illusztráció illusztráció

20 éves az Időkép

20 éves lett az Időkép, jöjjön hát rólunk néhány infó és érdekesség.

Ma egy különleges mérföldkőhöz értünk: weboldalunk, amely az időjárás titkaiba vezeti be az érdeklődőket, húsz éves lett. Két évtizede szolgálunk naprakész meteorológiai információkkal, amelyek segítenek mindennapi döntéseinkben, programjaink tervezésében.

 20 év alatt több, mint 12 millió észlelést küldtetek

Kicsit visszatekintettünk az elmúlt 20 évre és a következőkre jutottunk:

  • az általatok beküldtött észlelések száma: 12 271 866,
  • a legalább 1 észlelést küldők száma: 511 327,
  • a legalább 1 képkockát valaha feltöltő kamerák száma: 8 107,
  • míg a pro mérések száma: 33 248 344 volt. 
illusztráció
Hőtérképünk a 2004. július 9-ei vihar napján

Ez az évforduló nem csak egy dátum a naptárban. Ez egy visszatekintés arra, hogyan változott és fejlődött a meteorológia, mint tudomány, és arra, hogy milyen szerepet játszottunk ebben a változásban. A kezdetektől fogva célunk az volt, hogy könnyen átlátható, közérthető információkat nyújtsunk, így született meg a látványos időjárási térképek ötlete: kezdve a hőtérképtől az animált felhőképen, időkép térképen keresztül egészen a radarképekig. Ezek elkészüléséhez persze mindenképpen szükség volt egy kiterjedt háttér-infrastruktúrára is.

illusztráció
Az Időkép nyitólapja 20 évvel ezelőtt
 egy kis háttér

Összesen 15 magyar és 3 horvát radarunk pásztázza az eget, hogy nehogy lemaradjunk egy-egy záporról, zivatarról. Emellett az évek alatt 66 darab villámdetektort is telepítettünk.

Emellett ebben a percben 814 online automata és 642 webkamera segíti munkánkat.

Ünnepeljük a közösséget alkotó észlelőinket és olvasóinkat, akik nélkül nem lennénk ugyanazok. Szeretnénk nekik külön köszönetet mondani, hogy nap mint nap megtisztelnek minket bizalmukkal, még számunkra is hihetetlen, hogy az elmúlt 20 évben több, mint 12 millió észlelést kaptunk tőlük. S ne menjünk el szó nélkül a szebbnél szebb fotók, felvételek mellett, melyekből eddig a percig összesen 777 826 darab érkezett tőletek! Köszönjük!

11 432 cikket írtunk az Időkép megalakulása óta.

Szintén hálásak vagyunk meteorológusaiknak és minden munkatársunknak,akik  az időjárás iránt érzett szenvedélyüknek köszönhetően napról napra érdekes tartalmakkal töltik meg oldalunkat, telepítik állomásainkat vagy épp végzik az épp aktuális háttérfeladatokat.

Ígéretet teszünk arra, hogy a jövőben is az időjárás szolgálatában állunk majd, közvetíteni fogjuk az aktuális eseményeket és a legfrissebb tudományos ismereteket. 

Köszönjük, hogy velünk ünnepeltek! 

 

Szavazás

Te mikor találkoztál velünk először?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés