illusztráció illusztráció
Archívum

Jég, hó és ónos eső

2010. december 2.
Jó éjszakát!
Fénykép Fénykép
Szdmm képeivel szeretnénk minden kedves Olvasónknak nyugodalmas jó éjszakát kívánni! Köszönjük, hogy velünk tartottak, köszönjük, hogy a rengeteg észleléssel, beküldött hírrel és fotóval munkánkat segítették!
Mi lesz még?
Már csak az északkeleti országrészben hullik ónos eső, a Tiszántúl más területein eső esik, a csapadék fokozatosan megszűnik. Éjszaka főleg a Dunántúlon képződhetnek ködfoltok.
2010. december 1.
A havazás nagy nyertesei
A mai havazás abszolút nyertese Sopron és környéke volt: Sopronból végül 26, Ágfalváról 35 cm-es hóvastagságot jelentettek észlelőink.
Jégbe zárva
Fénykép Fénykép
Szdmn paksi észlelőnk korábbi képei, köszönjük!
Nagy Hideg-hegy
A meleg levegő beáramlásnak ékes bizonyítéka a Nagy Hideg-hegyen található automata: az elmúlt órákban közel 3 fokot emelkedett a hőmérséklet, jelenleg -2,3 fokot mutat a szenzor.
hirdetés
Távozófélben
Az ország délkeleti megyéiben ömlik az eső, ónos eső már csak a Nyíregyháza-Balassagyarmat tengelytől északnyugatra hullik. A Balaton térségében és Pest megyében helyenként ködfoltok képződtek.
Miskolc este
Fénykép
Köszönjük!
Tiszta a levegő
A csapadékos, szeles időjárásnak köszönhetően az országban sehol sem éri el a szálló por koncentrációja az egészségügyi határértéket, mindenütt tiszta a levegő. Szmogtérkép
Éjszakai fényekben
Fénykép Fénykép
Gyusza fotója Tiszatenyőről, illetve Babik István felvétele Paksról, köszönjük!
Nyugaton már megszűnt a csapadék
Már csak a Duna vonalában és attól keletre van csapadék, elsősorban az északi területeken hullik továbbra is ónos eső. A Duna-Tisza közén található egy intenzívebb csapadékzóna.
Sötétségbe borult települések
A Kunmadaras és Berekfürdő teljes sötétségbe borult, az ónoseső miatt. Itt reggelre ígérik EON emberei hogy helyreálítják a hibát. Ugyancsak Szajol, Szolnok, Törökszentmiklós egyes részein is áramkimaradások vannak.
Ónos eső
Fénykép Fénykép
Akadozó szolgáltatások
Karcagon és környékén akadozik az áram- és a vízszolgáltatás, a szakemberek szerint mindez az időjárásnak köszönhető - írta Tóth Zoltán Karcagról.
Hol marad meg a hó?
Csütörtökön és pénteken országszerte lehet számítani kisebb-nagyobb mértékű olvadásra, így a most mérhető 5-25 cm-es hóréteg olvadni fog. A hétvégén tehát előreláthatólag nyugaton és a hegyekben élvezhetik a téli sportok kedvelői a hó okozta örömöket.
Riasztás
Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérsékelte az ónos esőre vonatkozó riasztási fokozatot: hazánk nagy részén már csak az első fokú figyelmeztetés van érvényben, ám az észak-magyarországi régióra éjfélig még marad a közepes szintű riasztás, ráadásul többfelé gyenge hófúvásra is készülni kell!
hirdetés
Melegedés
Az előrejelzéseknek megfelelően elérték hazánkat az enyhébb léghullámok; a legtöbb helyen melegebb van most, mint a délutáni órákban volt, és az ország nagy részén jelenleg fagypont feletti hőmérsékleteket mérnek Hőtérkép
Sopronban még havazik
Gyakorlatilag az ország egész területén ónos eső-eső esik, észlelőink egyedül Sopronból és Mosonmagyaróvárról jelentenek havazást. A hőmérséklet az eső hatására lassan emelkedni kezdett, sok helyen már fagypont feletti a hőmérséklet, azonban az utak, járdák így is nagyon csúszósak a hólé, a jégkása vagy a jégpáncél miatt, legyünk továbbra is óvatosak.
Helyzetkép
Az ország jelentős részén továbbra is ónos eső esik, a hőmérséklet 0 fok körül alakul. A csapadéktömbök északkelet felé mozognak, a következő órákban nyugat felől enyhülhet az eső intenzitása.
Továbbra is javasoljuk, hogy aki teheti, ne közlekedjen autóval!
Miskolc - még hóesésben
Fénykép Fénykép
Andicsek korábbi fényképei, köszönjük!
Jégpáncél borítja az országot
A délkeleti határszélen esik az eső, délnyugaton borult az ég, a többi területen azonban nagyrészt továbbra is ónos eső hullik. Rengeteg a koccanásos baleset, csúszósak az utak, ha nem muszáj, továbbra se induljunk útnak!
Szigethalom és Kaposújlak
Fénykép Fénykép
Seth94 és Fetcroll képei. Köszönjük!
Néhol 35-40 perces késések
Jelenleg a Budapest-Pécs vonalon a biztosítóberendezési áramköröket teszi zárlatossá a jég, így ezen a vonalon 35-40 perc késésekkel közlekednek a szerelvények. Az ónos eső által okozott váltóállítási nehézségek Pusztaszabolcs-Dunaújvárosi szakaszon 10-15 perces, a Budapest-Esztergom vonalon, Piliscsaba állomáson 20-25 perces, a Budapest-Vác-Szob vonalon, Nagymaros állomáson 30-35 perces késéseket okoznak. Továbbá, a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Záhony, vasútvonalon Nyíregyháza és Kaba állomásokon is nehezen állíthatók a váltók. Emiatt ezen a vonalon a kör InterCity vonatokat is beleértve 30-40 perc késére kell számolniuk az utasoknak - olvashatjuk a MÁV közleményében.
A Bakonyban
Az Észak-Bakony 15:00-tól behódolt az ónos esőnek, a jégbevonat most már eléri az 5 mm-t. A bakonyi utakon is síkosságra, jegesedére készülhetünk - írja Atillakirálydombi Zircről.
Baranya megye
A Dél-Dunántúl egy részén megszűnt a csapadék észlelőink legfrissebb megfigyelései szerint Aktuális időkép
Lassan szűnik
Az Országos Meteorológiai Szolgálat citromsárgára mérsékelte a Dél-Alföldön az ónos esőre vonatkozó, éjfélig érvényes figyelmeztető előrejelzést.
Korábbi képek Dunaújvárosból
Fénykép Fénykép
Huntz képei, köszönjük!
Hómunkásokat keresnek
Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt hómunkásokat keres éjszakai munkára, hogy holnap már szerte a fővárosban kedvező útviszonyokban indulhassunk munkába, valamint a járdák is mindenhol járhatóak legyenek
Egyre több baleset
Gödöllőnél is az árokba csúszott egy autóbusz, de szerencsére senki sem sérült meg - írja a HVG.
Tudta-e?
Az ónos esõ a magyar nyelv egyik sajátos kifejezése, amelyet már a legelsõ magyar nyelvû meteorológiai tankönyv, Berde Áron Kolozsvárott 1847-ben kiadott Légtüneménytana is használt. A germán és a latin nyelvekben „fagyott”, „darás” vagy „túlhûtött esõnek” nevezik.
Még mindig nincs vége
A csapadékmező intenzívebb része már a keleti országrészben tart, de a talaj közelében újra hűlni kezdett a levegő: a Tisza és a Duna vonalában, valamint Közép- és Észak-Dunántúlon ónos eső nehezíti a közlekedést.
Ingadozik az áramszolgáltatás
Akadozik az áramellátás Jász-Nagykun-Szolnok megyében - írta Zoli44 nevű észlelőnk.
Jégtünemények
"Csipkébe" öltözött fák jelzik az ónos esőt szerte az országban
Fénykép Fénykép
Jégfullánkok
Fénykép Fénykép
Robinson képei Tiszavasváriból, köszönjük!
Sopron még kitart
Fénykép Fénykép
Az egyetlen nagyváros északnyugaton, ahol még mindig havazik, az Sopron. Itt még nyugodt, télies a hangulat, ezt tükrözik Csabus képei is. Köszönjük!
Jégbe fagyva
Fénykép Fénykép
Sasazur és Robinson képei, köszönjük!
Elbukott Miskolc is
A legnagyobb magyar vidéki városunk is megadta magát a magasban fölénk érkező enyhe levegőnek, észlelőink immáron onnan is ónos esőt vagy fagyott esőt jelentenek.
Kidőlt fa nehezíti a közlekedést
Kengyelen a Törökszentmiklóst Martfűvel összekötő útra fa dőlt. A rendőrség a helyszínen van és irányítja a forgalmat - írta Kenyeres József Kengyelről.
Komárom egyelőre megúszta
Fénykép
Unikey0828 havas képe, köszönjük!
Jéggel borítva
Fénykép Fénykép
Képek Telekgerendásról és Perkátáról, köszönjük!
Késések vannak Ferihegyen, de működik a reptér
Nyugat-Európában, főleg Angliában a járatok jelentős késéssel, vagy egyáltalán nem indulnak el. A késések és a felszállás előtti kötelező jégtelenítés miatt egyes járatok Budapestről is jelentős csúszással szállnak fel. Ferihegy azonban a havazás-ónoseső ellenére normál üzemben működik - olvashatjuk a Budapest Airport közleményében.
A határon is ónos eső hullik
Már Szlovákiában, kb. 4 km-re a magyar határtól is kezd átváltani a havazás ónos esőbe. Azonban szép a havas táj, eddig 15 cm hó hullott - írja meteoSVK Szlovákiából.
Ezek bizony kint maradtak
Fénykép Fénykép
Rory és Revesz88 fényképei, köszönjük!
Kékestető fehérbe öltözött
A Mátrában havas utak várják az autósokat, a takaritás csak lassan haladnak. Kékestetőn szép havas táj várja az arra közlekedőket - írja Norbert Kékestetőről. Kékestetői webkamera >>
Akik még gyönyörködhetnek a hóban
Fénykép Fénykép
Mtztraktor és Attilaguta képei, köszönjük!
Egyre kisebb területen havazik
Már Salgótarjánban és Szécsényben is ónos eső esik. - írta Danyi Réka Tóth Bence Nógrád megyéből. Ezekben a percekben csak az ország északnyugati csücskében, illetve az Északi-középhegységben havazik.
Fagypont közelében
Országszerte fagypont körüliek a hőmérsékletek, a délkeleti határszélen van a legmelegebb: ott az esős időben 2 fokot mutatnak a hőmérők. Másutt 0 és -3 fok közöttiek az értékek, a legalacsonyabb hőmérsékletet a Kendig-csúcson elhelyezett állomás méri: mindössze -6,2 fokot mutat. Hőtérkép>>
A jég fogságában
Fénykép Fénykép
VaraljaMet fényképei, köszönjük!
Vajon meddig bírják a nagy súlyt?
Fénykép Fénykép
Kisjani60 képei, köszönjük!
További késések
Észlelőink híre szerint az Észak-Dunántúlon már a menetrend szerinti autóbusz-közlekedésben is jelentős késéseket okoz a havazás, valamint az ónos eső.
Nincs könnyű dolga a postásoknak sem
Fénykép Fénykép
Ekka980929 és Kisjani fényképei, köszönjük!
Riasztás
Az Országos Meteorológiai Szolgálat nagyjából egy órája már a legnyugatibb régióra is kiadta a narancssárga riasztást ónos eső tekintetében; így már az egész országban érvényes a közepes szintű figyelmeztetés. Emellett a hófúvásokra kiadott figyelmeztető előrejelzés is érvényben van még, ugyancsak minden régióban.
Vigyázz, csúszik!
Fénykép Fénykép
Kisjani és Reekkii képei, köszönjük!
Jégbe öltöztek a fák és a tereptárgyak
Fénykép Fénykép
Fezsoo és Szalai László fényképei, köszönjük!
Hófúvások
A frissen lehullott havat az időnként élénk szél felkapja, hófúvást jelentettek észlelőink az Északi-középhegység térségéből is.
Az ónos eső legújabb alkotásai
Fénykép Fénykép
Needzo és Ekka980929 felvételei, köszönjük!
Balassagyarmaton ömlik a hó
Fénykép Fénykép
Cserhatsurany képei, köszönjük!
Csapadékok tárháza
A Nagykanizsa-Tatabánya-Barcs háromszögben elállt a csapadék, jelenleg borult égboltra tekinthetnek fel az ott élők. Már csak az északi-északnyugati határszélen havazik, a délkeleti határszélen eső esik, másutt viszont továbbra is ónos eső hullik.
Baleset Martfűnél
Baleset történt a 442-es úton, Martfűnél a Mezőhéki elágazásnál - írja Zoli44 Martfűről. Továbbra sem ajánlott útnak indulni!
Kalocsától nyugatra
Foktő falu teljes terültén szakad az eső, egy autó még délelőtt a csúszós út miatt árokba tolatott. A települése néhol 2-3 cm vastagságú az ónos eső következtében kialakult jégpáncél - írja Bozó Bendegúz Foktőről.
Előrejelzési verseny - milyen idő lesz Mikulás napján?
Téli előrejelzési versenyünk következő fordulóját december 6-ára írtuk ki Siófokra. A játékban azt kell minél pontosabban eltalálni, hogy Mikulás napján délután 1 órakor milyen időjárási állapotok fognak uralkodni. Tippelek!
Tökölön és Debrecenben is hasonló a helyzet
Fénykép Fénykép
Duncan és Ancsa képei, köszönjük!
Jégpáncél
Fénykép Fénykép
Bozó Bendegúz képei Foktőről, köszönjük!
Debreceni körkép
Debrecen nyugati felét volt szerencsém végig autózni, ónos esőt nem, csak normál esőt tapasztaltam. A nagyobb forgalmú utak vizesek, a forgalom egyébként a hétköznapinak megfelelő. A kisebb forgalmú mellékutcákban - a reggeli hó miatt - többfelé lehet számítani jeges-latyakos útfelülettel.
A Dunakanyarban hó, a fővárosban ónos eső hullik
Agglomerációs térképünkre kattintva is látszik, hogy Újpest kivételével már Budapest többi kerületében is ónos eső hullik. A belvárosban lelassult a közlekedés. A Dunakanyarban egyelőre tartja magát a havazás.
Ragaszkodó egy csapadék
Fénykép Fénykép
Szolnokon a fa ágai, Debrecenben a csipkebogyó gallyai roskadoznak a jégbevonattól. Bodorka és Nagyrobi88 képei, köszönjük!
Jégszobrászat
Fénykép Fénykép
Susi képe Helvéciáról, lupus_Majos felvétele Bonyhádról. Köszönjük!
Somogy megyében sem egyszerű a közlekedés
Ságváron egy autó az árokba csúszott, Bábonymegyer határánál az út szélére állították a kamionokat, Kapoly felé terelik őket. Kapoly és Szántód között torlódás alakult ki - írja Vázsy Ságvárról.
Tél egész Európában
Európa szerte beköszöntött a tél. Nagy-Britanniában évek óta nem tapasztalt félméteres hó, Franciaországban a jegesedés, másutt a hideg idő és folyamatos havazás okoz fennakadásokat, több repülőteret is lezártak. Moszkvába pedig az enyhe őszt követően zord, hideg érkezett, csütörtök hajnalra -28 °C-ig süllyedhet a hőmérséklet. - írja az origo.hu
Feloldották a kamion stopot
Megszűnt a korlátozás Rédicsnél, úra megindulhat a forgalom - írja a Vasnépe.hu.
Sűrű havazás
Fénykép Fénykép
Tibolddaróc és Pumika képei, köszönjük!
Sávlezárás az M3-as autópályán
Az Útinform tájékoztatása szerint az M3-s autópálya bal oldali pályaoldalon, a 142-s kilométernél baleset miatt sávelzárás van.
Fülöpjakabot sem kímélte az ónos eső
Fénykép Fénykép
Pojak89 felvételei, köszönjük!
Ezeknek a fűszálaknak már lőttek
Fénykép
Earth fotója Dombóvárról, köszönjük!
Koccanások
Itt körülbelül másfél órája esik a hó, egyre sűrűbben, a szél is elég erős ezért az utakon hófúvás is kialakult, munkából hazafelé jövet több koccanást és megcsúszást is láttam - írja K.Petra Halmajról.
Lezárták a rédicsi határátkelőt
A rédicsi határátkelőt lezárták, Zalalövőnél elakadtak a kamionok, a 86-osra nem engedik fel a nehézgépjárműveket - olvashatjuk a Vasnépe honlapján.
Mindenre ráfagy
Fénykép Fénykép
Monica1974 nagybajomi észlelőnk képe, és Attila felvétele Hódmezővásárhelyről! Köszönjük!
Balatonfüred és Mogyoród
Fénykép Fénykép
A fotókat balatoninagyok és KaVe nevű észlelőinknek köszönjük!
Északon havazik
Az Alpokalján már 15-22 cm közötti a hó vastagsága, az ország északi harmadán továbbra is ömlik a hó. Délebbre már az ónos eső az úr.
Fénykép
Nyár a télben?
Fénykép Fénykép
Köszönjük a képeket!
Eltűnt a Gellért-hegy
Fénykép Fénykép
A havazás hatására gyorsan lecsökkent a látástávolság. ÉjszakaiAngyal képei, köszönjük!
Nehéz nap
A kellemetlen, csapadékos idő mellett melegfronti hatás okozhat panaszokat többeknél: fejfájás, fáradékonyság jelentkezhet, dekoncentráltabbak, tompábbak lehetünk, így méginkább ajánlatos fokozottan ügyelni a közlekedésben!
Lassan mindent belep
Északnyugaton szüntelenül és nagy intenzitással hullik a hó - hoooomost és sly fater képei, köszönjük!
Fénykép Fénykép
Kaposújlak és Sopron
Teljesen ráfagyott az eső a tereptárgyakra sok más település mellett Kaposújlakon is - ez az ónos eső. Sopronban a hó az úr.
Fénykép Fénykép
Fetcrollnak és Monkanak köszönjük a képet!
Északnyugaton még nyugodt, télies a hangulat
Fénykép Fénykép
Bogyesz és Bessy képei, köszönjük!
Elakadt kamionok Katalinpusztánál
A Vác és Katalinpuszta közötti emelkedőn több kamion is elakadt a havazásban, a közlekedés teljesen lelassult - jelentették helyi észlelőink.
Fele-fele
A melegnyelv egészen Tatabányáig felnyúlik, több mint az ország felén ónos eső hullik. Északon-északnyugaton egyelőre folytatódik a havazás, helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Sajnos folyamatosan érkeznek a hírek a különböző balesetekről, aki teheti, tényleg ne induljon útnak!
Fénykép
A szerencsésebbeknél még havazik
Fénykép Fénykép
Vonyarcvashegy és Pápa, köszönjük a fotókat!
Jégbicikli - ez sajnos kint maradt
Fénykép
Genom képe Újkígyósról, köszönjük!
Hó és ónos eső
Fénykép Fénykép
Kétbodony és Tura: Shiitake és Roz felvételei, köszönjük!
Igazi decemberi hangulat
A Vas megyei Söptén és a Nógrád megyei Kétbodonyban már hamisítatlan téli hangulat urlakodik - több cm friss hó hullott reggel óta.
Fénykép Fénykép
Köszönjük a képeket bareszsopte és Shiitake nevű észlelőinknek!
Óvatosan!
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tájékoztatása szerint az M7-es autópálya teljes szakaszán ónos eső hullik jelenleg, a szórógépek már végzik a síkosságmentesítést. Az M3-ason is baleset volt Budapest felé a 150-es km környékén, torlódásra kell számítani - jelezte egyik észlelőnk.
Újabb baleset a csúszós utakon
Baleset történt a Mikebudát és Csemőt összekötő úton; egy autó eleje teljesen összeroncsolódott az ütközéstől a másik autó pedig felburult. A páromék egy árokba csúsztak bele, jelenleg is ónos eső esik! A hőmérséklet pedig -2 fok - írta Vhbeata Mikebudáról.
Heves megye
Egerben és Kompolton is fehérbe öltözött már a táj - az előrejelzések szerint az északi és északnyugati tájakon tart majd legtovább a havazás
Fénykép
A képet köszönjük kreccego nevű észlelőnknek!
XI. kerület - lassú, de folyamatos közlekedés
Fénykép
Biroim fényképe, köszönjük!
Elterelés a 13-as úton
A Komáromba vezető 13-as utat lezárták. Feltételezhetőleg baleset történt, mert Kisigmándra terelték a forgalmat - jelentette Buzás Csaba Kisigmándról.
Havazás északon
Már az Északi-középhegységet is elérte a csapadékzóna, észlelőink a hegység nagy részéről havazást, hószállingózást jelentenek.
Zalaegerszeg és Badacsonytomaj
Fénykép Fénykép
Lildrag és VargaNorbi felvétele, még a havazás és az ónos eső határáról. Köszönjük!
Badacsonytomaj - 71-es főút
Fénykép Fénykép
VargaNorbi felvételei.
Budapestet is eléri a váltás
A fővárosában is kezd átváltani, a BME és az ELTE épületétől, Kelenföldről és Soroksárról is ónos esőt jelentettek észlelőink. Budapest időképe>>
Balatonfüred

A videót Patka01 nevű észlelőnknek köszönjük!
Jégpáncél az autón
Fénykép
Csokii felvétele, köszönjük!
Tartós ónos eső!
A Csurgó-Tatabánya-Debrecen háromszögben továbbra is ónos eső hullik, az utakat több felé jégpáncél borítja, a fák és a vékonyabb vezetékek is roskadoznak a ráfagyott csapadék súly alatt.
Ónos eső Nagybaracskán is
Fénykép Fénykép
Csokii felvétele, köszönjük!
Egyik baleset a másik után
A Darány és Tab közötti úton busz-kamion-tehergépkocsi van összegabalyodva. A forgalmat rendőrök irányítják - írja Vazsy Bábonymegyerről.
Kamion stop Szlovéniában?
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság hivatalosan bejelentette, hogy Rédicsnél Szlovénia kamion stopot rendelt el, de a legtöbb teherautó el sem jut odáig a 86-os főúton, mert Zalalövőnél nem tudnak felmenni a szerpentinen. Szombathelynél és Körmendnél a kamionokat félreállítják a további torlódások megelőzése érdekében - írja Németh Zsolt Körmendről.
Szeles idő
A középső és a keleti tájakon többfelé élénk az északkeleti szél, melyet néhol erős lökések is kísérnek, és hófúvást okoznak; ezzel is nehezítve az egyébként is problémás közlekedést
Fénykép
Ahol még a hó az úr
Fénykép Fénykép
Unikey0828 fotója Komáromból, Sandkis felvétele Gödöllőről, köszönjük!
Lezárt út a Bakonyban
A Bakonyban a 83-as út Farkasgyepű és a 8-as út között le van zárva baleset miatt - írja Jucus Pápáról.
Budapest és környéke
Fénykép Fénykép
Budapest XI. kerületében és Budaörsön eddig havazott, a főváros délkeleti peremén azonban ezekben a percekben elkezdődött a halmazállapotváltozás. Balagee és Bigl képei, köszönjük!
Sózni tilos
A 346/2008-as kormányrendelet szeptemberi hatályba lépését követően belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a
síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.
Aki a fás szárú növények védelméről szóló jogszabály hatálya alá tartozó fás szárú növény telepítésére, fenntartására, kezelésére vonatkozó kötelezettséget nem teljesíti, ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető.
Baleset Pest megyében
3 személygépkocsi ütközött össze Újhartyán és Dabas között, a kocsik a jégpáncélon csúsztak meg - nyilatkozta az OKF az [origo] munkatársainak.
19 cm-es a hó Zircen
Figyelem! Zirc térségében is bármikor átválthat a sűrű havazás ónos/havas esőbe, jelenleg deformált hópihék hullanak, dara esik,a szitálás is időszakosan megjelenik. Fagyos a levegő, mindössze -3,-4°C van; a friss hóréteg: 8 cm-es, öszesen 19 cm-es a hó vastagsága! - írja Atillakirálydombi Zircről.
Fénykép Fénykép
Havazik Győrben is
Fénykép Fénykép
Nagy Balázs képei, köszönjük!
Mi szükséges az ónos eső kialakulásához?
Az alsó légréteg negatív hőmérséklete mellett, rétegfelhőzet, szitáló/gyenge csapadék és hőmérsékleti inverzió (melynek alsó határa 100-1000 m, felső határa pedig 1500 m magasság körül található).
Síkosságmentesítés
A téli időben már elkezdődött Budapest útjainak hó- és síkosságmentesítése. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. 94 munkagéppel és 450 hómunkással takarítja az utakat - írja a HVG.
A Várhegy nyugati lábánál
Fénykép Fénykép
Budapest I. kerületében, a Vérmezőnél is már lepelhó alakult ki az elmúlt 1 órában.
Közel Budapesthez
Budapesttől 20-30 km-re délre már sok helyen átváltott a havazás ónos esőre, a váltás határa folyamatosan északra tolódik, várhatóan néhány órán belül Budapest nagy részén is ónos esőre számíthatunk! Fénykép
A fél országban ónos eső hullik
A Debrecen-Balaton vonaltól délre többfelé ónos eső hullik, csúszósak, jégpáncéllal borítottak az utak. A délkeleti határszélen már esőbe váltott a csapadék halmazállapota. Időkép-térkép>>
Győr és Bakonyjákó - ömlik a hó
Fénykép Fénykép
Köszönjük!
Szeles idő
A középső és a keleti országrészben többfelé élénk az északkeleti szél, melyet helyenként erős lökések is kísérnek; ezzel nehezítve az egyébként is kellemetlen közlekedést
Fénykép
Enyhülés a magasban
A déli országrészben a havazás egyre többfelé vált át havasesőbe, esőbe, mely a magasban lezajló enyhülés egyik jele. Sok helyről jelentenek észlelőink ónos esőt is. Akinek nem muszáj, ne induljon most útnak ebben az időben!
Szakad a hó Sárváron
Fénykép Fénykép
A fotókat zitusp nevű észlelőnknek köszönjük!
Elővárosi vonatközlekedés
Az elővárosi vonatok már most sokszor 15-20 percet késésnek, a kisebb hóátfúvások és a várható ónos eső tovább ronthatja a helyzetet! Fénykép
A határvonal
A hótérképen is jól látszik a havazás és az ónos/fagyott eső határa, ami rendületlenül tolódik északi irányba. Fénykép
Közlekedés
Som és Ságvár között kamionos sor áll, autók az árokba csúszva, nem lehet közlekedni. Ónos eső esik pillanatnyilag, ami egyből fagy az utakra. Óvatosan közlekedjünk! - írja Nonobaby Ságvár mellől.
Még több narancs
Percekkel ezelőtt a Közép-Dunántúl, Közép-Magyarország és az Észak-Magyarország is megkapta a narancssárga színű riasztást ónos esőre, így már csak a Nyugat-Dunántúl maradt citromsárga - áll az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetésében.
Havas utak
Fénykép Fénykép
81 út
A 81-es úton próbáltunk bejutni Székesfehérvárra, de nagyon csúszós jeges a burkolat erős az oldalszél árokba csúszott autók vannak, Sárkeresztesnél volt a sor vége ott az emelkedőn nem lehet felmenni, útszóró autóval nem találkoztunk, gázadásnál és fékezésnél is megcsúszik az autó, vezessünk óvatosan. - írja egy kedves Észlelőnk.
Pápa és Ajka
A Dunántúl Balatontól északra eső területein továbbra is havazik, az alacsony hőmérséklet miatt az utak is havasak, hókásásak. Fénykép Fénykép
Már Debrecen térségében is havazik
Tél tábornok seregei előtt Debrecen is behódolt, jelenleg közepes intenzitással havazik, mindenütt hólepel alakult ki. A közúti forgalom a megváltozott időjárási viszonyoknak megfelelően lelassult. - írja Orosz Tibor Debrecenből.
Hol várható hó?
Várakozásaink szerint kora estig az északi és nyugati megyékben számíthatunk "tisztán" havazásra, a kb. Nagykanizsa-Budapest-Kisvárda vonaltól délebbre vegyes halmazállapotú csapadékra illetve esőre van kilátás.
Ónos eső!
Ahogy az várható volt, sajnos egyre több helyen váltja fel a havazást ónos illetve fagyott eső! Jelenleg a Balaton-Dunaújváros-Szolnok vonaltól délre esik vegyes halmazállapotú csapadék, főként ónos eső.
Még több helyen ónos eső
Az Országos Meteorológiai Szolgálat rövid távú figyelmeztetése alapján immáron a Dél-Dunántúlon és az Észak-Alföldön is narancssárga veszélyjelzés van érvényben a tartós ónos eső veszélyére való tekintettel.
Budapest
Fővárosunk térségében továbbra is erősen havazik, az élénk széllökések miatt hóátfúvásokra is fel kell készülnünk. Az utakon rengeteg apróbb baleset történt, sok az elakadt jármű, késnek a buszok.
Hóátfúvasok Törökszentmiklóson
Törökszentmiklóson ezekben a percekben kezdett el havazni. A hó miatt az utak csúszóssá váltak. A megélénkült szél hófúvásokat okoz. - írja Tóth Attila Törökszentmiklósról.
Megcsúszott a kamion
Sümeg-Zalaszántó között keresztbe fordult kamion akadályozza a forgalmat - írja Bogdán Zoltán Sümegről.
Tudta-e?
Hogy az ónos eső túlhűlt vízcseppekből álló csapadék, amely a talajra, tereptárgyakra, testekre érkezve azonnal megfagy, jégbevonatot képez. A földet éréskor a halmazállapot-változást az ütközés indítja el, és igen gyorsan, robbanásszerűen lezajlik, gyakran megfigyelhető, hogy a lehullott csepp helyén kis dombocska keletkezik, nincs ideje szétterülni sem.
Fehéredik Veszprém megye is
Fénykép Fénykép
VargaNorbi újabb felvétele, illetve Bogdán Zoltán képe a váráról híres Sümegről. Köszönjük!
Veszélyes a közlekedés: hóátfúvások és ónos eső
Az ország déli megyéiben ónos eső hullik, nem érdemes útra kelni, ez ugyanis egyből jégbevonatot képez. Másutt: a Bakonyban, valamint hazánk középső és keleti területein többfelé élénk, helyenként erős lökések kísérik a szelet, melyek már most kisebb hóátfúvásokat okoznak.
Itt is havazik
Fénykép Fénykép
Reizinger Péter sárszentmihályi és VargaNorbi badacsonytomaji észlelőnk felvételei, köszönjük!
Budapestet is elérte
Délnyugat felől intenzív csapadékzóna éri el a fővárost, az északkeleti kerületekben borult az ég, ám másutt már havazás kezdődött. Budapest időképe>>
Megérkezett az első hó Békéscsabára
Fénykép Fénykép
lpfan16 nevű észlelőnk fotói.
Hó és ónoseső az országban!
Aki ma útra kel legyen rendkívül óvatos, az utak hókásásak, jegesek lehetnek! Fénykép Fénykép
Délen vegyes halmazállapotú csapadék
A kb. Barcs-Szekszárd-Kiskunhalas-Mezőhegyes vonaltól délre havas eső, ónos eső, fagyott eső, helyenként eső egyaránt esik, északabbra egyelőre mindenütt hó hullik.
Narancs a Dél-Alföldnek
Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint - amelyet Észlelőink megerősítenek - országunk déli-délkeleti tájain egyre nagyobb területen fordul elő illetve várható tartós ónos eső, ezért másodfokú riasztás van érvényben a Dél-Alföldön.
Jeges eső - Dombóvár
Az alábbi friss képeket Dojjcyka nevű észlelőnk küldte be szerkesztőségünkbe Dombóvárról - köszönjük!
Fénykép Fénykép
Hideg van
Aktuális hőtérképünkön is kirajzolódik, hogy azokon az északkeleti tájakon, ahova még nem érkezett meg a csapadékzóna, a derültebb időnek köszönhetően jóval hidegebb a reggel, mint borult területeken
Fénykép
Ónos eső
Jelenleg az Alföld déli részéről érkeznek jelentések ónos esőről: Tolnáról FZolee, Kiskunhalasról Vinnland, Mélykútról ed1t71, Szegedről tola62 észlelőink jelentették ezt a csapadékfajtát. Az ónos eső rendkívül veszélyes, legyünk nagyon körültekintőek a közlekedés közben!
Elérte a Balatont
A csapadékzóna határa elérte legnagyobb tavunk nyugati medencéjét, ahol jelenleg fagypont körüli a hőmérséklet 2 m-en (a talaj viszont fagyott). Bármi, ami leesik, vélhetően nem fog elolvadni még jó ideig, ha viszont a havazás később átvált havasesőbe vagy esőbe, sok helyen jégpáncélt képezhet az utakon. Legyünk nagyon óvatosak!
Kaposújlak ma hajnalban
Első képünk a jelenlegi helyzetről Fetcroll nevű észlelőnktől érkezett Somogy megyéből, köszönjük a fotót!
Fénykép
Jég, hó és ónos eső
Sajátságos időjárási helyzet alakult ma ki a Kárpát-medencében; a fagyott csapadék szinte valamennyi halmazállapota egymást felváltva, vagy akár egyszerre is megjelenhet hazánk szinte összes régiójában; sőt, a modellek szerint még hózivatar is kialakulhat.

A déli határszélen most, hajnali 3 és 4 óra között lépett be a csapadékzóna, Baranya és Somogy megye déli részén már havazik; a fejleményekről folyamatosan tájékoztatjuk Önöket.

Javasoljuk, hogy igen körültekintően közlekedjenek, rendkívül óvatosan vezessenek; csak téli gumival és lehetőség szerint meleg teával, kávéval, termosszal felszerelkezve induljanak útnak, figyelmbe véve, hogy bárhol, akár órákra is elakadhat járművünk.

Várjuk látogatóink képeit, fotóit, videóit és beszámolóit; mi pedig folyamatosan tájékoztatjuk érdeklődő nézőinket a helyzet alakulásáról.

Köszönjük!

Archívum: