illusztráció illusztráció

A világűrben futó emberi alak

Látványos felvétel készült egy távoli ködről.

A Futó Ember-köd az egyik legismertebb és leglátványosabb égi jelenség, amely az Orion csillagképben található, körülbelül 1500 fényévre a Földtől. Ez a különleges köd a B33 sötét köd előterében helyezkedik el, amelynek sötét sziluettje miatt kapta a Futó Ember elnevezést. A sötét köd mögött található a hatalmas IC 434 emissziós köd, amely világos vörös fényében fürdik, köszönhetően a hidrogén alfa emissziójának.

Az IC 434 és a B33 együtt egy figyelemre méltó kontrasztot alkotnak, ahol a sötét köd úgy tűnik, mintha egy emberi alak futna át az égen. Ez a látványosság különösen népszerű az asztronómiai fotózásban, mivel a kontrasztos fények és formák lenyűgöző képeket eredményeznek.

illusztráció
A Futó Ember-köd | Fotó: Makardavid9

A Futó Ember-ködöt a 19. század végén fedezték fel, és azóta is az amatőr csillagászok és a professzionális asztronómusok egyik kedvelt célpontja. A köd tanulmányozása segít megérteni a csillagok közötti anyag eloszlását, valamint a csillagkeletkezés folyamatát.

A köd vizsgálata nemcsak optikai teleszkópokkal történik. Rádió-, infravörös-, valamint más hullámhosszokon is vizsgálják, hogy a tudósok jobban megérthessék a köd szerkezetét és összetételét. Ezek a megfigyelések kulcsfontosságúak a csillagászatban, mivel segítenek feltárni az univerzum rejtélyeit, beleértve azt is, hogy miként alakulnak ki új csillagok a galaxisunkban.

Borítókép: Makardavid9 (Pusztamagyaród)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat képtárunkba.

Szavazás

Láttad már ezt megelőzően fotón a Futó Ember-ködöt?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés