Hirdetés
illusztráció illusztráció
Archívum

Hihetetlen kontraszt

2011. szeptember 19.
Milyen idő lesz az éjjel?
Az éjjel északkelet felé tovább terjeszkedik a ciklonrendszer vastag felhőzete; a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és délen sokfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar. Több helyen jelentős mennyiségű csapadékra készülhetünk. Északkeleten ugyanakkor szakadozott marad a felhőzet, csapadékra ott nem kell számítani. Nyugaton erős vagy viharos lökések kísérhetik az élénk szelet.
Végre esik az eső
A Nyugat-Dunántúlon a mai napon már több helyen is 20-30 mm csapadék hullott, jelenleg a Duna vonalától nyugatra mindenütt esik az eső.
Nyugaton már a kabát is elkél
Németekre dőlt egy fa a Balatonnál
Két sétáló német állampolgárra zuhant egy, a viharos szél miatt kidőlő fa Balatonföldváron, egyikük súlyosan megsérült - közölte Bíró Gábor, a Somogy megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.
Korábbi székesfehérvári felvétel

Gergerke felvétele, köszönjük!
hirdetés
Áramkimaradás
Dorogon a szélvihar miatt szünetel az áramszolgáltatás, teljes sötétség van az utcákon - írja Overdose Dorogról.
Végre itt a várva várt csapadék
Az északkeleti megyék és a Tiszántúl kivételével már mindenütt eleredt az eső, a legtöbb csapadék a Dunántúlon várható. Villámtevékenység már csak néhol mutatkozik, a legtöbb helyen csendes eső esik.
A főváros is felfrissül

Gyenge csapadékmezőbe került Budapest, a poros utcák végre felfrissülhetnek.
Cirkuszi sátrat döntött le a szélvihar
A szélvihar következtében összedőlt egy cirkuszi sátor Pécsett hétfő délután - írja a Bama.hu. Szerencsére épp senki nem tartózkodott a körülbelül 2-300 fős kapacitású építményben, így nem történt személyi sérülés.
Süvít a szél
Nagyjából a Pécs-Budapest vonalig már északnyugatira fordult a szél, Tardoson 82 km/h-s lökést is mértünk.
Mikor esett utoljára Budapesten?
Szárazak a földek, porosak az utak, ami nem is meglepő: augusztus 15-én esett utoljára a fővárosban, akkor is csak néhány mm.
Nyárias naplemente keleten
Miközben a Dunántúlon ősziesre fordult az idő, többfelé esik az eső, és fúj erős szél, addig a Tiszántúlon legfeljebb fátyolfelhők zavarják a naplementét.
A felvételt Kenguru10r nevű észlelőnknek köszönjük Püspökladányból!

Meddig és hol fog esni?
A legfrissebb előrejelzésünkből hűséges olvasóink megtudhatják, hogy az éjjel még többfelé számíthatunk esőre, záporokra és zivatarokra is. A nyugati és keleti megyék közti hőmérsékletbeli kettősség a keddi napra is jellemző lesz.
Jégeső Fejér-megyében
A Székesfehérváron áthaladó zivatarból jégesőt is jelentettek észlelőink.
Viharos szél a Balatonnál
Az északi-északnyugati szelet a magyar tengernél viharos lökések kísérik, a legerősebbek a 70-75 km/h-t is meghaladják. A szél tarajos hullámokat produkált.
hirdetés
Ijesztő felhők Csór és Csókakő fölött
Heves csapadék közeledik Csór felé.

Hári Csaba felvétele Csórról, Crisis fotója Csókakőről. Köszönjük!
A Velencei-tónál jár a csapadékmező széle

Hári Csaba fotója a Fejér megyei Csórról, köszönjük!
Tolódnak a zivatarok
Nagyjából a Zirc-Kiskunhalas vonalon jár a csapadékmező széle, főleg a Bakony és a Velencei-tó térségéből érkeznek zivatarokról szóló észlelések. A cellák észak felé tolódnak.
Székesfehérvár felé közeledve

Fotobraun fényképe Székesfehérvárról, köszönjük!
Szívből szól
Nyárzáró vihar Tihanyból nézve

A tihanyi webkamera felvételei!
Vihar a Balatonnál
A Balaton keleti medencéjén egy erős reflektivitású cella vonult át ezekben a percekben, a vihar kifutószele Zánkán 81 km/h-s lökést produkált. Siófokon 60 km/h körüliek voltak a legerősebb lökések.
A szivárvány színeiben
Már messziről látszik
A csapadék légvonalban még 35-40 km-re van, az égbolton a felhőzet borultságig vastagodott, szűrt napfény jellemző. A hőmérők 17-18°C-ot mutatnak - írja Atillakirálydombi Zircról.

Zenotyutyukam képe Badacsonytomajból, illetve Bodi88 korábbi felvétele Sárvárról, köszönjük!
Csaknem 20 fok a különbség
A Tata-Székesfehérvár-Mohács vonal most már a vízválasztó: ettől nyugatra csökkenni kezdtek a hőmérsékletek. A 726 m magas Kendig-csúcson mindössze 8.8 fokot mutat a hőmérő, míg a Duna vonalától keletre 30 fok felettiek az értékek.
Porvihar Pécsett

Matyasb felhasználónk felvételei, köszönjük! További képek a Pécsi Webkamerán!
Délnyugatiak: elő az esőkabáttal!
A Körmend-Nagykanizsa-Szigetvár vonalon már csak csendes eső esik, érdemes elővenni esőkabátunkat is, végre kapnak egy kis csapadékot a kiszáradt földek. Intenzívebb, villámokkal kísért gócok Kaposvár és Keszthely környékén, illetve a Mecsektől északkeletre vannak.
Nem csoda, ha fejfájás kínoz bennünket
Nyugaton erős hidegfronti hatás érvényesül, emiatt fejfájásra, szédülésre panaszkodhatunk, fokozódhatnak görcsös és ízületi fájdalmaink, allergiás tüneteink. Ezzel ellentétben keleten még kettős fronthatásra számíthatunk. A szeles idő következtében erősödhet fejfájásunk, migrénünk.
Hordja a szél a port
Délnyugaton erős, helyenként viharos lökések kísérik a szelet, Baranya megyéből többen is porvihart jelentettek. Ha tehetjük, autónkkal ne álljunk nagyobb fák alá!
Eső és zivatar délnyugaton
A délnyugati határszélen már elérte a csapadékmező hazánkat, nagyjából a Zalaegerszeg-Kaposvár vonaltól nyugatra mozognak egyelőre zivatarok, észlelőink a Balaton nyugati feléről is száraz zivatart jelentettek. A tavon másodfokú viharjelzés van érvényben.
Kezd feltámadni a szél
A Kaposvár-Budapest vonaltól északnyugatra már átfordult a szél északnyugatira, míg attól keletre továbbra is délkeleti áramlás hoz fölénk a meleg levegőt. Kezd feltámadni a szél, a Baranya megyei Oldon 75 km/h-s viharos lökést regisztrált rendszerünk.
Nyugaton már lehűlt a levegő
Egy hosszan elnyúló, többközéppontú rendszer hidegfrontja éri ma el hazánkat, az Adriai-tenger felett mediterrán ciklon alakult ki, nem csoda hát, hogy oly nagy a bizonytalanság az előrejelzésekben és oly nagy a kontraszt hazánk két fele között.

Archívum: