illusztráció illusztráció

A legnagyobb barlangok

A világ legnagyobb barlangjait fedezték fel brit kutatók egy vietnámi nemzeti park területén.

Brit kutatók vélhetően a világ legnagyobb barlangjait fedezték fel a vietnámi - egyébként az UNESCO által 2003-ban a Világörökség részévé nyilvánított - Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkban.

A nagyobbik, Son Doong nevet viselő barlangot 2008-ban ugyan már felfedezte egy helyi barlangász, ám a bejárathoz vezető igen bonyolult út miatt többet nem talált oda vissza; így a különböző vizsgálatokat sem tudta elvégezni.

A Son Doong barlang 200 m magas és 150 m széles; míg a másik, En nevet viselő barlang 150 m magas és 130 m széles, amely most már a világ második legnagyobb barlangjaként ismert.

A brit csoport 2009. április 14-19 közötti expedíciója után Howard Limbirt kutató azt nyilatkozta, hogy a Son Doong barlang ötször nagyobb, mint a jelenlegi vietnámi rekorder, a Phong Nha-barlang, illetve nagyobb, mint a malajziai Szarvas-barlang (100 m magas, 90 m széles és közel 2000 m hosszú), amit eddig a legnagyobbnak tartottak a világon.

A vizsgált területen számos grotta és barlang található, a vietnámi és brit tudósok eddig összesen 20 barlangot fedeztek fel, amelyek teljes hossza a 70 km-t is eléri. A lent látható képeken a Phong Nha-Ke Bang Nemzeti Parkról kaphatunk egy kis ízelítőt!

Forrás: lookatvietnam; vietnewsonline
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés