A nyírségi vihar

| 2009. június 8. 13:35 | Frissítve:
Óriási károkat okozott a Nyírségben a vasárnap átvonult szupercella. Tekintsék meg összefoglalónkat!
Újabb eseménydús nappal ajándékozott meg bennünket a természet, azonban a múlt szombati viharhoz képest sajnos nem csak a különleges időjárási jelenségekkel hívta fel magára a figyelmet, hanem azokkal a jelentős viharkárokkal, melyeket elsősorban a Nyírségben okozott.

Az elmúlt napokban kontinensünk nyugati területei felett egy hullámzó frontrendszer húzódott, ebből szakadt le az a ciklon, melynek előoldalán – megalapozva a heves, intenzív zivatarok kialakulását – meleg, nedves, igen labilis levegő áramlott a Kárpát-medence térségébe. Viharvadász csapatunk a Balaton térségében kapott el egy szupercellát, később azonban, az ország északkeleti felében egy még intenzívebb cella alakult ki, a Mátra lábától még egy káprázatos görgőfelhőről is érkezett hozzánk fotó.

Nyíregyházán és a környező településeken, a Tiszavasvári-Nyírszõllõs-Kemecse-Nyírbogdány-Demecser-Berkesz vonalon több helyen jelentős károkat okozott a vihar, Kemecsén és Sényőn tojás nagyságú, csaknem 5 cm-es jég esett. Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének elmondás szerint Szabolcsban közel 3500 lakóépületet rongált meg a hatalmas kifutószéllel érkező vihar. Nyírbogdányban a helyi művelődési házban helyezték el azt a 9 embert, akinek ideiglenesen el kellett hagyni otthonát.

Lent látható az Országos Meteorológiai Szolgálat által rögzített radarkép, illetve a legnagyobb pusztítás alatt regisztrált villámok számát mutató térkép is, mely alapján szépen követhető a cella útvonala.

Az érintett településeken mintegy 300 tűzoltó dolgozik a vihar elvonulása óta, megtisztították az utakat, illetve a helyi lakosok segítségével fóliázzák a tető nélkül maradt, vagy megrongálódott tetejű épületeket. „Nyírbogdányt szinte letarolta a vasárnap délutáni vihar, csak az épületek helyreállításához több mint kétmilliárd forintra lesz szükség” - mondta Balogh Tibor, a település polgármestere.

A rengeteg kidőlt fa, letört ág jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben is, a Budapest – Záhony vonalon a vonatközlekedés is akadozott.

Frissítve: A végleges adatok alapján vasárnap összesen 7011 épület sérült meg az ítéletidőben - nyilatkozta Pernyák Sándor, a térség katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője. Ezen túlmenően csaknem 37 ezer hektárnyi ültetvényt tett tönkre a szélsőséges időjárás.


További fényképek megtekintéséhez látogassanak el Képtárunkba!

Ezúton is szeretnénk megköszönni észlelőink és látogatónk aktív részvételét az észlelésben, a képek és hírek feltöltésében. Bízunk benne, hogy közelgő nagy nyári viharokat is hasonlóan eredményesen tudjuk majd Önöknek közvetíteni.

Az Időkép Csapata
2009. június 8.


Tegnapi Percről percre közvetítésünk itt olvasható!

Forrás: Időkép, Index, [origo], OMSZ, MTI

hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |