illusztráció illusztráció

4 űrhajós maradt itthon az Ian hurrikán miatt

Elhalasztották a SpaceX Crew-5 küldetését. Leghamarabb október 5-én indul a csapat.

Mozgalmas napjait éli a Nemezetközi Űrállomás. Miután szerdán megtörtént a parancsnokváltási ceremónia, ma 3 orosz űrhajós tért vissza a Földre (Kazahsztán területére). Oleg Artemjev, Denis Matveev és Szergej Korszakov március 18-án indultak útnak, hogy több mint fél év után a Szojuz űrhajóval érkezzenek vissza küldetésükről. A korábbi parancsnok, Oleg Artemjev került leváltásra, helyét átvette Samantha Cristoforetti, az első európai nő, aki irányítja az ISS-t.

A következő emberes küldetés a Crew-5 4 fős személyzete, akik eredetileg október 3-án utaztak volna az ISS-re, de az Ian hurrikán, mely a napokban ostromolja Floridát, meghiúsította a tervezett indítást. A következő kitűzött időpont október 5-e, de a NASA hangsúlyozta, hogy az új kilövés dátuma feltételes, és attól függ, hogy a központ helyreáll-e a hurrikán után, amely 4-es kategóriájával érte el a partokat, és 250 km/órás szeleket hozott az államba.

illusztráció
Északkeletre tart az Ian - Kép: NOAA

A Crew-5 NASA floridai Kennedy Űrközpontjából indul a Falcon-9 rakéta segítségével a Crew Dragon űrkapszulában. A hurrikán ma (csütörtökön) épp az űrközpont környékén, illetve annak területén is áthalad, így az indulás a vihar utáni körülményekhez képest tovább halasztódhat.

A vihar miatt halasztottak egy SpaceX küldetést is, sőt, az Artemis-1 program még tovább tolódott, várhatóan november előtt nem indul.

Borítókép: SpaceX/NASA

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés