illusztráció illusztráció
Archívum

Sandy hurrikán

2012. október 30.
Mérlegen a valóság
40 fölé emelkedett a Sandy hurrikán halálos áldozatainak száma az USA-ban, mintegy 8 millió háztartás maradt áram nélkül. Emellett 15000 repülőjáratot kellett törölni, számos metróhálózat került víz alá, miután 4,2 méter magas dagályhullám öntötte el Manhattan központi részét. A korábbi rekord 3 méter volt 1960-ban, melyet a Donna nevű hurrikán produkált. 30-40 milliárd dollárra tehető a hurrikán által okozott kár.
Fénykép
Emelkedik a légnyomás
A hurrikánban tegnap még mintegy 940 hPa-ig süllyest a légnyomás, ez azóta jelentősen, több mint 40 hPa-lal emelkedett: a legutóbbi mérések szerint 983 hPa-t regisztráltak benne.
Megnyitották a hidakat
Hétfőn este New York városának minden egyes hídját lezáratták, mostanra azonban megnyitották az East River összes hídját.
7.5 millióan maradtak áram nélkül
Tovább növekedett az áram nélkül maradt emberek száma, már 7 és fél millió lakost érint a dolog. Az elmúlt 3 napban csaknem 15 ezer repülőjáratot töröltek Sandy miatt.
Fakidőlés okozta több ember halálát
5 ember New York államban, 3 másik pedig New Jerseyben vesztette életét elsősorban fakidőlések következtében, Nyugat-Virginiában pedig egy nő akkor hunyt el, amikor a heves hóviharban autójával karambolozott.
Fénykép
hirdetés
4 méter magas dagályhullám
Rekordmagasságú, mintegy 4 méteres dagályhullám felelős a metróhálózat víz alá kerüléséért - olvashatjuk a BBC oldalán.
Fénykép
15 emberélet
Már legkevesebb 15 emberéletet követelt az Egyesült Államokban Sandy - a viharnak még nincs vége.
Sötétbe borult New York
Már 6,5 millió ember maradt áram nélkül.
Fénykép
Forrás: twitter.com/amelscript
Fél méter hó
A legtöbb hó a viharból eddig a Washingtontól 300 kilométerre nyugatra fekvő Davisben hullott, 45 centit mértek a meteorológusok.
Élő közvetítés (The Weather Channel)
Tűz is pusztít
Valószínűleg a viharban leszakadt elektromos vezetékek miatt kialakult rövidzárlat okozott tüzet immár 15 épületben. Az embereket hajóval menekítik.
5,3 millióan áram nélkül
5,3 millióan - amely Magyarország lakosságának több mint fele - maradtak áramszolgáltatás nélkül. A helyreállítás 3-4 napig, helyenként egy hétig is eltarthat.
Felrobbant egy transzformátor New Yorkban
A vakító villanás csak egyike azoknak a kisüléseknek, amelyek várhatóan napokra megfosztják majd a metropolisz lakóit az elektromosságtól.
Fénykép
Víz alá került a metróhálózat
Sosem látott közlekedési káosz várható a világváros saját határain belül is; A Nagy Almában amúgy is midennaposak a legendás, végeláthatatlan dugók, ám most a gyors, föld alatti tömegközlekedés alternatívájáról is le kell mondaniuk a lakóknak. A Közlekedési Vállalat vezetője azt nyilatkozna, hogy a metróhálózat teljes hosszának átvizsgálása nélkül nem indulhat újra a forgalom; A New York-i metróhálózat pedig közel 900 (!) kilométeres...
Fénykép Fénykép
Elárasztva a LaGuardia
New York legnagyobb repülőterére maximum hidroplánok szállhatnának le, víz alá került valamennyi kifutópálya. Napokig is eltarthat, mire a visszahúzódó áradat után meg tudják tisztítani a gurulóutakat, újjáélesztik a fénytechnikát és a siklópálya, iránysáv-jeladókat. A JFK sem nyit ki még egy darabig - New York csaknem megközelíthetetlenné válik.
hirdetés
Már 4 millióan áram nélkül
Csak New York-ban több, mint 1 millió háztartás sötétült el, de a szél továbbra is igen erős, és több száz transzformátor robbant fel a környéken. A fellazuló talajban kidőlő fák és a mindent elöntő víz a következő órákban újabb zárlatokat eredményezhet, így végül 10 milliónál többen is maradhatnak hálózat nélkül.
Kelet-Manhattan víz alatt
Így néz ki a 6. sugárút most, New York szívében. Egyes - meg nem erősített, korábbi - riportok szerint a tőzsde épületében is 90 cm magasan áll a víz (ezt később cáfolták), viszont a Wall Street-et környező metró-alagutakban már majdnem másfél méter mély "folyók" hömpölyögnek.
Fénykép
Tetőzik a dagály
Már 3 és fél millióan maradtak áram nélkül, a vízszint 70 cm-el magasabb a 200 éves rekordnál. Bár ezután a vízszint elvileg csökkenhetne, a viharos, 130-140 km-es szél még magasabb hullámokat korbácsolhat, melyek tajtékozva tarolják végig New York és New Jersey belvárosának tereit, utcáit.
Fénykép
Hamarosan tetőzik az áradat
New Yorkban már most 60 cm-el megdőlt a 200 éve fennálló vízszint-rekord, ráadásul most még a szél is irányt váltott. Az eddig észak-keleti légmozgás már délkelet felől támadja a partot, illetve a Hudson-folyó öblét, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet. Nemrég már 130 km/órás lökéseket is mértek! A metróalagutak egy részét is elöntötte a víz.
Kikapcsolják az áramot Manhattanban
Az emelkedő tengerszint átcsapott a védőkorlátokon és elkezdte elárasztani a föld alatti, elektromos hálózatot is szállító szerviz-alagutakat. Részben az elővigyázatossági intézkedések miatt így már 3 millióan maradtak áram nélkül a Nagy Almában és a környező városokban!
Lezuhanhat az óriásdaru
A félig összeomlott hatalmas daru egyre jobban kileng az erősödő szélben New Yorkban, és félő, hogy a közelben tomboló, lassan 100-150 km/órás lökések leszakíthatják azt, hatalmas pusztítást okozva.
Fénykép
Jókora hullámok vannak a keleti parton

LTamaska Youtube-on közzétett videója.
Halálos áldozatok a Karib-térségben
A Karib-térségben (főként Haitin és Kubában) az elmúlt órákban rengeteg áldozatot szedett a vihar. Eddig 69 halálos áldozatról számolt be az ABC News.
2012. október 29.
Rekord alacsony légnyomás
A hurrikán 940 hPa központi nyomással éri el éppen ezekben a pillanatokban a szárazföldet, amely minden idők legalacsonyabb légnyomása amit valaha mértek az Egyesült Államokban.
Fénykép
Közel a csúcs
A következő órákban fog tetőzni a vihar a keleti parton, a legnagyobb széllökések a 185 km/h-t is elérik. A viharos szélben az emberéletre a legnagyobb veszélyt a repülő tárgyak jelenthetik.
Áramszünet 1,6 millió lakosnál
A The Weather Channel információ szerint már 1 672 269 embernél van áramszünet, ez a szám a következő órákban tovább nőhet.
Gyengülni fog
Sandy a szárazföldet elérve jelentősen veszíteni fog az erejéből, hiszen meg fog szűnni a számára erőt adó utánpótlás (elhagyja a meleg, nedves vízfelszínt). Legutóbb azonban még 185 km/órás lökésekről számolt be az NHC.
A hurrikán várható útvonala
Fénykép
Forrás: NOAA
Áradás New Jerseyben
Fénykép
Forrás: Facebook
Már súrolja a keleti partokat
A hurrikán széle már az USA keleti partját súrolja, 100 km/órás alapszéllel érkezik a vihar. Már több mint 9000 repülőjáratot töröltek.
Az évszázad áramszünete várható
Becslések szerint több százezer (!) négyzetkilométerre kiterjedő áramszünetet okozhat és több tízmillió embert érinthet a New Yorkra lecsapó szupervihar. Ráadásul a szakértők szerint napokig is eltarthat a helyreállítás, ami az utóbbi 100 évben még nem fordult elő. Ugyanakkor viszont még egy rövidebb - fél napos - kiesés is fosztogatásokhoz, zavargásokoz vezetett az Egyesült Államokban.
Fénykép
Este 11-re New Jerseybe ér a vihar
Már csak 40 kilométerre van a partoktól a hurrikán. Eközben Baltimore-ban betiltották az autóforgalmat.
Leomlott egy toronydaru
Az erős szél New York egyik új felhőkarcolójának építésénél működő toronydarut is megrongálta, a környéket lezárták, hiszen a csüngő vasszerkezet óriási veszélyt jelent a járókelőkre.
A Nemzetközi Űrállomás mai felvétele a hurrikánról

Forrás: NASA
Kiürült a légtér
New York több mint 100 km-es körzetében mintha egy láthatatlan fekete lyuk szippantotta volna be a gépeket, szinte megszűnt létezni a normál esetben ezernyi géptől hemzsegő légtér. Utoljára 2001. szeptember 11.-i támadás után volt ilyen üres az égbolt metropolisz felett... Fénykép
Eltorlaszolták a metrót és az üzleteket
New York máskor forgalmas utcáin jelenleg alig kószál egy-egy ember, az üzleteket elzárták, a metrók kijáratait eltorlaszolták.
Fénykép Fénykép
Forrás: Forbes
300 km-re van a hurrikán a partoktól
A hurrikán egyre közelít a partokhoz, körülbelül 300 km-re van jelenleg New Jerseytől. Fogy az idő, itteni idő szerint éjjel 11-12 után érheti el a vihar New Yorkot.
Kifosztották az üzleteket
New Yorkban az emberek kifosztották az élelmiszert áruló üzleteket, az utcák üresen tátonganak. New Jersey környékén 6 méteresek a hullámok, több tízezer ember maradt áram nélkül - írja a Index.
Sandy az űrből - avagy a hurrikán felhőzete

Forrás: Youtube
Víz alatt Ocean City
Fénykép
Forrás: Twitter
Elönti a víz a repteret
A LaGuard repteret hamarosan elönti a víz.
Fénykép
Forrás: twitter.com/panynj
Megszólal az elnök
Barack Obama ezekben a pillanatokban szól az amerikai állampolgárokhoz, azt kéri tőlük, hogy halgassanak a hatóságok utasításaira. Elképzelhető, hogy helyenként több napig nem lesz áram. Sokáig fog tartani a helyreállítás - mondta.
Miért veszélyes Sandy?
New York éves csapadékátlaga 800-1000 mm, ehhez képest most nagyon rövid idő alatt ennek harmada-negyede, 250 mm hullik majd le. Bár a széllökések a hazai viharokban is sokszor elérik a 100-120 kilométeres óránkénti sebességet, itt most arról van szó, hogy az átlag szélsebesség, vagyis a folyamatosan fújó alapszél lesz ilyen erős és erre jönnek rá a nagyobb széllökések.
6 méteres hullámok
A legfrissebb adatok szerint Sandy már 185 km/órás széllökést is produkált, mellyel közel 6 méteres hullámokat korbácsolt.
Miért különleges Sandy?
A Sandy hurrikán azért is számít rendkívülinek, mivel szokatlanul hosszú élettartalma mellett a hurrikánok megszokott útvonalától eltérően a mérsékelt övbe belépve nem északkelet felé, hanem az USA keleti partjai mentén észak felé halad tovább, elérve az egyik legsűrűbben lakott részt. A hurrikán várhatóan összeütközik egy sarkvidéki eredetű, hideg légtömeggel, és emiatt – illetve az erre a hatásra még jobban ráerősítő tavi hatás nyomán – az Öt-tó vidékén akár hatvan-hetven centiméteres hó sem elképzelhetetlen az elkövetkező néhány napos időszakban.

Alább: Sandy várható útvonala
Fénykép
Kedden sem lesz tanítás
Keddre is iskolaszünetet rendeltek el New Yorkban. A városban egyelőre 85 km/órásak a legnagyobb széllökések.
Nem járnak a repülők sem
Már több mint 7500 járatot töröltek a hurrikán miatt, nem járnak a belföldi és az európai járatok sem New Yorkban, sem Philadelphiában, sem Washingtonban. A légi közlekedés legkorábban kedd este állhat helyre.
Akadozhat az internet
Komoly áramkimaradást okozhat a vihar, mely a népszerű internetes oldalakat üzemeltető szerverparkok átmeneti leállását is okozhatja. Virginiában egy pár hónappal ezelőtti vihar miatt nem működött a Dropbox, az Instagram és a Pinterest sem.
Emelkedik a folyók vízszintje
New Jerseyben a Hudson folyó már most kilépett medréből.
Fénykép
Ocean City (Washingtontól keletre) nemrég
Forrás: kerdezzfelelek.tumbrl.com
Fénykép
Bezár a tőzsde
Nem lesz elektronikus kereskedés a new yorki tőzsdén hétfőn és kedden - döntött a tőzsdefelügyelet. A hagyományos kereskedés felfüggesztését már hétvégén elrendelték.
Sandy az űrből
Fénykép
Fotó: NASA
166 km/órás lökések
Délelőtt Sandy az I. fokozatú hurrikánok kategóriájába esik, útját csaknem 4 és fél méteres hullámok és 150 km/h-s lökések kísérik, de már 166 km/h-s lökést is regisztráltak.
Képek New York szellemvárosról
Az alábbi Flickr albumban számos kép látható az üresen tátongó belvárosról.
Fénykép Fénykép
Hóvihar lehet
A hurrikánt "szuperviharként" is emlegetik, mivel várhatóan sarkvidéki hideget is beránt magába, melyből hóvihar is kialakulhat. A Nagy Tavaknál 60-80 centi hó is hullhat.
Szupervihar New Yorkban
Hurrikán tart az Egyesült Államok keleti partjai felé, elérheti Washingtont, Philadelphiát és New Yorkot is.

A tengerszint 3-4 méterrel is megnőhet, emiatt New York alacsonyabban fekvő területeiről 375 ezer embert evakuáltak, több millió diáknak van iskolaszünet, leállt a tömegközlekedés is.

Az emberek tízmillióit érintő vihart az Időkép élőben közvetíti.

Archívum: