illusztráció illusztráció

Ahol mindig esik az eső

Ahogy az elmúlt napokban csapadékossá vált főleg Közép-Európa időjárása, kicsit szemezgetünk, hogy a világban vajon kik tartják a csapadékcsúcsot.

Azt, hogy melyik térség a legcsapadékosabb a világon, sokkal nehezebb megállapítani, mint hogy melyik a legmelegebb, vagy a leghidegebb. A világ minden táján a csapadék igen változékony, és a nagy mennyiségû csapadék mérésének bizonytalansága miatt, sokan, sokfélét állítanak, hogy vajon melyik hely érdemelhetné ki a legcsapadékosabb helyet a világon.

Ha abszolút gyõztesnek nem is állíthatjuk ki, biztos hogy az elsõk között említendõ a Hawaii egyik szigetén, Kauain található Mount Wai-'ale'ale. A polinéz szigetek többségén, amelyek az Egyenlítõ közelében fekszenek, az éghajlat meleg trópusi vagy szubtrópusi. Habár a hawaii szigetcsoport tagjai közül jópáran a Ráktérítõn belül fekszenek, az ott húzódó hegyek elég magasak ahhoz, hogy alpesi környezetet biztosítsanak, idõnként havazással A hely tengerszint feletti magassága 1569 m, és a mérések szerint az 365 napjából itt 360 napon esik az esõ. Az éves csapadékmennyiség 11 684 és 13 000 mm között változik.

Hogy folytassuk a felsorolást, meg kell említenünk a Dél- Amerika legnedvesebb országát Kolumbiát. Mount Tutenendo, és Lloro adatai is helyet kapnak a felsorolásban. Az elöbbi hegység esetében 11 770 mm - 12 045 mm csapadék a legtöbb (különbözõ forrásokból származó adatok), illetve az utóbbinál csupán becsült adatról beszélhetünk, évente 13 299 mm (Raikhel 2000).

Sokáig az Északkelet-Indiai Cherrapunji-t tartották a legcsapadékosabbnak. Itt a monszunidõszak beköszöntével a 10 000 mm-es éves átlag nagy része lehullik, mindössze pár hónap alatt. Cherrapunji mellett pár kilométerrel található Mawsynram is megemlítik, mivel a Nemzetközi Klímaadatok alapján itt 11 871 mm az éves csapadék, melyet a BBC Weather 11 877 mm-re becsült.

Ha megfigyelték, látható, hogy a legcsapadékosabb területek hegységekben találhatók, ami nem véletlen, hiszen a hegyek „felhõemelõ”, vagy szakszerûen orografikus hatásai igen nagy mértékben érvényesülnek, ezzel hozva bõséges csapadékot a lejtõkre.

Forrás: dandantheweatherman.com, [origo]
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés