Aszteroidát figyelhettünk meg az éjjel

| 2010. szeptember 8. 18:20 | Frissítve:
Egy aszteroida haladt el szerdán éjjel a Föld és a Hold között, mely amatőr eszközökkel is megfigyelhető volt.

Forrás: NASAAz arizonai Tucsonban a Catalina Sky Survey, mely kisbolygó kutatással foglalkozik, vasárnap fedezte fel, hogy két kisbolygó is el fog haladni Földünk mellett a szerdai-csütörtöki napokon. Az első 36 ezer km/h-s sebességgel robogva már elhagyta a Föld térségét, de a másik (ami 11 órával követi az előzőt) ma éjjel jól megfigyelhető lesz Földünkről. A szerencsés egybeeséseknek köszönhetően amatőr eszközökkel (akár teleszkóppal is) is megtekinthetik a kisbolygó elhaladását a lelkes csillagászok - amennyiben az időjárás is kegyes lesz hozzájuk.

Az első égitest egy 10-20 méter átmérőjű aszteroida volt, amely magyar idő szerint délben haladt el mellettünk, 248 ezer km-re. Az éjjeli, második kisbolygó a 2010 RF12 nevet viseli, a tájékoztató szerint 6-14 méter átmérőjű. Magyar idő szerint éjjel 23 óra 12 perckor tűnik majd fel az égen, és alig 78 ezer kilométer távolságra lesz Földünktől. 

Aggodalomra semmi ok, a tudósok szerint bolygónk nincs veszélyben - kizárt, hogy a kisbolygó és a Föld pályája keresztezze egymást. A NASA tájékoztatása szerint gyakran érkeznek kisebb méretű aszteroidák bolygónk légterébe, naponta átlagosan egy halad el a Föld és a Hold között. A légtérbe érkező kisebb objektumok is szinte azonnal elégnek a súrlódás következtében. 

Forrás: Index.hu, NASA


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |