Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
illusztráció illusztráció
Archívum

Karácsonyi zivatarok

2009. december 25.
Jó éjszakát!

Egy újabb csodálatos kép Soroksárról, köszönjük JK.71-nek! Egyúttal szeretnénk minden kedves Olvasónknak szeretetben teljes Ünnepeket kívánni!
Csapadékos este
Bár a radarképen egy nagyobb góc jelent meg, egyelőre nem kíséri villámtevékenység. A Dél-Dunántúlon jelenleg ömlik az eső, zivatarok már csak Szeged környékén vannak.
Áradnak a folyók északon

Kata moderátorunk fényképei, köszönjük!
Fonyód Karácsony délutánján

Köszönjük Sprinternek!
Vésztői villámok

Köszönjük viharvan1 nevű észlelőnknek!
hirdetés
Szélfordulás
A front haladását szélfordulás is követi, széltérképünkön >>> az ország nagy részén már északnyugati a légmozgás. Erős, viharos lökések továbbra is előfordulhatnak!
Áradnak a folyók északon
Az enyhe időben olvadó hó és az esők miatt Észak-Magyarországon több folyó megáradt. A Sajón másodfokú készültség van - értesültünk a hydroinfo honlapjáról.
A front
A front vonala jelenleg kb. Szeged-Mezőtúr-Eger vonalában található. Innen nyugatra a szél északnyugatira fordult és a légnyomás emelkedik. Késő estére elhagyja hazánkat a front, az éjszaka második felétől egyre kevesebb helyen lehet eső, zápor, néhol zivatar. Az északnyugati szelet viszont szombat délelőttig erős széllökések kísérhetik.
Zivatar Zákányszéken

Köszönjük Geka!
Mi várható még?
Már csak északkeleten és a Balatontól nyugatra mozog egy-egy intenzívebb góc, utóbbit már nem kíséri elektromos tevékenység. Az esti órákig már csak keleten és délen fordulhatnak elő elszórtan zivatarok.
Bezártak a hazai sípályák
A rekord melegben minden magyar sípálya bezárt, és a határ közelében fekvő osztrák, szlovák és szlovén pályákra sem érdemes kiutazni - írta a sitv.hu.
Jégeső Békéscsabán

Ipfan16 nevű észlelőnk küldte ezeket a fotókat, köszönjük!
Érkezik a front
A viharok mögött 6-8 fokkal hidegebb levegő áramlik Magyarország területére. A front benyomulása jól megfigyelhető fagyvideónkon >>>
Fa dőlt az útra
A viharos széllökések következtében Tiszaföldváron a 442-es utra dőlt egy fa a vasutállomásnál - írta egy olvasónk.
Gyakoribb rosszullétek
"Nagyjából 20 %-kal többször kértek segítséget a mentőktől csütörtökön, mint egy átlagos napon. Az esetek többségében a hirtelen jött meleg miatt hívták a mentőket" - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese.
hirdetés
Körkép
A keleti országrészben mozognak még intenzívebb zivatarok, az ország más részein már gyengült a villámtevékenység.
Újabb fotó Soroksárról

JK. 71, köszönjük!
Elképesztő hőmérsékleti értékek
December 25-én átlagosan 2.6 fokot szoktak mutatni a hőmérők, a mai napon több helyen ennél majdnem 20 fokkal többet mértek. Budapesten is melegrekord dőlt, délkeleten még ezekben a percekben is 12-15 fokot, az átlagosnál jóval magasabb értékeket tapasztalhatunk.
Átlépte a Tisza vonalát
A legerősebb intenzitású zivatarcella már a Tisza vonalát is átlépte, gyorsan mozogva halad tovább északkelet felé. Keleten már többfelé jelentettek zivatart.
Észlelői hír
Tiszavasváriból és Kecskemétről is jégesőt, hirtelen lehulló, nagy mennyiségű csapadékot jelentettek észlelőink. Kecskeméten a csatorna nem bírja elvezetni a gyorsan lehullott esőt.
Jégeső Dunaújvároson

Nyári zivatarokra emlékeztető képek érkeztek Dunaújvárosból is, Bakkakokma nevű észlelőnktől, ahol sűrű, nagy jégszemek borítják a talajt. Köszönjük!
Villámok
Az Országos Meteorológiai Szolgálat villámlokalizációs rendszere az elmúlt egy órában közel 10.000 darab villámot regisztrált, amely karácsonykor teljesen egyedülállónak mondható.
Budapest XXIII. ker.

JK.71 nevű észlelőnk fényképe, mely a Budapesten áthaladó cella struktúráját fedi fel előttünk.
Újabb jégeső
Lakiteleken erős villámtevékenység mellett 2 perces jégeső hullott, a jég átmérője kb. 1-2 cm-es volt - jelentette észlelőnk.
Dávod

Újabb, még lélegzetelállítóbb kép érkezett Poszától. Köszönjük!
Balaton- felvidék
Tapolcán a déli városrészben ingadozva van áramszolgáltatás. A Badacsonyi hegy és Uzsa térsége felől gyönyörűen lehet látni a villámokat - írta Papp Tamás.
Dávod

Posza nevű észlelőnktől érkezett fantasztikus fénykép, köszönjük. Nyáron sem mindennapi látvány ez.
Tiszavasvári
Itt Tiszavasváriban ömlik az eső, a viharos szél következtében kiment az utcai világítás. Szinte másodpercenként villámlik - írja Kiss Gábor nevű észlelőnk.
Áramszünet
Észlelőink jelentése szerint Törökbálinton és a Dunakanyar több részén is áramkimaradást okoztak a viharok.
Viharos szél
Északnyugaton és a középső országrészben is viharos lökések kísérik az északnyugati irányú légmozgást.
Kecskemét felé
A vihar elért Kecskemétre is, a távolban már villámlik és az eső is eleredt. A villámok elég gyakoriak, 10-15 másodpercesek sőt még sűrűbben is felvillannak - jelentette Titusz.
Jégeső
" Hódmezővásárhelyen lökésszerűen 3 alkalommal volt jégeső, de mindhárom csak 1-2 percig tartott. " Írja Abelzoli, egyik észlelőnk.
Belvízveszély
Az elmúlt napok enyhe, meleg időjárásának következményeképp az ország több pontján is belvízveszély fenyeget. Ezt csak fokozza a mai napon lehullott, helyenként nagyobb mennyiségű csapadék.
Karácsonyi villámok

Micsilaci villámfotói, Szekszárdról, köszönjük.
Áramszünet
Komáromban egy heves villámlást követően áramszünet következett - jelentette -meteo-.
Budapesten, Debrecenben is villámlik
A keleti határszélen is kipattant néhány cella, az elmúlt percekben Debrecenből is zivatart jelentettek. A fővárosban lakók is meglepően tapasztalhatják a Karácsonykor lecsapó villámokat, dörgéseket.
Nagyvenyim és Dombóvár

Syssy és miky79 észlelőnk fotói, köszönjük!
Felhővarázs

Posza és Angyom fényképei, Dávodról és Várvölgy mellől, köszönjük.
Zivatarok nyugaton
A Dél-Alföld is narancssárga színezést kapott, a Duna vonalától nyugatra többfelé jelentettek zivatart, a Duna-Tisza közén pedig száraz zivatart.
Budapest
Megérkezett a fővárosba is a vihar, intenzív csapadékhullás és dörgés tapasztalható.
Jégeső Dunaújvárosban
Több egymástól független dunaújvárosi észlelőnk szerint is az elmúlt fél órában az átvonuló zivatarcellát jégeső kísérte, károkról eddig nem érkezett jelentés.
Regöly és Borgáta
Jégeső Dombóváron is
Dombóvári észlelőnk jelentése szerint a délután folyamán már kétszer is jégeső hullott a térségben.
Heves zivatartevékenység
Érdemes rápillantani Időkép-térképünkre >>>, az utóbbi években nem volt arra példa, hogy ilyen heves zivatarok tomboljanak Karácsony napján az országban.
Riasztás
Az Országos Meteorológiai Szolgálat kiadta a ma éjfélig várható időjárási eseményekben a másodfokú figyelmeztetést a Közép-Magyarországi és Dél-Alföldi régióra is.
Jégeső
Dunaújvárosban ilyen irgalmatlan mennyiségű jég 3 perc alatt még nyáron sem esett, az autók felálltak a járdára a fák alá - jelentette Laci nevű észlelőnk.
21,8 °C a vége
A baranya megyei Sellyén 21,8 fokkal tetőzött a meleg a kora délutáni órákban. Megdőlt a fővárosi rekord is az OMSZ szerint, 13,7 fok volt ma Budapesten.
Kalocsától délre

Papper Bátyáról küldött fotóján gyönyörűen látszanak a háttérben feltörekvő gomolyfelhők. Köszönjük!
Dunántúli helyzetkép
A Körmend-Székesfehérvár-Szolnok vonaltól délre továbbra is az évszaknál jóval magasabb, 14 és 18 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. A Balatontól délre több apró cella, míg a magyar tengertől északra 2 erősebb zivatargóc mozog.
Ünnepi zivatarok

Balu03 Sümegről, illetve Mr. Twister Somogyból érkezett fotói, köszönjük!
Köszönjük!

Mr. Twister gyönyörű fotói az egyik somogyi celláról.
Karácsonyi zivatarok

Mr.Twister és Magni fényképei, köszönjük.
Újabb jégeső
Mágocson is jégeső hullott. Boldog Karácsonyt viharvadászok! - üzeni frankyoldschool.
Jégeső Hajmáson
A Dél-Dunántúlon fekvő Hajmáson is jégeső hullott, köszönjük FMX észlelőnk fotóit!
Közép-Dunántúl is narancssárgában
A Közép-Dunántúl is megkapta a másodfokú riasztást, a heves zivatarokat itt is jégeső, viharos széllökések kísérhetik.
Viharos széllökések
Az északkeleti megyéinket leszámítva többfelé kísérik a szelet erős lökések, a Dunántúlon és a zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak.
Sok helyen szivárvány

Bernadett1987 és Terika23 észlelőink szivárványos fényképei, köszönjük.
Taszár meletti lecsapó

Killerlpg észlelőnk fényképe, köszönjük.
Meglepő fordulatok, hatalmas hőmérsékleti kontraszt
A hét elején, hétfőn még attól volt hangos a média, hogy hidegrekord dőlt: Szécsényben -25.5 fokot mértek. Ekkor még az ország számos pontján 15-20 cm, ésszakkeleten még ennél is vastag hó borította a földeket. Az elmúlt napok enyhe, csapadékos időjárásának köszönhetően már nyoma sincs a hónak, sőt, délnyugaton még ezekben a percekben is 18-20 fokot mutatnak a hőmérők.
Nyárias hangulat
Kőszegről és Szombathelyről is zivataros, nyári emlékeket ébresztő időről számolnak be észlelőink, egyik dörgés követi a másikat.
Felhőszakadás
Hömpölyög a kertekben a víz Szombathelyen - tudósít Horváth Bence észlelőnk.
Szivárvány

Celldömölk melletti szivárvány. A jelenség nem túl gyakori az év ezen szakaszában, a fényképet Gyubának köszönhetjük.
Mennykő
Szombathelyen villám csapott egy családi házba - írja Nagy Richárd olvasónk.
Dunántúl
Az országban két jelentős zivataros terület különíthető el, az előző bejegyzésben említett, Somogy területén lévő, illetve egy Vas megyében folyamatosan erősödő góc. Egyre szaporodnak zivataros észleléseink.
Helyzetkép
Jelenleg a Dunántúl északi és déli felén mozognak zivatarok, melyek igen gyorsan helyeződnek át kelet-északkelet felé. Az OMSZ villámlokalizációs rendszere már közel 1000 villámot regisztrált az elmúlt egy órában.
Jégeső Nagybajomban (Somogy)
Az alábbi képet Monica1974 észlelőnk készítette, köszönjük!
Szinte hihetetlen
A Somogy megye székhelyétől, Kaposvártól északkeletre elhelyezkedő Orciról jégesőt jelentettek!
Melegrekord
A délnyugati határszélen melegrekord dőlt, a hőmérők helyenként 21 fokot is mutattak, mely akár egy kora nyári hőmérsékletnek is alkalmas lenne.
Másodfokú zivatarriasztás
Karácsony napján az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga, azaz másodfokú zivatarriasztást adott ki Nyugat- és Dél-Dunántúlra.

Archívum: