Tornádók és víztölcsérek

| 2013. augusztus 22. 13:54 | Frissítve:
Összesen hat tornádót, illetve víztölcsért kaptak lencsevégre Szicíliában az elmúlt időszakban.

2013 nyara Olaszországban nem hozott igazán extrém meleg időszakokat egy periódustól eltekintve. Ez a hőhullám is a megszokott forró időszakhoz képest később köszöntött be. Ezt a bő egy hónapnyi időszakot zárták le a tornádókkal és víztölcsérekkel kísért viharok.

Az extrém időjárási jelenségek a múlt héten váltak gyakorivá: 7 nap alatt 6 tornádó, illetve víztölcsér alakult ki Szicíliában, augusztus 14-től kezdve Agira és Catenanuova között, Siracusa és Catania között a tengerparthoz közel, Augusta területén, Misterbianco mellett, valamint Favara és Agrigento térségében is megfigyeltek földig, valamint vízfelszínig érő tölcséreket.

(Képválogatás tornádókról, víztölcsérekről)

Az agirai tornádó minden bizonnyal elérte az F2-es erősséget a Fujita-skálán. Este 18 óra körül csapott le a térségre, melyett egy intenzív felhőszakadás előzött meg, melyből 31 mm csapadék hullott. Siracusában pedig rövid idő alatt 85 mm csapadékot mértek. Szerencsére az extrém időjárási események nem okoztak komoly károkat.

(Jobbra: Az agirai tornádó)

Az erős termikus hatások és a talaj közelében található meleg, nedves legevő együttes hatásának eredménye ez, mely a térségben a lassan közelgő őszt jelzi. A hőmérsékletek pedig már az őszt idézték: Cataniában és Agrigentoban 18°C-ot, Siracusában 16°C-ot, Messinában 20°C-ot mértek délutánonként ebben az időszakban. Mint novemberben.

Forrás: meteoweb.eu/maltempo, meteoweb.eu/tornado


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |