Áradások

| 2011. október 26. 11:15 | Frissítve:
Olaszország északi részén és Írországban már emberéleteket is követeltek a heves esőzések, Thaiföldön a főváros evakuálását fontolgatják.

Heves esőzések és áradások okoznak súlyos gondokat Észak-Olaszországban és az Egyesült Királyság tartományaiban, Thaiföldön pedig a főváros evakuálását fontolgatják.

Észak-Olaszországban, Liguria körzetében már hárman vesztették életüket a heves esőzések következtében, további öt személy pedig eltűnt. Keresésüket nehezíti a szűnni nem akaró eső. Meteorológiai előrejelzések szerint szerdán az ország nagy részén heves esőzések várhatóak, Rómában - ahol néhány nappal ezelőtt heves vihar bénította meg a lakosok életét - már készültségbe helyezték a mentőket, a tűzoltókat és a polgári védelmet.

Áradó folyók Anglia délnyugati részén és Észak-ÍrországbanAnglia délnyugati részén, Walesben és Észak-Írországban is heves esőzések okoznak gondot. A legtöbb csapadék az ír főváros, Dublin környékén hullott, ahol 24 óra alatt annyi eső esett (82 mm), mint máskor egy hónap alatt. A lehullott nagymennyiségű csapadék következtében megáradt folyók hétfőre elárasztották a fővárost, a víz lakóházakba, üzletekbe tört be, le kellett állítani a vasúti közlekedést, utakat zártak le. Több Dublinba érkező és onnan induló kompjárat nem indult el, légi járatokat tereltek el más ír város repülőterére. A környéken ketten vesztették életüket: Dublinban a rendőrség talált rá egy halott nőre egy elárasztott pincében, egy szolgálaton kívüli, a forgalom irányításában segíteni próbáló rendőrt pedig egy megáradt folyó sodort le egy hídról. Dublin mellett az Anglia délnyugati részén, Cornwallban található Cardinhamban hullott hétfőn a legtöbb eső, közel 70 mm. A térségben arra figyelmeztették a lakosokat, hogy maradjanak otthonaikban.  Skócia északkeleti részére is figyelmeztető előrejelzéseket adott ki a Met Office, miszerint 30-50 mm-t meghaladó csapadékra van kilátás a térségben.

Áradások által elöntött utcák Bangkok északi körzeteibenNem csak Európában, de a Délkelet-Ázsiában, elsősorban Thaiföldön is komoly gondokat okoznak a heves esők, és az ennek következtében megáradt folyók. Az ország az elmúlt 50 év legsúlyosabb áradásaival küzd. A július vége óta tartó, rendkívüli mennyiségű csapadékot adó monszunesők számos megművelt területet árasztottak el, és legkevesebb 350 ember halálát okozták. Az árvizek által majdnem minden harmadik thaiföldi tartomány érintett. A Bangkok környéki gátak és zsilipek valószínűleg nem bírják ki az áradó folyók nyomását, ezért a lakosoknak fel kell készülniük arra, hogy a víz elöntheti a kilencmilliós fővárost. Bangkok polgármestere tájékoztatta a lakosokat, miszerint a Csaophraja folyó vízszintje tovább emelkedett, minden eddigi rekordot megdöntött, és a hét végére átbukik a gátakon, majd átszakítja őket. A hatóságok a város mind az 50 negyedéből hozzáláttak a  lakosok kimenekítéséhez. Szakemberek szerint legrosszabb esetben az egész Bangkok víz alá kerülhet.

Forrás: www.hirado.hu, BBC Weather, Met Office


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |