Védekezzen a hideg időjárás veszélyei ellen!

Webbeteg.hu | 2020. január 24. 5:06 | Frissítve:
Az extrém hideg minden élőlényre nézve veszélyes, az egészséges felnőtt szervezetet is megviselheti.

Ám különösen a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, az idősek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok vannak nagy kockázatnak kitéve.

A helyi lehűlés (fülünkön, orrunkon, kezünkön és lábunkon) akár fagyási sérülést is okozhat a még egyébként kellemesnek érzett hőmérséklet mellett is.

A lehűlés halálhoz is vezethet!

Már a 10-14 fokos környezet is akár halállal végződő lehűléshez vezethet. A kihűlés veszélye ugyanis nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, hogyha tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodunk.

Milyen tényezők fokozzák a kockázatot?

  • A központi idegrendszer hőszabályozó központjának működését gátló gyógyszerek, valamint a védekező mechanizmusokat blokkoló szerek fokozzák a kihűlés veszélyét.
  • Az alkohol kikapcsolja a szervezet hideg elleni védekező mechanizmusait és csökkenti a hidegérzetet.

A tartós hideg hatása a szervezetre

A hideg hatására beindul a szervezet védekező reflexe, szervezetünk érösszehúzódással, izommunkával, didergéssel védekezik. Érszűkület jellemzi a hidegnek kitett területeket.

A tartós érszűkület következtében az adott területek oxigén- és tápanyagellátása sérül. A legkisebb erekben vérrögök keletkezhetnek, melyek elzárhatják az adott ereket, a keringés megszűnhet és szöveti elhalás következik be.

A hideg lehűléshez is vezethet, az érintett kimerült, életfolyamataiban lelassult. A szervezet anyagcseréje, a só-víz háztartásának egyensúlya felborul, ami szívritmuszavarok kialakulásához vezethet. A szervezet kórházban történő mielőbbi visszamelegítése szükséges.

Súlyos esetben izgatottság, majd érzéstelenség, levertség, álmosság jelentkezik, és az egyén elalszik. Ilyenkor külső segítség nélkül nincs esély a fagyhalál elkerülésére.

A hideg levegő belélegzésének következtében nátha, torokgyulladás, asztmásoknál hörgőgörcs alakulhat ki, az akut asztmás roham életveszélyes állapotot provokálhat.

A védekezőképesség romlik, csökken a kórokozókkal szembeni ellenállóképesség.

Ha nem öltözünk fel megfelelően, könnyen felfázhatunk, aminek hólyaghurut lehet a következménye.

szív-érrendszeri betegségekben szenvedők is fokozottan veszélyeztetettek, a koszorúérbetegek mellkasát ért hideg hatás anginás rohamot okozhat.

Raynaud-szindrómában szenvedőknél a kisartériák összehúzódnak, melynek következtében jelentősen romlik az érintett terület vérellátása, és ezáltal fokozódik a lehűlés.

Az arcot, mellkast ért hirtelen hideg a szívfrekvencia lassulását okozza, akár átmeneti szívmegálláshoz vezethet.

Hidegfront érkezésekor a magasvérnyomás-betegségben szenvedők vérnyomása emelkedhet, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás.

A havas és/vagy jeges utakon megnő a töréssel járó utcai és közúti balesetek száma.

Hogyan védekezhetünk a hideg hatásai ellen?

  • Öltözködjünk az időjárásnak megfelelően és rétegesen! Viseljünk kesztyűt, sapkát, sálat, meleg lábbelit! Figyeljük az időjárás-előrejelzést!
  • A lakás fűtésével megelőzhetjük a hideg hatásait.
  • Fogyasszunk több meleg folyadékot, teát (pl. csipkebogyóteát), C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket (pl.: almát, citrusféléket, káposztát).
  • A magasvérnyomás-betegségben szenvedők ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén forduljanak orvoshoz, kérjék tanácsát.
  • Bármilyen betegsége van, mely gyógyszeres kezelésre szorul, szedje gyógyszereit orvosa utasításainak megfelelően. Panasz esetén forduljon mielőbb orvosához!
  • Közlekedjünk óvatosan!

WEBBetegForrás: WEBBeteg Tovább az eredeti cikkre

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |