illusztráció illusztráció

-11 fok volt kedd hajnalban a Bükk-fennsíkon

Amíg Zabarban épp csak lementünk 0 fok alá, addig a Bükk-fennsíkon kemény fagyok voltak.

Keddre virradóan a Bükk-fennsík igazán zord éjszakának adott otthont. A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének mérései szerint

a Mohos-töbörben -11 fokig hűlt le a levegő hajnalban,

ami 0,4 fokkal alacsonyabb, mint a tavalyi májusi minimum.

illusztráció
Így alakult a hőmérséklet Mohos-töbörben | Ábra: ME Földrajz-Geoinformatika Intézet

A Vörösmeteor-töbörben sem volt sokkal melegebb: -8,4 fokig zuhant a hőmérséklet. Az egész fennsíkot kiterjedt fagyok jellemezték, és a következő éjszakákon hasonlóan hideg időjárásra lehet számítani.

Zabarban is fagypont alá ment hajnalban a hőmérséklet, de ez meg sem közelítette a Bükk-fennsíkon tapasztalt hideget.

A lehűlés oka egy Kelet-Európa fölött kiépült anticiklon, melynek déli oldalán hideg-száraz légtömeg áramlott be északkelet felől a Kárpát-medencébe. A Bükk-fennsíkon elállt a szél, és kitisztult az ég. Mindez pedig hozzájárult a jó kisugárzási körülményekhez és a hőmérsékleti inverzió kialakulásához.

A Bükk-fennsíkot sajátos földrajzi és klimatikus viszonyok jellemzik. A fennsík magas fekvése (800-900 méter) és zártsága miatt gyakran alakulnak ki itt jelentős hőmérsékleti inverziók, különösen a töbrökben, ahol a hideg levegő összegyűlik. Az éjszakai kisugárzás erős, ami extrém hideg hőmérsékletekhez vezethet, olykor nyáron is fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet.

Borítókép: Papp Mária korábbi fotója

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés