illusztráció illusztráció

A HAARP project

Alkalomhoz illően ma éjjel egy titokzatos, időjárás-befolyásolási kísér(le)tet vizsgálunk meg. Lehet, hogy a nagy nyilvánosság csak álca? Tények és talányok.

A Nagy Hadrongyorsító után egy újabb különleges létesítményt mutatunk be, amely viszonylag kevés figyelmet kapott a hazai médiában, pedig igen sajátságos célokat szolgál. Hogy pontosan milyeneket? Azt talán senki nem tudja néhány kiváltságos tudóson és katonai vezetőn kívül, akik Alaszka kietlen jégmezőin, fagyos tundráin dolgoznak.

Itt emelkedik ugyanis az a több száz példányból álló, túlméretezett ruhaszárító formájú, scifibe illő anenna-mező, amely közel 10 éve nem hagyja nyugodni az Ufó-rajongók, a pacifisták, valamint az összeesküvés-elméletek kedvelőit. Ez a HAARP, vagy más néven High Frequency Active Auroral Research Program, legalábbbis amennyi látható belőle. Elméleti (nyilvános) célja az Ionszféra tanulmányozása, méghozzá aktív eszközökkel. Ez azt jelenti, hogy nem csak mérik az Ionoszférában zajló eseményeket, ott eredő sugárzási frekvenciákat, hanem nagy energiájú rádióhullámokkal befolyásolják is azt. Vagyis, óriási teljesítményű adókkal, nagy intenzitású sugárnyalábbal bombázzák a légkör ezen rétgét, az eredményt pedig a mezőn álló antennákkal mérik - elméletileg.

 

További képek: Az eredmény ugyanis sokak szerint nem csupán néhány visszavert radarhullám, amely az ionoszféra állapotát tükrözi. Számtalan elmélet kering arról, hogy a kisugárzott energia mi mindenre lehet képes; és ezek közül még a legkevésbé vad elképzelés az időjárás aktív befolyásolása. Sokan még ezen is túlmennek; úgy vélik, hogy a HAARP segítségével lehetővé válik földrengések kiváltása, vagy éppen az emberi tudatállapot befolyásolása, méghozzá távoli kontinenseken, földrészeken. Persze néha ugyanezek az emberek azt is állítják, hogy naponta elrabolják őket, vagy szellemekkel társalognakDe vajon mi lehet az igazság a HAARP projecttel kapcsolatban? Vizsgáluk meg a tényeket kicsit részletesebben.

Először is, a HAARP project (látszatra) közel sem olyan titkos, mint bármilyen más katonai fejlesztés, vagy akár a híres-hírhedt 51-es körzet. A HAARP projectnek saját honlapja van, webkamerával és fotókkal. A HAARP project látható Google Earth-on (62.3928 N, 145.1502 W), igaz, valamiért az egyi felét "véletlenül"(?) kisebb felbontásban vette fel a műhold. A HAARP projectet részben az amerikai Légierő, részben a Haditengerészet finanszírozza (ami persze nagon is elgondolkodtató egy tudományos kísérlet esetében). A HAARP projectnek saját erőműve van, mivel a kisugárzott energiamennyiség leadásához több MW-ot használnak fel az antennák. Mihez kell ennyi energia? Kétségtelen, hogy alkalmas lehet például az EMI-hatás részleges kiváltására, mi bizonyos típusú atombombák robbanásakor keletkező, elektromos kommunikációt és elektronikát megbénító másodlagos effektus. Ezt figyelembe véve a HAARP lehet védelmi fegyver, de vajon hogyan irányítható?

Ami a tudatmódosítást illeti, elméletileg valóban befolyásolhatóak az emberek alacsony frekvenciás rádióhullámokkal, ha azok elég erősek. Természetesen nem lehet őket rávenni arra, hogy "A" kóla helyett "B" kólát vegyenek, vagy X helyett Y elnökre szavazzanak; de hangulatok, például eufória v. depresszió egyaránt stimulálhtóak lehetnek így.

Ugyanakkor viszont a HAARP project ennél jóval magasabb hullámsávokon sugároz (legalábbis hivatalosan). Rejtély viszont, hogy - ha folytak, vagy folynak is ilyen irányú kísérletek - hogyan lehetne irányítani mindezt földrajzilag. És mielőtt bárki azt hinné, hogy csak az USA telepít titokzatos komplexumokat távoli, elhagyott vidékeken, egy még ennél is több talányt felvető alakzat található Szibéria egy félreeső szegletében. Ennek a kísérteties épületegyüttesnek nincs hivatalos honlapja (további képek itt) , és nincs rá se hivatalos, se félhivatalos magyarázat.

Vajon ez lenne az Orosz HAARP project? Az időjárást akarták ezekkel az óriási, transzformátorokra emlékeztető monstrumokkal befolyásolni? Lehetséges ez? És ha az amerikai változat csupán meteorológiai kutatás, akkor miért a Légierő és a Haditengerészet finanszírzza?

Várjuk olvasóink véleményét a HAARP projecttel, illetve annak oroszországi párjával kapcsolatban.

2008. október 31. - Halloween estéjén
Nagy Gergely (Időkép-Viharvadász Project)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés