III. fokú készültség több folyónkon

| 2016. február 9. 11:50 | Frissítve:
Az Ipolyon, a Tarnán és a Sajón is III. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, többfelé homokzsákokkal védekeznek.

Péntek (11:25) - A Sajón harmad-, a Tarna és a Zagyva mentén másodfokú az árvízvédelmi készültség, de a felső szakaszokon már megkezdődött az apadás - írja az MTI. Az áradó Sajó utakat öntött el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, vízátfolyások miatt több út egy-egy szakaszát lezárták a forgalom elől, miközben az Ipoly magas vízállása miatt nem járnak a vonatok Balassagyarmat és Ipolytarnóc között.

Csütörtök (11:15) - III. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe a Tarnán és a Sajón is, miközben a Takta egy szakaszán II. fokú, a Zagyván pedig I. fokú a készültség - a vizugy.hu oldalán tájékozódhatunk az aktuális eseményekről.

Csütörtök (00:43) - Ipolytarnócon az Ipoly áradása miatt elrendelték a III. fokú árvízvédelmi készültséget, ugyanis szerda este 20 órakor a folyó vízszintje 70 cm helyett már 346 cm-en állt, 21 órakor pedig már elérte a 357 cm-t, homokzsákokkal védekeznek - közölte a Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Szerda (23:08) - A Sajón és a Tarnán a legintenzívebb az áradás mértéke, ezeken a folyóinkon már a II. fokú árvízvédelmi készültséget is elrendelték. A Tarna partján megkezdték a védekezést a homokzsákokkal.

Szerda (20:25) - A jelentős mennyiségű csapadék miatt a Tarnán és a Sajón is I. fokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, melyről a vizugy.hu oldalán tájékozódhatunk. A hydroinfo előrejelzései szerint a Sajó felső szakaszán III. fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerülhet.

Fekete Alex fotója Recskről, ahol már megáradtak a vízfolyások. Köszönjük!

Előzmények:

A nagy területre tartós, jelentős mennyiségű csapadékot hozó mediterrán ciklon miatt több északi folyónk is megáradhat. Az Északi-középhegységben helyenként 30 mm körüli, illetve ezt meghaladó csapadék is hullhat csütörtök reggelig, de sok folyónk vízgyűjtője Szlovákiában van, ahol a hegyekben akár nagyobb területen is 40-50 mm körüli csapadékmennyiség várható.

Ricsi745 három évvel ezelőtti fotója Edelényből, a Bódváról, köszönjük!

Árvízvédelmi készültséget is elrendelhetnek

Többek között árhullám várható az Ipolyon, a Zagyván, a Tarnán, a Sajón, a Bódván, a Hernádon és a Bodrogon is. A hidrológiai előrejelzések szerint ezen folyók egyes szakaszain akár 2 méter körüli vízszintemelkedés is várható a hét második felében, ahogy az árhullám halad rajtuk. Egyes szakaszokon árvízvédelmi készültség elrendelésére is sor kerülhet.


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |