illusztráció illusztráció

Tornádók és víztölcsérek

Összesen hat tornádót, illetve víztölcsért kaptak lencsevégre Szicíliában az elmúlt időszakban.

2013 nyara Olaszországban nem hozott igazán extrém meleg időszakokat egy periódustól eltekintve. Ez a hőhullám is a megszokott forró időszakhoz képest később köszöntött be. Ezt a bő egy hónapnyi időszakot zárták le a tornádókkal és víztölcsérekkel kísért viharok.

illusztrációAz extrém időjárási jelenségek a múlt héten váltak gyakorivá: 7 nap alatt 6 tornádó, illetve víztölcsér alakult ki Szicíliában, augusztus 14-től kezdve Agira és Catenanuova között, Siracusa és Catania között a tengerparthoz közel, Augusta területén, Misterbianco mellett, valamint Favara és Agrigento térségében is megfigyeltek földig, valamint vízfelszínig érő tölcséreket.

(Képválogatás tornádókról, víztölcsérekről)

Az agirai tornádó minden bizonnyal elérte az F2-es erősséget a Fujita-skálán. Este 18 óra körül csapott le a térségre,illusztráció melyett egy intenzív felhőszakadás előzött meg, melyből 31 mm csapadék hullott. Siracusában pedig rövid idő alatt 85 mm csapadékot mértek. Szerencsére az extrém időjárási események nem okoztak komoly károkat.

(Jobbra: Az agirai tornádó)

Az erős termikus hatások és a talaj közelében található meleg, nedves legevő együttes hatásának eredménye ez, mely a térségben a lassan közelgő őszt jelzi. A hőmérsékletek pedig már az őszt idézték: Cataniában és Agrigentoban 18°C-ot, Siracusában 16°C-ot, Messinában 20°C-ot mértek délutánonként ebben az időszakban. Mint novemberben.

Forrás: meteoweb.eu/maltempo, meteoweb.eu/tornado

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés