Igazi tél uralkodik az osztrák hegyekben

Síelők.hu | 2020. szeptember 26. 16:30 | Frissítve:
A tegnapi hidegfront jelentős havat hozott, 1500 méter felett kifejezetten télies képet fest a táj. A havazásnak hamarosan vége, holnap napsütés következik, majd hétfőn újabb hóesés kezdődhet.

1500-1800 méter közt Tirolban, Salzburgban és Stájerország egyes részein 30-50 cm hó hullott. A gleccsereken ennél is több, átlagosan 50-70 cm, ezek szombat reggeli adatok. Mivel azóta is havazik, különösen keletebbre Felső-Ausztriában, Stájerországban és időközben Alsó-Ausztriában ezért a fenti értékek még emelkedhetnek.

Érdekesen alakult a hóhatár, péntek este, illetve szombat hajnalban több helyütt jóval 1000 méter alatt is havazott, a salzburgi Bischofshofenben 550 méteren 2 cm-es hóréteg alakult ki, ez ilyen alacsonyan szeptemberben meglehetősen ritka.
Salzburgban összesen 100 tűzoltónak kellett segédkeznie az éjjel folyamán, jórészt elakadt és árokba csúszott autók mentéséhez kaptak riasztást.
Bár a hegyi utakon egyértelműen hólánc használata volt kötelező, sokan megpróbálkoztak nyári gumival. Különösen a katschbergi és obertauerni hágókon, de volt bőven teendő a Hochkönig főúton is. A Grossglockner (Salzburg) és Timmelsjoch (Tirol) alpesi utakat egyelőre lezárták a nagy hó miatt.
A hóesés mellett a hideg is megjött, 3000 méteren -10 C fokot mutatott napközben a hőmérő higanyszála. Kihasználva a hideg időt a gleccsereken beindultak a hóágyúk.
Vasárnap napsütés követi a havas napokat, azonban hétfőn újabb hóesés kezdődik Tirolban, Salzburgban és Felső-Ausztriában; a hóhatár 1000-1500 méter közt lesz, estére 1400-2000 m közé emelkedik. Várhatóan a keddi időjárás és téliesen alakulhat 2000 méter felett.
További részletek a sielok.hu-n.

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |