamara fotói Egerből és Kerekegyházáról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
A baj nem jár egyedül
Taliándörög és Kapcsolcs között, legalábbis. Ha már a busz lesodródott, miért ne követné egy hókotró is? Papp Tamás felvétele, köszönjük!
Fénykép
Dolgozik a hómaró Kerecsenynél
Hondaman fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Rekordgyanús hófalak
Szintén Jámbor Ferenctől, Lajoskomárom térségéből. Első ránézésre az sem kizárt, hogy a szél által összehordott, fagyott csapadék akár a 3-4 méteres magasságot is elérheti. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Budapest felé ismét lehet közlekedni az M7-es autópályán
A rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M7-es autópálya országhatártól Budapest irányába tartó teljes szakaszát - közölte a rendőrség péntek délután a honlapján. A másik irányba - Budapesttől az országhatár felé - egyelőre a Balatonvilágos és Letenye közötti szakaszt nyitották meg - olvashatjuk az MTI oldalán.
Ez mi?
Szerkesztőségünk elsőre nem tudta mire vélni Hondaman Kerecsenyből érkezett fotóját. Elképzelhető, hogy vastag homokréteggel terítették be a jeges hófelszínt, hogy az elakadt buszhoz juthassanak? Egyelőre mi is csak találgatunk.
Fénykép
Lajoskomárom segítséget kér
" Lajoskomárom térsége fogságban,erre mikor jön hómaró?Szükség lenne rá nagyon!" -írja Jámbor Ferenc. Kitartás, a képeket pedig köszönjük!
Fénykép Fénykép
Szegeden, a Tisza partján
Fénykép
HeavenMan képe, köszönjük!
Elakadt járművek, hótorlaszok
Sgabesz és Maxilo képei Magyarszerdahely és Halimba térségéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
77 települést zárt el a hó
A legfrissebb közlemény szerint még mindig 77 település van teljesen elzárva a külvilágtól, a legtöbb Somogy megyében.
A teljes lista az Útinform oldalon olvasható.
Hóba és jégbe zárva
Kollégánk friss képei Nádudvarról.
Fénykép Fénykép
Lassan csendesedik csak a szél
Keleten már tűrhető a helyzet, azonban a Dunántúl középső és északi felén, valamint az agglomerációban továbbra is 60-80 km/órásak a széllökések. A szél továbbra is óriási hókupacokat épít, estére azért már gyengülni fog egy kicsit.
Nyugaton szakadozik a felhőzet
Nyugaton egyre több helyen szakadozott a felhőzet, a szél ennek ellenére hordja a korábban lehullott havat. A Duna-Tisza közének keleti felén és a Tiszántúlon azonban továbbra is havazik.
Behajtani tilos
Traktorral, kétkerekűvel, rendőr- és mentőautóval, hókotróval és talán még tankkal is egyaránt. De akkor ki fogja megmenteni a renitens bicikliseket? Mellette - egy a sok száz, mentésre váró, árokba csúszorr busz közül, Mosonszentmiklósról.(Husetibi és As.D fotója, köszönjük!)
Fénykép Fénykép
Kemény éjszakák jönnek
Estétől csitulni kezd majd a szél, dél felől a felhőzet is elvékonyodik, felszakadozik. A szélcsend, derült ég és hófedte felszín pedig a leghidegebb éjszakákhoz való tökéletes recept: szombat és vasárnap reggel sok helyen -10, akár -15 fokos hideg is kialakulhat!
Most nem a Balaton a Riviéra - esetleg a fakír eszkimóknak
Fénykép
Ice képe a Balaton déli oldaláról, köszönjük!
Újra 100 km-es szél Veszprémben
Másodperces szélmérőnk 14:01-kor rögzítette ezt az értéket a megyeszékhelyen, de a 80-90 km/órás lökések a Dunántúl nagy részén továbbra is jellemzőek.
Már víz sincs Szabolcsban
A vezetékszakadás okozta áramkimaradás miatt továbbra sincs vízszolgáltatás öt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen: Bujon, Beszterecen, Kemecsén, Tiszarádon és Vasmegyeren. ([Origo])
Amikor a hókotró kotorja a havat a hókotróra - hogy is van ez?
Fénykép
Iván Zsófia képe, Etyek és Biatorbágy között. köszönjük!
Egy éve bezzeg jó idő volt
Tavaly március 15-én "kicsit" kellemesebb időben volt részünk: akkor a kora délutáni órákban keleten 10, máshol 15 fok körül alakult a csúcshőmérséklet, csapadék sehol sem esett.
Legalább már nem havazik Bálványoson
Fénykép Fénykép
Kissztar képei, köszönjük!
Szerencsére egyre több felajánlás érkezik
Akik Orfű környékén akadnának el a hóhelyzet miatt, vendégházunkban ingyen tudunk menedéket biztosítani!
3 szoba üres - írja Fb-falunkon Kapin Diána. Részletek itt.

Szerencsére egyre több a felajánlás a HungarySOS csoport által létrehozott térképen is. Köszönjük!
Akadoznak a mobilhálózatok
Az áramszünet már a mobilszolgáltatók hálózatára is hatással van. A rendkívüli időjárás miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Hajdú-Bihar megyében és Dél-Dunántúlon akadozik a szolgáltatás, mivel az áramszünet kiváltására szolgáló akkumulátorok is kezdenek lemerülni - írja az Index.
Buckák, tornyok, hullámok
Fénykép Fénykép
Bakony és Tornyospálca - köszönjük a fotókat.
Szinte hihetetlen - Környére nem igazán lehet eljutni
Fénykép
Petrovicz Viktor Facebookra feltöltött képe.
Fák dőltek ki Budapesten
Az elmúlt 24 órában tíz olyan esethez riasztották a tűzoltókat, ahol a hó súlya alatt vagy az erős szél miatt fa dőlt ki a fővárosban - közölte Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.
Siófok, Siófok...
Fénykép Fénykép
DavidFoto105 észlelőnk felvételei a Balaton zord partjáról. Köszönjük!
"Megszokott" látvány Etyek és Biatorbágy között
Egy-egy felborult hókotró, mellette egy másfél méter mélyen betemetett autóval már-már fel sem tűnik az elképesztőbbnél elképesztőbb, szerkesztőségünkbe folyamatosan érkező felvételek sorában. Zorkogy friss fotója, köszönjük!
Fénykép
Az Alpokalja megúszta a havazást
Fénykép
Ahogyan Hótérképünkön is látszik, egyedül a nyugati határszél maradt hó nélkül. A Duna-Tisza közén 15-20 centis hóréteg alakult ki az éjjel, keleten 10-20 centi hullott. A Dunántúlról kevesebb adatunk van, ami érthető is a helyzet ismeretében, de több helyen mértek 20-30 centis értékeket. A szél által épített buckák ennél jóval magasabbak.
A szél nem adja fel - méteres hóbuckák
Fénykép Fénykép
Köszönjük észlelőink képeit!
Tavasz? Merre vagy?
Richome felvétele egy érhető okokból zárt strandról, köszönjük!
Fénykép
Itt a közösségi segítségkérő-térkép!
A HungarySOS jóvoltából térképen gyűjtik az elakadtak és a menhelyek pontos helyzetét.

Beágyazott tartalom eltávolítva.


Hóhelyzet, közösségi vészhelyzetkezelés nagyobb térképen való megjelenítése
Másfél-2 méteres hófalak
A szél akár a tetők pereméig is felérő, gigászi dűnéket hordott össze sok helyen. Keroo felvételei Kiskorpád mellől, köszönjük!
Fénykép Fénykép
A rendkívüli idő számokban
Összesen 5466 jármű akadt el, 160 település maradt áram nélkül, 57 település megközelíthetetlen, 5 vasútvonal járhatatlan - mondta el a belügyminiszter. Ausztria hómarókat ajánlott fel - írja az Index.
Ez a járat sokat fog késni
Hondaman frissen érkezett felvétele, reméljük, senki nem sérült meg a balesetben!
Fénykép
Lánctalpas jelent meg Móron!
Cumulustorm most érkezett fotója a honvédségi járműről, köszönjük a friss felvételt!
Fénykép
Közös erővel
A bajba jutottak megsegítésére siető rendőrautó követi a traktor által megmentett hókotrót. Szintén Gellért Attila képei Somogy megye szívéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hókotrót mentő traktor
A fő autópályáktól távol szinte kizárólag az hatalmas kerekű igaslovaikat önzetlenül felajánlók százaiban reménykedhetnek az autósok, rendőrök, de még a hókotrók vezetői is. Köszönjük segítségüket! (Gellért Attila fotója Igal mellől)
Fénykép
Kissé kilátástalan a helyzet: Tata és Székesfehérvár
Fénykép Fénykép
Stefi és Ultrium észlelőink képei, köszönjük!
Hófúvás Várpalotán
"Árral szemben" nevű nézőnk most érkezett videója a 8-as út várpalotai szakaszán uralkodó viszonyokról, köszönjük!
Ingyenesek az autópályák
Tegnap délután 14 órától visszavonásig minden kategóriában díjmentessé tették az összes hazai fizetős autópályát. A hóban elakadt és időközben lejárt matricájú járműveket nem bünteti meg az Állami Autópálya Kezelő.
SMS-t küldenek az autósoknak
Az elakadt autósokat SMS-ben figyelmezteti a Belügyminisztérium: "Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!" - áll az üzenetben.
Fénykép
Leáll a Volánbusz
A cég honlapján közzétett közleményében azt írja: Zala-, Vas-, Somogy-, Komárom-Esztergom-, Veszprém- és Győr-Moson-Sopron megyék irányába el sem indulnak a buszok. Mindenkinek javasolják, hogy másik napon utazzanak.
Tankok az M1-esen
A lánctalpas járműről készült fotót a Ebert Dávid töltötte fel Twitterre.
Fénykép
A kocsi orrát sem lehet látni
"Majdnem Bicskéig jutottunk, a 100-as főúton nem lehet átjutni. Ha kiszáll az ember a kocsiból, a kocsi orrát nem lehet látni. 3 autót mentetünk ki, valamelyiket többször is. Aki tud az inkább visszafordul Budapest felé." - kaptuk az információt Herczeg László észlelőnktől.
Sarkvidéki körülmények éjjel - Nagykanizsa és Kaposvár között


Stábunk felvételei.
Pillanatképek az M1-esről
Fénykép Fénykép
Hohanyo észlelőnk fotói. Kitartás mindenkinek, aki elakadva várakozik!
Hófúvás
Fénykép Fénykép

Csetény és Mór. Barnus82 és Alexmór1988 észlelőnk fotója, köszönjük!
Úton a lánctalpasok
Hajmáskérről indul a két lánctalpas Várpalotára, mentési célból. Egyelőre a városi Tesco-parkolóba fognak érkezni, ahol várják a parancsot a mentéssel kapcsolatban - írta Szausev Xénia, kommunikációs tiszt a Bakony Harckiképző Központból. (Index)
Éjszakai kaland Böhönye és Marcali között

Munkatársunk felvétele, köszönjük!
Nyíregyházi életképek
Fénykép Fénykép
Jocy24 észlelőnk képei, köszönjük!
Kataszrófavédelem sajtótájékoztatója
A katasztrófavédelem jelenleg sajtótájékoztatót tart, ahol olyan hófalakat is említenek, melyekben még a lánctalpas jármű is elakad, így nagyon nehéz a mentés. Az M1-es autópályán több helyen is bontják a korlátokat, hogy vissza tudják fordítani az Hegyeshalom felé rekedt autósokat.
160 településen szakadt meg az áramellátás, vannak helyek ahol nem tudják elkezdeni a szolgáltatás helyreállítását.
Tárgyalnak a mobil szolgáltatókkal, hogy SMS-ben értesíthessék az embereket.
Intézkednek üzemanyag és étel helyszínre szállításáról. Megkértek mindenkit, hogy maradjanak az autókban.
Az elmúlt 24 órában közel 4000 embert mentettek ki a hóban rekedt járművekből.
Több mint fél nap alatt ért haza munkatársunk
Indulás: csütörtök 16:34, Budapest-Zugló. Érkezés: péntek 7:03, Nádudvar. Munkatársunk feltehetőleg sosem fogja elfelejteni a ma éjszakát, amit a többszörös felsővezetékszakadás miatt a vonaton töltött.
Több ezren töltötték az éjszakát a kocsijukban
Hihetetlen helyzet alakult ki az országban, az M7-es és az M1-es autópályán egyesek akár 8-10 órája vagy még annál is több ideje várakoznak.

Az alábbi FB-oldalon folyamatosan érkeznek a felajánlások, akinek meleg teára vagy szállásra van szüksége, nézzen el a Szárnyas Fejvadász oldalára.
Szinte az egész országban fagy
A nyugati határszél kivételével hazánk teljes területén fagyos az idő, a leghidegebb - a hegyeken kívül - a Nyírségben van, ott -5 fokot mutatnak a hőmérők.
Tovább munkálkodik a szél
Fénykép Fénykép
Petyus és Viktor észlelőnk képei, köszönjük!
Még mindig 100 km/h körüli széllökések vannak
Eplényben 98 km/h-s, Veszprémben 93 km/órás, míg Siófokon 91 km/órás volt az elmúlt egy óra legerősebb széllökése másodperces szélmérőink mérései alapján. A magasabban fekvő Kendig-csúcson 100 km/h-t is mértünk.
Megbontották az M1-es szalagkorlátját
Pályazár van érvényben az M1-es autópálya főváros felé vezető oldalán, Győrnél, több ponton a szalagkorlát elbontásával próbálják elterelni a forgalmat – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Győr-Moson-Sopron megyében az M1-es és az M19-es csomópontjától délre, a 105-ös km-nél az országhatár felé műszaki mentés miatt alakult ki több km-es torlódás, a főváros felé vezető oldalon valamivel nyugatabbra, a 115-ös km-nél pályazár lépett életbe. (MTI)
Járhatatlan a 6-os út
Nem járható a 6-os főút Százhalombatta és Ercsi közötti szakasza, mivel a erős szél hótorlaszokat emelt - olvashatjuk a police.hu honlapján.
Mi várható ma?
Pénteken kezdetben a nyugati, északnyugati határszél kivételével sokfelé várható havazás, majd nyugat felől megszűnik a csapadék, felszakadozik a felhőzet. A Dunántúlon továbbra is kísérhetik a viharos szelet orkán erejű lökések, így folytatódik a hófúvás. Hajnalban -1 és -7°C, délután +2 és -4°C várható.
Nyugaton már előbukkant a Nap
Nagyjából a Barcs-Tapolca-Sopron vonaltól nyugatra már megszűnt a hóesés és felszakadozott a felhőzet, ettől keletre azonban továbbra is változó intenzitással havazik.
Hol jobb a hó fogságában lenni?
Fénykép Fénykép
Nyíregyháza kontra M1-es. Észlelőink képei, köszönjük!
Jég és hófúvás
Fénykép Fénykép
Helyzetkép Sárbogárdról és Siófokról, az Aranypartól. Köszönjük a képet Zsirai Lajosnak és Bognár Gábornak.
Amikor a hókotrót is menteni kell
"A móri völgy Csókakőről fényképezve. Szemben Fehérvárcsúrgó (nem) látható. A hátsó nagy fasor a 81. sz. főút." írja Kiszely Krisztián facebook oldalunkon.
Eközben Deák Isván szintén Facebook profilunkra feltöltött képén látható ahogy Komárom környékén hókotrót mentenek.
Fénykép Fénykép
Jellemzően 10-20 cm
Hótérképünkön láthatjuk, hogy a Nyugat-Dunántúl kivételével az ország nagy részében 10 és 20 cm közötti hóréteg alakult ki; a Bakonyban és Vértesben 30-38 cm-t mérnek. A sokfelé erős, viharos szél viszont akár méteres hótorlaszokat is emelhet!
Fénykép
12hPa légnyomás különbség
Légnyomás térképünkön látható, hogy az ország nyugati és keleti széle között közel 12hPa a légnyomás különbség, aminek eredménye jól megfigyelhető széltérképünkön is.
Győrtől délre, az écsi kameraképen is látszik, hogy mennyire fújja, hordja a szél a havat.
Hóalakzatok
Balog Béla és nem regisztrált megfigyelőnk fotója.
Fénykép Fénykép
Estig várható havazás, erős hófúvás
A legfrissebb modellszámítások szerint nyugat felől egyre több helyen szűnik meg a havazás és vékonyodik el vagy szakadozik fel a felhőzet. Keleten és északkeleten azonban estig még több centi friss hó hullhat. A viharos erejű szél délutántól csillapodik, estétől még tovább mérséklődik. A Dunántúlon - főleg a Bakonyban - azonban még ekkor számítanunk kell hófúvásra. A hőmérséklet csak nyugaton emelkedik fagypont fölé.
Nyíregyházán is falakat emel a szél
Fénykép Fénykép
Lalekiraly észlelőnk Nyíregyházáról, köszönjük!
Szombathely kontra Pécs
Amíg Szombathelyen száraz, derengő napsütéses és hómentes idő a jellemző addig Pécsen 20 cm hó nehezíti a közlekedést és esik havazik.
Fénykép Fénykép
Reggeli életképek
Hondaman és nem regisztrált olvasónk fotóit, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hó és jég
Fénykép Fénykép
Szancso és Dody észlelőnk képe Zamárdiból és Szentéről, köszönkük!
Továbbra is erős széllökések
A nyugati országrészben a szél továbbra is 100km/h lökésekkel tombol. Az egész országban havazik, a nyugati roszágszélen észlelőink szerint viszont már kezd felszakadozni a felhőzet. A hőmérséklet mindenhol fagypont alatt van, ami az erős széllel párosulva sajnos nagyon kedvez a hófúvások kialakulásának.
Fénykép
Sipark és littletomi észlelőnk fotója Mátraszentimréről és Nagykozárról, köszönjük! Fénykép
Frissített lista - menedékhelyek az éjszakában
Számtalan új, önzetlen felajánlással bővült az éjjeli menedékhelyek száma, melyeket mindannyiunk nevében köszönünk. A frissített lista néhány bejegyzéssel lejjebb található!
Hétfőig tilos a közlekedés
Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya területén az illetékes szerv hétfőig megtiltotta a közlekedést - írja az Index.
50 éve nem volt ilyen blokád?
Bár erről semmilyen hivatalos adat vagy statisztika nem áll rendelkezésünkre, ha összeadjuk a Rendőrség, a Katasztrófavédelem, a Tűzoltóság, a Közútkezelő és egyéb hatósági szervek által, kötelezően lezárt utakat, csomópontokat, úgy megdöbbentő kép rajzolódik ki előttünk.

Már az M1-M7 közös kivezető részének, majd a Somogy és Zala, valamint Fejér megyei sztráda-szakaszok teljes lezárása önmagában is példa nélküli; mindemellett azonban alsóbbrendű fő- és mellékutakból közel százra tilos a behajtás, illetve a bármi nemű közlekedés.

Ha ez nem lenne elég, jó néhány megyeszékhely, illetve megyei jogú város esetében szintén teljes ki- és bejárási tilalom van érvényben gépjárművek számára, az utakat rendőrautók torlaszolják el.

Ha valakinek rendelkezésére állnak összehasonlító adatok, szívesen vennénk, ha megosztaná szerkesztőségünkkel, mi pedig nézőinkkel - vajon helyesen sejtjük-e, hogy békeidőben ekkora blokád nem fordult elő hazánkban az utóbbi 50 évben?
Végtelen utazás
Vajda Lilla olvasónk szerint ezen az elátkozott járművön utazók számára megállt az idő. Idézzük - " A kép még délután készült (2013. 03. 14.), egy Budapestre tartó volánbuszból, ami 15:00 órától (tehát lassan 10 órája) egy helyben áll az ítéletidő kellős közepén a Csákberény és Csákvár közötti útszakaszon az utasaival együtt. A képen látható, hogy a hófúvástól a látótávolság majdhogynem 0 méter! Az ott rekedteknek esélyük sincs menedékhelyet megközelíteniük, a forgalom áll..."
Fénykép
Ritka az ilyen kiterjedt szélvihar
Egy-egy 100 km/h feletti széllökés gyakran előfordul, de hogy hazánk ilyen nagy térségében szinte egész nap 90-100 (110)-es lökések legyenek jellemzőek, meglehetősen szokatlan.


Jobbra - másodperces időfelbontású szélmérő-hálózatunk néhány kiemelt maximum mérése a legutóbbi 24, illetve 1 órás periódusban.

Szeged
A Dél-Alföld legnagyobb városában is óráról-órára gyarapodik a hóréteg. Deephunger és Adry05 fotói.
Fénykép Fénykép
Veszprém és a somogyi M7-es is elesett
Lezárták az összes Veszprémből kivezető utat. Az M7-es somogy megyei szakaszáról a rendőrség letereli a forgalmat. (MTI)
2013. március 14.
Mi várható éjjel?
Először is, hideg. És szél. Hófúvás. És még sötét is. Bár a meleg autóban ez egy ideig elviselhető, ám ha kifogy az üzemanyag, akkor bizony meglepően gyorsan átfagyhatunk, ráadásul világítás sem lesz. A mobil-telefonok pedig lemerülhetnek, és ha ez megtörténik, segítséget sem tudunk majd hívni.

Néhány praktikus tanács - Ha vészesen közelít a mutató a piros sávhoz, akkor csak időnként kapcsoljuk be a motort. A világítást és egyéb fogyasztókat (ülésfűtés, rádió, stb), soha ne működtessük, még véletlenül sem, ha nem jár a motor! Ha erről elfeledkezünk, nem fogjuk tudni elindítani járművünket.

Mielőtt telefonunk lemerülne, küldjük el SMS-ben vagy más módon minél több ismerősünknek, hogy hol vagyunk, mit tervezünk tenni. Semmiképpen ne hagyjuk ott járművünket, és ne induljunk útnak éjjel egyedül! Mindenképpen biztonságosabb megvárni a segítséget, mint átfagyva bolyongani a dermesztő és hideg, orkán erejű szélben, majd eltévedni egy erdőben.
Bevetik a honvédséget
Vajda Kristóf olvasónk szerint ezekben a percekben vetik be a 81-esen a lánctalpas katonai járműveket a katasztrófavédelem járműveinek kimentésére.
Ez itt egy vasútállomás
- és még valami, ami rejtőzik a hóban. Felismeri őket a képeken? (Mits2 és Kata4422 vizuális fejtörői, köszönjük!)
Fénykép Fénykép
Még több segítség
Nézőink gyűjtötték össze néhány éjjeli menedéket azoknak, akik végképp elvesztették a hazajutás esélyét. Köszönjük!

"Átmeneti szállások Komárom Esztergom megyében és környékén: Enying (Művelődési ház), Polgárdi (Gondozási Központ), Lepsény (Általános Iskola), Fehérvárcsurgó (Művelődési Ház), Csór (művelődési Ház), Lovasberény (Művelődési Ház), Zámoly (Általános Iskola). Komárom és Tatabánya esetében is a segélyt kérőket a város melegedőiben szállásolják el. További információ, segélykérés az önkormányzat ingyenes hívható zöld számán: 06-80-102-653

Székesfehérvár (Sziget Utcai Általános Iskola, Civil Központ (volt Technika Háza).Szabadbattyán műv ház, Siófok: Somogyi TISZK Baross Gábor Közép és Szakiskola. Móron a Wekerle Sándor Szabadidőközpontban, Kisigmándon a faluházban (Fő út 1.), Nagyigmándon az általános iskolában (Fácán út 2/A) és Komáromban a Beőthy út 3. szám alatt. Bokodon az Erőműben a konferencia terem (a volt ebédlő felett) a kijelölt melegedő. Szabadbattyánban a Móricz Zsigmond Művelődési Ház megnyílt az ott rekedtek számára. Forró teával várják az embereket az Árpád u. 10-ben. Érdeklődni a következő telefonszámon: 06-30-432-93-42", "Dunaújvárosban és környékén rekedteknek a belvárosban ággyal, étellel, itallal tudunk szolgálni. Elérhetőség:20/5534441"

"Kedves Bajba jutott Ismeretlen , szívesen el szállásolunk szerény hajlékunkban 2-3 fő ideiglenes szállását el tudjuk vállalni, meleg fürdő, és meleg étellel várunk,,Székesfehérváron !! 06 30 256 29 47 ,,ezen a telefonon Bátran hívhatsz"

"Sziasztok!Pákozdon megnyílt a Müvház,elakadtakat várjuk."

"Melegedőhelyek Csákváron: Kiss Laci bácsi turistaszállója a hivatalosan kijelölt hely, de már nemcsak ez, hanem az evangélikus közösségi ház is megtelt. Most nyitja ki Jankyné Csilla igazgató néni az új iskolát, és oda tudjuk irányítani az úton rekedteket. Telefonszámom: 06-20-291-5632, minden rászorulónak kérem továbbadni. Laci bácsi turistaszállójában vagyok elérhető, itt tartom a katasztrófavédelmi ügyeletet. Mindenkit ide várunk, és innen osztjuk el további melegedőhelyekre, akik jelentkeznek segítségért."

"Ha valaki bejutott Kaposvárra, de esetleg nem tud továbbmenni, várjuk szeretettel meleg étellel, meleg itallal és meleg szobával....hívjatok nyugodtan egész éjszaka elérhetőek leszünk: 06-70-637-0773"

"A Böhönye közelében elakadtaknak a helyi szociális központ épületében melegedőt alakítottak ki, meleg teát és ételt adnak a bajba jutottaknak. Cím: 8719 Böhönye, Fő utca 28. Telefon: 06 85 323 050"

"Újabb átmeneti szállások : (KEMMA) 24 óra Tatabányán: a középfokú kollégium, a Földi Imre Sportcsarnok, a Váci Mihály általános iskola
Bábolnán az idősek klubja
Bicskén a Csokonai iskola (Szent István utca)
Kisbéren a Sportcsarnok
Tatán az Eötvös Gimnázium és a Vaszary iskola (Eötvös: Tanoda tér, emelkedős rész "tetején". Vaszary: városközpont, körforgalom, Harangláb, kapucinus templom mellett, sík terep)
Oroszlány: az idősek átmeneti otthona, a családi átmeneti otthon, és a hajléktalan szálló
Kisigmándon a faluház (Fő út 1.)
Nagyigmándon az általános iskola (Fácán út 2/A)
Komáromban a kiképző és raktárbázis ( Beőthy út 3.), az Alapy Gáspár kollégium és karrier szálló
Bokodon az erőmű tanácsterme
Ácson a Gárdonyi általános iskola
Kocson a faluház
Bakonysárkányban a faluház"

"Bezzegi Gábor Kedves Ismerőseim! Ha valakinek bárkije elakadt Fehérvár környékén (Kisfalud-Pákozd) és segítségre szorul, forduljon hozzánk bizalommal! +36306642983"

"Dunaújvárosban és környékén rekedteknek a belvárosban ággyal, étellel, itallal tudunk szolgálni. Elérhetőség:06 20/553 44 41"

"Várpalotán a Jó Szerencsét Művelődési Központba tudunk fogadni elakadt embereket! Amit adni tudunk: meleg tea, zsíros kenyér, meleg hely!
Telefonszám: 20-465-1033, ill., 30-697-2618"

"Rózsa Vámos 4-5 embernek tudunk szállást biztosítani Sárszentmihályon!akit érdekel:0620-964-6256

GYŐR: A Klastrom szálló és a Rába hotel szobákat ajánlott fel!!!"

"Sziasztok! Ha valakinek Fehérvár környékén van szüksége segítségre: Bezzegi Gábor Kedves Ismerőseim! Ha valakinek bárkije elakadt Fehérvár környékén (Kisfalud-Pákozd) és segítségre szorul, forduljon hozzánk bizalommal! +36306642983"

"Sziasztok! Ha valakinek Balatonlelle környékén van szüksége segítségre: Szabó Lajos Traktor beizzítva, ha kell valakinek segítség az utakon Balatonlelle környékén! Bátran hívjon: 20/ 383 57 75!"
Lefújták az ünnepségeket
Minden szabadtéri március 15-i állami rendezvényt lemondanak - jelentette be a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. (HVG)
Fiatal lánchegység
Stábunk félig elveszett - telefonon már elérhetetlen - tagjai készítették ezt a fotót néhány perccel ezelőtt valahol Somogy megye távoli, Óperenciás Tengeren és Üveghegyen túli, megközelíthetetlen részén tornyosuló, a szél által éles peremű, fagyott dűnékké formált hókupacokról. Köszönjük!
Fénykép
Keleten az ónos eső a legnagyobb probléma
Bár erről kevésbé szólnak a híradások, az Időkép számos nézője jelezte, hogy Nyíregyháza környékén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kora estétől egyre intenzívebben hullott az ónos eső, mely az elektromos vezetékekre is ráfagyva rengeteg helyen áramszünetet okozott, valamint igen balasetveszélyessé, síkossá tette (még a hó megérkezése előtt) az utakat.

Mindez a növények levelein nagyon szép látvány, ám éppoly alattomos veszély is - ha ugyanis a jégpályává változó aszfaltra még hóréteg is kerül, úgy azt sokkal nehezebb észrevenni.
Pápa blokád alatt
A város már nem csak kívülről megközelíthetetlen; Facebook oldalunkon egy nézőnk fotóval is megerősítette, hogy a rendőrség a kivezető irányban is lezárta az utakat. Köszönjük!
Piros riasztás keleten is
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes, Hajdú-Bihar északi, Borsod-Abaúj-Zemplén megye keleti területeire is piros riasztást adott ki hófúvásra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A piros figyelmeztetés holnapra is érvényes.
Pápa is megközelíthetetlen
Több dunántúli település mellett a Pápáról kivezető utakat is lezárták, így a város autóval elérhetetlenné vált - írja az Index.
Reménytelennek tűnik a helyzet
Böhönye határában 2 és fél óra várakozás után nagy nehezen felszabadították az utat egy szűk szakaszon, 5 km-rel odébb munkatársaink ismét kocsisor végébe botlottak. A helyi benzinkutak már bezártak, néhányan kissé kétségbeesve várják emiatt, hogy ott kell-e tölteni az éjszakát.
Hóvihar és elakadt busz Sármelléken
Bíró Tamás juttatta el szerkesztőségünkbe az alábbi videót, a következő kommentárral - "Valamikor délután 2-kor akadt el a konvoj. Jelen sorok írásakor már eljutottak odáig a tűzoltók, de továbbra sem tudnak kijutni. Helyszín, Sármelléktől 2 km-re. Drukkoljunk az úton rekedteknek, hogy az éjszakát túléljék."

Köszönjük!
M1 autópályán rekedtek
Az M1 autópálya 95. kilométerénél észlelőnk jelentése szerint körülbelül 18:00 óra óta vesztegelnek az autósok, a forgalom azóta semmit nem haladt. Egyenlőre semmi segítséget nem kaptak és információt nem tudnak arról, hogy mikorra szabadulhatnak a pálya illetve a hó fogságából.
Kamion fordult keresztbe Érsekújvárnál is
Weroncsi866 frissen érkezett felvétele, köszönjük!
Fénykép
Lezárják az M1-M7 fővárosból kivezető szakaszát is
- írja a police.hu. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a fővárosból a Dunántúl irányába szinte minden gyorsforgalmi közlekedési lehetőség megszűnik.

Az M1 és M7-es autópályák több szakaszon járhatatlanok, Győrnél kamion fordult keresztbe az úttesten.
Újabb felajánlások
Facebook oldalunkon többen is segítséget ajánlottak a bajba jutottaknak - köszönjük mindannyiuk nevében!

"Akik a hó miatt Enyingen ragadtak, a Herczeg Batthyány Általános Iskola tornatermében tudnak melegedni. Teával és zsíros kenyérrel várják őket. Székesfehérváron a Sziget utcai Általános Iskola fogadja az ottragadt embereket."

"Kapcsolon sajnos a Dörögdi út járhatatlan, és egy busznyi embernek kell itt töltenie az éjszakát, előreláthatóan a könyvtárban elszállásolva. Egy 1 éves kislány és a családja is ott van az ott rekedtek között! Ha esetleg valakinek volna üres szobája ma éjszakára, és segítene az biztosan jól esne nekik, vagy bármelyik Dörögdinek aki ma nem tud hazajönni. Osszátok meg kérlek, hátha valaki segítene!"
Közlekedési tilalom Fejér megyében
Székesfehérvár, Mór, Bicske, Gárdony és Enying járások területén közlekedési tilalmat rendelt el a rendőrség, azaz tilos gépjárművel a településekről kihajtani. Aki mégis megpróbálja, azt a rendőrök visszafordítják - írja az Index.
Tízezrek áram nélkül
Már 47 ezer ember maradt áram nélkül Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Nyíregyházán is rövid ideig áramszünet volt. A viharos szél miatt a helyreállítás néhol holnap délig is eltarthat. (MTI)
Na ilyen az igazi tél
Két látványos fotó még kicsit korábbról, "Altocumulus lenticularis" és "Sebifüle" jóvoltából - köszöjük!
Fénykép Fénykép
Egy kis vidámság a nagy didergésben
"Nem csak a növényeket fedi hótakaró... :-)" -írja Kiss Csiró Balázs Gyenesdiásról. Köszönjük!
Fénykép
Hófúvás Miskolcon, viharkárok
Vikisz nevű észlelőnk frissen érkezett fotója a Borsod-Abaúj megyei székhelyről, valamint "V8forever" fotója korábbról. Köszönjük!
Fénykép Fénykép
Nem csitul a szél
Újra 100 km/óra feletti lökéseket mértünk a Siófoki Víztorony tetején, illetve a Tihanyi Limnologóai Intézetben található szélmérőinkkel (104 és 102 km/óra, 20:28 ill. 20:38-kor). Keszthelyen és Veszprém felett sem éppen nyugodt a levegő - itt 91-94 km-esek az utóbbi órában érzékelt csúcsok.
Szép (Andrea85 fotója - Köszönjük!)
Fénykép
Van segítség
Legalábbis azok számára, akik Ács közelében akadtak el. Zsófia Anna Horváth Facebook üzenőfalunkon tette közzé a felhívást -

"Aki elakadt Ácsnál, és be tud jutni a településre, azt szeretettel várják a Gondozási Központban és a Városi Sportcsarnokban, ahol melegedőket alakítottak ki, itt akár reggelig is ki lehet húzni.

Ha van hozzátartozójuk a dugóban, szóljanak nekik, hogy élhessenek a lehetőséggel! Az ácsi polgármesternek és a településnek köszönjük az emberséges hozzáállást."
Nyíregyháza és Sárszentmihály
Jég, köd, ónos eső, szél és havazás váltogatják egymást hazánkban így, nemzeti ünnepünk előestéjén. Lemente és HorváthZsu fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Nézői segélykérés - igen rossz a helyzet az M7-esen
Idézzük - "Segélykérés! Férjem délután 4 óta - lassan öt órája - áll az M7 autópályán Siófok és Sóstó között (Budapest felé). Öt órája nem sikerül a rendőrségnek, katasztrófavédelemnek, tűzoltóknak, nem tudom minek megoldani, hogy az ott rekedt több ezer autót valahogy visszafordítsák a kb. 2 km-re lévő feljáróig, hogy elhagyhassák az autópályát. Mínusz 4 fok, orkán erejű szél, hófúvás. Az ott rekedt emberek étlen, szomjan, nyilván sokan már benzinük is fogytán. Meddig kell még ott rostokolniuk? Egyáltalán, miért engedték fel őket a pályára? És senki nincs, aki kimentse őket? Ezt a képet tíz perccel ezelőtt (19:35-kor) készítette a férjem a mellette álló autóról!"
Fénykép
Még mindig Somogy megye
Még egy - kicsivel sötétedés előtt készült - látványos videó érkezett stábunktól, akik, kiszabadulva a Kaposvári gyűrűből, most a változatosság kedvéért Marcali környékén akadtak el. Lehetőleg senki ne induljon útnak arrafelé!
Késik
...szinte minden közúti és vasúti szerelvény. A szerencsi tájékoztató táblát Marcello97 fotózta le és küldte be szerkesztőségünkbe, köszönjük!
Fénykép
Áll a 61-es út is
Nagybajom és Böhönye között is áll a kocsisor, a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet egy rövidebb szakaszon védelmet nyújtottak a hófúvás ellen, de ahogy vége lett a fasornak, újabb baleset történt.
Munkatársaink jelentik
A 61-es úton is több autó az árokba csúszott, néhányan nem kockáztattak a segítségre várva, inkább ott hagyták a járműveiket az árokban - írja munkatársunk.

Törökszentmiklósnál felsővezeték-szakadás miatt állnak a vonatok - jelenti másik kollégánk.
Így néz ki az M1-es, amikor áll
Ilyen haladási sebességnél nincs szükség hosszú expozícióra, nem mosódnak el még a szembe jövő autók fényei sem. A sztráda gyakorlatilag lefagyott (szó szerint, és átvitt értelemben egyaránt). GMarc felvétele, köszönjük!
Fénykép
Korai volt leszedni a hófogókat?
Stábunk 2 napja látogatta meg Keszthelyt, majd Zalaegerszeg repülőterét és Körmendet - útközben rengeteg helyen láttuk, amint a közterületfenntartók csapatokba szerveződve bontják le éppen a kilométereken át az út mellett végighúzódó, narancssárga hófogó hálókat. Ezek most igen jól jöttek volna...
Keleten ónos eső
Keleten már több mint egy órája esik az ónos eső, mely folyamatos áramkimaradásokat okoz.
A fákra súlyos páncélként nehezedik a rárakódott jégréteg. Az utakat is helyenként jégpáncél borítja.
Még több fagyott égi áldás
Fülöp94 felvétele Biharnagybajom mellől, köszönjük!
Fénykép
Támad a köd és az ónos eső
"Módosult" és "Csongi" felvételei Babót és Tass térségéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hejce megközelíthetetlen
Hófúvás miatt járhatatlan a Borsod megyei Vilmány és Hejce közötti útszakasz, így Hejce megközelíthetetlenné vált. (Magyar Közút Zrt.)
Komárom-Esztergom megyében sem megy minden simán
Részegesen kacsázik ez jégen csúszkáló a busz Apsitos István Facebook profilunkon közzétett videóján. Mindenki rendkívül óvatosan vezessen, Köszönjük!
Mai körkép, Balatonlelléről, Balatonboglárról és Fonyódról
Bőszén Máté fotómontázsa, köszönjük!
Fénykép
Behavaztak a kis virágok
Ezzel a címmel osztotta meg Varga Nikoletta szép felvételét Facebook profilunkon, köszönjük!
Fénykép
Nincs mese
Kékestetőn -7, Zircen -6 fokot mutatnak a hőmérők. Továbbra is zúdul be hazánkba a hideg. Eközben lezárták az M7-es és M70-es zalai szakaszait.
Apróbb fennakadások a közlekedésben
Tuli69 és Zrabby nem sokkal korábbi felvételei a 67-es út közeléből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Kaposváron rekedtek munkatársaink
A kaposvári körgyűrűn várakozó autósokhoz - így a hóvadászatra indult kollégáinkhoz is - egyesével mennek oda a rendőrök, hogy közöljék: egész éjszakára szóló, teljes útzárat rendeltek el a várost az M7-essel összekötő 67-es úton. A Balatonhoz nem lehet feljutni, javasolják, hogy a várakozók foglaljanak szállást Kaposváron.
A szél munkája
Henzel Dániel és Dedo81 fotói Búcsról és Oroszlányból, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Árhullám a fólyókon
Az elmúlt napokban lehullott jelentős mennyiségű csapadék és a hegyvidéki területeken végbemenő hóolvadás következtében több folyón is jelentős árhullám indult el. Az alábbi képeket Mone készítette az Ipoly áradásáról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hosszú sor kígyózik a kaposvári körgyűrűn
Fénykép Fénykép
Hétvégén hidegrekord dőlhet
Hideg napok előtt állunk, a legfrissebb számítások szerint még a hidegrekord is megdőlhet. Várhatóan vasárnap reggel lesz a leghidegebb, akkor akár -10 fok alá is csökkenhet a hőmérséklet.
Úttalan utakon
Rudika83 és Gábor1985 frissen érkezett fotói Kolontárról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Erősödik a légmozgás a középső országrészben is
A nap korábbi részében még csak a Dunántúlon tombolt a szél, ám az utóbbi órákban - a fagyott csapadékkal együtt - a heves lökések is kelet felé tolódnak. A heves megyei Pásztó közelében 70-80 kilométeres csúcsokat mértünk, várhatóan a hófúvás kellemetlen hatásait hamarosan az Északi-Középhegység és az Alföld nagy részén is megtapasztalhatjuk. Nagyon óvatosan közlekedjünk!
Már a fővárosban is megmarad
Bár korábban még erősen olvadt a lehulló csapadék, a külső kerületekben egyre több helyen marad meg a vastag hóréteg. Esbhun nevű felhasználónk felvételei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Szelestétől Pósfáig - tavaszi hófúvás
Szintén Tánczos Mihály elképesztő videója a 86-os útról, köszönjük a felvételt!
Viharkárok Vas megyében
A szombathelyi csónakázó-tó sem volt veszélytelen hely ma. Tánczos Mihály felvétele az orkán által kitépett, kicsavart törzsű fáról, köszönjük!
Fénykép
Tovább tombol a szél
A Balaton térségében továbbra is 90 km/órás lökéseket mérnek eszközeink, a Kendig-csúcson viszont 104 km/órás lökést is mértünk.
Oroszlányban is havas a helyzet
K.Miki és Maniacy képei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Sárbogárd felé
Fent Győző küldte be szerkesztőségünkbe a Dunántúli útviszonyokat jól tükröző videót, köszönjük!
Esti havazás a fővárosban
Zituuus fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Békéscsabán van a "legjobb" idő
Ha választani lehetne, hogy melyik magyar városban van most a legkellemesebb idő, feltehetőleg Békéscsaba nyerne: ott még +3 fokot mutatnak a hőmérők és esik az eső.
M1 autópályán is nehéz az előrejutás
Ugyan a hírek szinte csak az M7 autópályán történt balesetekről és torlódásokról szólnak, de az M1 autópályán is nagyon nehéz az előrejutás.
"nem is láttam még ilyet, hogy hazánkban autópályán ilyen sarkköri viszonyok uralkodjanak. Kamionok állnak a leállósávban, sehol egy hókotró, az autók mindkét irányban szinte állnak" nyilatkozta észlelőnk az M1 autópálya 90. kilóméterénél vesztegelve.
A google maps forgalmi térképén is látható, hogy szinte Mosonmagyaróvár vonaláig nagyon lassan haladhatnak a járművek.
Fénykép
Korai jövevények
Reméljük, nem fagynak el a kertek alján már a tavasz reményében leveleikkel kissé korán ácsingózó növényeink. Martin95 és Lofiel fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
20 centi fölött
Tatabánya környékéről Peter78 nevű észlelőnk 23, míg Vértesszőlősről Bozso már 25 centiméteres hóvastagságról számolt be. A mérést jelentősen nehezíti a viharos szél.
A repülőtér felkészült
Az Airportal.hu, illetve a Bud.hu információi alapján a Budapesti Nemzetközi Repülőtér teljes téli flottájának bevetésével készül az egyre vastagodó hórétegre. Valamennyi hókotró és síkosság-mentesítő felsorakozott, hogy eltakarítsa az egyre hűlő időben lehulló csapadékot, mely enélkül ráfagyhatna a kifutópályákra.
Ahol az ónos eső az úr
"Hajdúszováton egész nap esett az eső, ami 4 óra óta elkezdett ráfagyni a tereptárgyakra. A munkahelyemmel szemközti kanyarban ma 4 db autó landolt az árokban, személyi sérülés nem történt" - jelentette Szőllösi László észlelőnk.
Életképek
Nehéz elhinni, hogy a sok verőfényes tavaszi nap után ilyen látvány fogad minket hazánk nyugati felén. "Roppancs" és "Duka" felvételei a nyár fővárosából, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Eső, havas eső és ónos eső keleten
A Tiszántúlt még nem érte el a váltás, ott jelenleg ónos eső, eső és havas eső esik, az ország északkeleti csücskében az ónos eső a jellemző.
Tömegbaleset Szabadbattyánnál
Több mint ötven jármű ütközött az M7-es autópályán Szabadbattyánnál, a tömegbalesetben egy ember meghalt, a súlyos- és könnyű sérültek száma negyven feletti - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Balatonszabadi és Székesfehérvár
Fénykép Fénykép
Serepeti és Isti77 képei, köszönjük!
Jégbordás utak
A Dunántúlon a folyamatos hófúvások miatt az alsóbb - és olykor a főutakon is jégbordák és hóbuckák váltják egymást, a közlekedési viszonyok rendkívül rosszak. Aki mégis útnak indul, meleg takarót és teát mindenképpen vigyen magával!
Csősz és Nagykanizsa
Fénykép Fénykép
Sanya731 és Horváth Balázs István képei, köszönjük!
Hóvihar és 0 méteres látótávolság = árokba csúszott autó

Stábunk videója a Somogy megyében található Fonóról.
A Tisza vonalában jár a havazás
A havazás fokozatosan tolódik kelet felé, lassan a Tisza vonalában tart a váltás. Nyugaton néhol már 10-20 centi friss hó hullott, ám a viharos szél folyamatosan hordja a havat, így nehéz pontos adatokat mondani.
Járhatatlan a 67-es út Kaposvár és Igal között

Tóth-Mérei József önkéntes tűzoltó nyilatkozott stábunknak. Aki teheti, ne induljon el Somogy megyében.
Vérfagyasztó hideg van
Somogy megyében rengeteg elakadt autó van az árkokban, mindenki próbál segíteni a másiknak, de ez csak újabb elakadásokat eredményez. A süvítő, jeges szélben pillanatok alatt átfagy az ember.
20 ezren áram nélkül Szabolcsban
A viharos szél, a jegesedés és a fakidőlések miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyíregyházától északra a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz háromszögben lévő településeken megszűnt az áramszolgáltatás. A helyreállítási munkák akár péntek reggelig is eltarthatnak. (MTI)
Sorra akadnak el az autók Somogyban
Fénykép
Egymás segítségére siettünk
Fénykép Fénykép
Munkatársunk Igalról jelenti
Fénykép Fénykép
Munkatársunk képei, köszönjük!
Jégbe zárva
Fénykép Fénykép
Laganus képei Nyírtelekről, köszönjük!
Áramszünet Dombóváron
Dombóváron közel négyszáz háztartásban nincs áram, ugyanis a havazás miatt zárlatos lett az egyik trafó. (MTI)
A szél munkája
Az M7-es autópályán Ordacsehi és Fonyód között rendkívül rosszak a közlekedési viszonyok, Nagyigmándban pedig hófalat emelt a szél.
Fénykép Fénykép
Sipi10 és Viktor994 képei, köszönjük!
Korlátozás a horvát határon
Barcs és Berzence határátkelőhelyeken nem lehet belépni Horvátországba a 3,5 tonna össztömeget meghaladó súlyú tehergépkocsikkal. Magyarország felé viszont nincs forgalomkorlátozás. (MTI)
Késések
Felső vezetékszakadás és jegesedés miatt késnek a vonatok Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén. Késnek a vonatok Székesfehérvár és Nagykanizsa között is, mert Balatonszemes és Fonyód között fa dőlt a felső vezetékre. (MTI)
Jótanácsok
Aki teheti, a Dunántúlon ne induljon útnak. Ha mégis kénytelen, indulás előtt mindenképp tájékozódjon az aktuális helyzetről, útviszonyokról. Indulás előtt meleg takarót, forró teát mindenképp készítsünk az autóba, készüljünk fel az esetleges elakadásra, hótorlaszokra!
Szinte semmit sem látni
Fénykép Fénykép
Dorkic képei Tamási környékéről, köszönjük!
Egyre rosszabb a helyzet
Fénykép Fénykép
Zolcsik76 és Karifeeling képei Kaposújlakról és Kávásról, köszönjük!
Piros riasztás a hófúvás miatt
Bő 10 perccel korábban az Országos Meteorológiai Szolgálat 5 megyére is piros riasztást adott ki a hófúvások miatt. Fejér, Veszprém, Zala, Somogy és Komárom-Esztergom megye kapta meg a harmadik fokozatot.
Viharkárok
Vas megyében a szél tetőket bontott meg, fák dőltek az útra. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak. A 86-os számú főúton teljes útzár van. Hegyfalutól Répcelak irányába csak a helyieket engedik a lezárt útszakaszra. (MTI)
Árok borulva - elakadt a hússzállítmány
Keleten továbbra is az ónos eső az úr
Laganus és Drakuli képei Nyírtelekről és Ófehértóról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Pusztaszemes és Andocs
Fénykép Fénykép
A 67-es útból szinte semmi sem látszik.
Árokba csúszott buszok Somogyban
Munkatársunk képei Andocs és Pusztaszemes térségéből, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Mi okozza a viharos szelet?
Hazánk északnyugati és délkeleti tájai között több mint 10 hPa légnyomáskülönbség tapasztalható, mint ahogy az Légnyomástérképünkön is jól nyomon követhető. Ez a nagy légnyomás-különbség okozza a többfelé viharos szelet hazánkban.
Útlezárás Székesfehérvárnál
A rendőrök 2013. március 14-én 13.00 órától lezárták a 8-as főút Várpalota felé vezető oldalát Székesfehérvár külterületén a Pajor kútnál, mert Veszprém megyében Inotánál több gépkocsi elakadt - olvashatjuk a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság oldalán.
Több centi vastag hó Kaposmérőn
Csefadomi fotói, köszönjük szépen!
Fénykép Fénykép
Hóvihar tombol Tapolcán
Ányosi Balázs videója, köszönjük!
Elérte a fővárost a havazás
A főváros egyre több kerületében havas eső, havazás váltja fel az esőt, hamarosan itt is télies arcképet ölt az időjárás.
Kemény a helyzet a Balatonnál
Pintér István és munkatársunk fotói Keszthelyről és Balatonföldvárról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Tést elzárta a hó
A Veszprém megyei Tés megközelíthetetlenné vált a hófúvások miatt, de az alapellátás nincs veszélyben. (MTI)
Nem éppen strandidő - Balatonföldvár most

Stábunk felvétele a magyar tenger partjáról.
Csontig hatoló hideg van a Balatonnál
A magyar tenger partján tomboló szélviharban pillanatok alatt átfagy az ember, a hőmérséklet ugyan fagypont körül van, a hőérzet ennél sokkal alacsonyabb. Balatonföldváron a szél ágakat tépett le a fákról - jelentette helyszínen tartózkodó munkatársunk.
Hófúvás kontra ónos eső
Mmgeo és Petike80 fotói Komáromból és Nyírtassról, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Akárcsak Januárban
Kiss Milán videója Bakonyoszlopról, köszönjük!
Ahol a tél az úr
Tapolcán és Somogyváron is a tél uralkodik a mai napon.
Fénykép Fénykép
Balusecurity és Lala53 képei, köszönjük!
Elakadt kamionok
Több tucat elakadt kamion miatt lezárták a 75-ös főút baktüttösi elágazás és Nova közötti szakaszát, közölte az Útinform.
Gigabaleset az M7-esen
Több mint 40 autó karambolozott az autópálya zalai szakaszán. A 203-as és 206-os kilométer között történt baleset miatt Balatonkeresztúrnál leterelik az autósokat a pályáról. (MTI)
Hó és ónos eső
Paintballnyerges és Laganus fotó Nyergesújfaluból és Nyírtelekről, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Árokba csúszott buszt mentenek
Kiss Zsolt fotója Mindszentkálla (Bakony) térségéből, köszönjük!
Fénykép
Ónos eső északkeleten
Az ország északkeleti részén Szerencsről és Nagyhalászról is ónos esőt jelentettek észlelőink.
10 centiméter fölött
Bakonyoszlopon már 13, Bakonybélen pedig 12 cm a hó vastagsága. A hóréteg gyarapodása nyomon követhető Hótérképünkön.
Szélviharral kísért havazás Balatonfüreden
Bolla Attila Videója a Balaton északi partjának "fővárosából", köszönjük!
Baleset miatt beállt az M7-es
Az M7-es autópályán Letenye felé a 134-es több jármű ütközött össze, a pálya forgalma a helyszínelés miatt jelenleg áll - írja az Útinform.
Behavazva
Fénykép Fénykép
Bakonyoszlopon növekszik a hó vastagsága, Mezőfalván pedig a növényeket hótakaró borítja. A képeket KMilán és Kyra nevű észlelőinknek köszönjük!
117 km/h Fonyódon
A fonyódi másodperces szélmérőnk fél 12 után pár perccel 117 km/h-s széllökést mért.
Borzalmasak a látási viszonyok
Fénykép
Gaben fotója Szepetnekről. Köszönjük!
Sopron és Pápa
Sopronban elállt a havazás, ugyanakkor Pápa térségében tovább tombol a téli időjárás.
Tamhonti és Kefir képei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Késések a Dunántúlon
A Dunántúlon egyre több vonat késik az időjárás miatt, a pontos helyzet a vonatinfo oldalon követhető.
Romboló szél Szombathelyen
Tánczos Mihály képe Szombathelyről, köszönjük!
Fénykép
Északkelet felől is támad a fagy
A Dunántúl mellett északkeleti tájainkon is egyre többfelé süllyed fagypont alá a hőmérséklet a Kárpátok hágóin keresztül beáramló sarkvidéki eredetű levegőnek köszönhetően. Mivel a magasabb légrétegekben még pozitív hőmérséklet uralkodik, így egyelőre havas eső, fagyott eső jellemző a térségben.
Vegyes felvágott Budapesten
Fővárosunkban jelenleg többféle csapadék is hullik: a keleti kerületekben esős az idő, nyugatabbra havas eső a jellemző, viszont a II. és a XII. kerületben már hó esik.
Hófúvás és szélvihar a Balatonnál
Fénykép Fénykép
Köszönjük!
Jeges M1-es
A Győr-Moson-Sopron megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közlése szerint az M1-es autópályán Győrtől keletre tükörjég borítja az utat. Győr és Komárom között több kisebb baleset is történt, viszont a közeli 1-es főút jól járható.
Tegnap tubát is fotóztak!
A felhőtölcsért ezúttal Kerekharaszt térségéből kapták lencsevégre, valahol Bag és Tura fölött alakulhatott ki. S. György nemrégiben szerkesztőségünkbe eljuttatott képei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Elérte a Dunát a havazás határa
Folyamatosan dől be hazánkba a hideg, a Dunától nyugatra, ill. hegyeinkben már havazik.

A havazás terjedése élőben követhető a Hótérképünkön.
Áramkimaradás Zalában
Több településen is áramszünetet okozott a viharos erejű szél, járművek csúsztak árokba és több helyen kidőlt fa torlaszolta el az utakat Zala megyében, ahol hajnal óta intenzív havazás kíséri az erős szelet - olvashatjuk az MTI oldalán.
Megnőhet a koraszülések száma
Ez az erős hidegfronti hatásnak köszönhető. Emellett az érzékenyebbeknél mellkasi fájdalom, a reumatikus, ízületi és görcsös panaszok nagyfokú felerősödése jelentkezhet. A viharossá fokozódó szél migrénes fejfájást, ingerültséget okozhat.
Szakad az eső keleten
A Tiszántúlon és a Duna-Tisza közén ömlik az eső, egy ideig szükség lesz még az esernyőkre. Itt helyenként akár 15-20 mm-t meghaladó csapadék is hullhat, mielőtt a havazás elkezdődik.
A madarakat is meglepte a hirtelen jött hideg
Fénykép Fénykép
Szilárd és Knaky fotói, köszönjük!
Csúszkálnak a kamionok Zalában
Zala megyében, az M70-es autóúton keresztbefordult egy kamion, teljes útzár van, a forgalom áll. A 83-as főúton Farkasgyepűnél két, nyári gumis kamion megcsúszott, elzárják az utat - tájékoztat az Útinform.
Fagyos az idő a Dunántúlon
Fénykép
Tegnap még 10-11 fokot mértünk Sopron és Szombathely környékén, most -2, -3 fokot mutatnak a hőmérők - és ma már nem igen lesz melegebb.
Hófúvás Zalaszegváron
Fénykép
Modosult észlelőnk képe, köszönjük!
6-7 centis hó esett már az Őrségben
Az Őrségben összefüggő a hótakaró, legalább 6-7 centi körül járhatunk - írja Cseke Sándor észlelőnk. Máshol is gyarapodik a hóréteg, ám a viharos szél igencsak megnehezíti a mérést.
Lassan Budapesten is megkezdődik a váltás
Tárnokon és Zsámbékon már havazik, Diósdról havas esőt jelentettek észlelőink, lassan a fővárost is eléri a havazás határa.
Erősödő hófúvás
Kefir fotói Pápa-Borsosgyőr környékéről, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Márciusi hó Sopronban
Honti Tamás képei, köszönjük szépen!
Fénykép Fénykép
Északon is megkezdődött a halmazállapot-váltás
A Dunántúl mellett már az Északi-középhegység térségében többfelé havas eső, havazás váltotta fel az esőt. A halmazállapot-váltás az észak, északkelet felől beáramló hideg levegőnek köszönhetően a következő órákban dél felé terjeszkedik.
Erős havazás Tatabányán és Vértesszőlősön
Tomika86 és 626Gabor nevű felhasználónk fotói, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Orkán erejű a szél a Balatonnál
Fonyódon a kilátónál 114 km/órás, erősen viharos lökést mért szélmérőnk, míg Balatonlellén 90 km/órás, Keszthelyen pedig 88 km/órást regisztráltak az elmúlt órában a másodperces szélmérőink.
A Dunántúlon már fehéredik a táj
Fénykép Fénykép
Köszönjük észlelőink képeit!
Terjeszkedik a havazás
Jelenleg a Barcs-Székesfehérvár-Tatabánya vonalon jár nagyjából a váltás: ettől nyugatra havazik, tőle keletre eső esik. A havazás egyre inkább kelet felé fog tolódni.
Mátraszentimrén így indult a reggel
Fénykép
Köszönjük a Sípark panorámaképét!
Viharos szél, zuhogó eső és havazás
Ezek a tényezők alakítják ma hajnalban időjárásunkat. Fonyódon közel 100 (96 km/h), Siófokon 80 km/órás lökéseket mértek másodperces szélmérőink.

Az észak-dunántúli régiókban havazik, amelyet a fővároshoz közeledve havaseső vált fel. Budapesten jelenleg intenzív, folyékony halmazállapotú, záporos csapadéktevékenység figyelhető meg, ám a hőmérséklet csökkenése miatt valószínű, hogy hamarosan itt is havazásba vált majd át mindez. Várjuk nézőink, észlelőink képeit, híreit - köszönjük!
Havazás és villámlás egyszerre
Mégsem hózivatar. Miközben a nyugati határszélen már fagyott csapadék hullik, Kiskunhalas mellett éjfél és hajnali 1 óra között lecsapó villámokat érzékeltek szenzoraink.
Fénykép
Közeledik Xavér
Még tőlünk délre található a Xavér névre keresztelt mediterrán ciklon középpontja, a légnyomás már most 990 hPa alá süllyedt benne, mint ahogy az a Centre Météo térképén is megfigyelhető.
Fénykép
2013. március 13.
10-20 centi hó is eshet
Az esőt idővel mindenütt havazás váltja majd fel, sok helyen hullhat akár 10-15 centis hóréteg. Ez azonban nem lesz hosszú életű: néhány nap múlva ugyanis újra enyhe, tavaszias időnek örvendhetünk majd.
Erős hidegfronti hatás
Mellkasi fájdalom, reumatikus, ízületi és görcsös panaszok nagyfokú felerősödése jelentkezhet, megnőhet a koraszülések kockázata. A viharossá fokozódó szél migrénes fejfájást, ingerültséget okozhat. A drasztikus lehűlés elsősorban a keringési problémákkal küszködők számára lehet megterhelő.
Orkán erejű szél jön
Csütörtökön többfelé viharossá fokozódik az északi-északkeleti szél, a legerősebb lökések az Alpokalján, a Bakonyban és a Balaton térségében a 100 km/órát is elérhetik.
Nyugaton már havazik
Az Alpokalján már most fagypont köré hűlt a levegő: Sopronból és Kőszegből havazást jelentettek észlelőink.
Visszatér a tél
Nemzeti ünnepünkre visszatér a télies időjárás: egy mediterrán ciklon hátoldalán markáns hidegbetörés kezdődik. A magasban jó 10-15 fokkal hidegebb levegő áramlik hazánk fölé.

Archívum: