Tanácsok a derékfájás megelőzéséhez

Webbeteg.hu | 2018. május 18. 12:53 | Frissítve:
Mit tehet dereka és háta egészségének megőrzéséért?

A fizikai állapot karbantartásával, erős gerinc körüli izomzat kialakításával, megfelelő testtartással, illetve mozgás- és emelési technikákkal jó eséllyel megelőzhető a derékfájdalom.

Ha a hát- és derékpanaszok hátterében semmilyen képalkotó vizsgálattal kimutatható eltérés nincs, akkor a testtartás javításával, rendszeres mozgással és az izmok erősítésével lehet jó eredményt elérni.

Sportoljon rendszeresen életkorának és edzettségi szintjének megfelelően!

A rendszeresen végzett aerob tevékenységek, amelyek nem terhelik túl a derekat, erősítik a gerinc körüli izomzatot és növelik a hát terhelhetőségét. Az úszás és a speciálisan erre a célra kifejlesztett talajtorna a legmegfelelőbbek ebből a szempontból. Kérje ki orvosa véleményét az Ön számára ajánlott mozgásformákról.

Érje el és tartsa meg a normál testsúlyt!

A súlytöbblet megterheli a gerincet, ezért is fontos az ideális testsúly elérése és megtartása.

Álljon, üljön, feküdjön és emeljen helyesen!

Álljon egyenes testtartással, ne görnyedjen meg! Ha hosszú ideig kell állnia, az egyik, illetve a másik lábát felváltva helyezze rá valamire, például egy nagyobb kőre. Ha álló munkát végez, ügyeljen arra, hogy a két lábán egyenletesen helyezze el a testsúlyát! Ne álljon sokáig egy pozícióban, gyakran mozogjon! Viseljen kényelmes cipőt, és másfél-, kétóránként feltétlenül tartson egy kis szünetet arra, hogy átmozgassa az ízületeit, izmait.

Üléshez olyan széket válasszon, amely megfelelően megtámasztja derekát. Mindkét talpa érje a talajt, soha ne tegye egymásra keresztbe a lábait. Ha sokáig ül egy helyben, pl. munkavégzés közben, időnként fel kell állni, sétálni és átmozgatni a váll-, derék- és csípőízületeket és az izmokat. Ülés közben tartsa egy szintben térdeit és csípőjét.

Fekvéshez a legjobb a közepesen kemény, vízszintes matrac vagy heverő. Ne használjon túl sok párnát!

Emeléskor függőleges törzzsel mozogjon, csak a térdeit hajlítsa be. A tárgyakat a testéhez közel emelje fel, ne nyújtott karral. Emelés közben ne forduljon! 40 éves kor fölött olyan, nehéz tárgyak emeléséhez is kérjen segítséget elővigyázatosságból, amelyek korábban nem okoztak problémát.

Ha a hasznos tanácsok megfogadása ellenére sem szűnnek meg panaszai, vagy tünetei erősek, vagy hosszasan fennállnak, vagy időről-időre jelentkeznek, feltétlenül forduljon mielőbb orvoshoz!

WEBBetegForrás: WEBBeteg

Tovább az eredeti cikkre

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Riasztás
hirdetés
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak