illusztráció illusztráció

Átmeneti tavasz

Körülbelül 10 fokkal van melegebb a környező hegyekben az ilyenkor megszokottnál.

 

illusztrációHétfőn nulla fok volt 3580 méter magasan a svájci Jungfraun. A szokatlan enyhe hőmérséklethez, kristálytiszta kék égbolt, és száraz idő is társult, a levegő páratartalma végig 10 % alatt maradt - olvashatjuk a Sielok.hu oldalán. A száraz, napos idő az alsóbb régiókban már tavaszi értékeket produkált, a 2885 méter magas Monta Rosa mérőállomásán 3,7 fokot, Saentis-en (2500 méter) 5,1 fokot, és az 1980 méter magasan található Grimselhospiz épületénél már 8,5 fokot mértek.

Meleg van az alpesi VB színhelyén is. A Garmisch-Partenkirchen-i pályák fölött található Zugspitze gleccserén (2962 méter) hétfő délben 1,6 fokot mértek, amely 10 fokkal melegebb az ilyenkor szokásos maximumoknál. Kicsit lentebb, az 1500-2000 méteres régiókban már 12-13 fokkal van melegebb a szokásosnál.

Ausztriában is meleg van, de még nem dőlt meg a melegrekord. A határhoz közeli sípályákon napközben már 15 fokot is mértek, a hétfői csúcsot Bécs környékén mérték 20,6 fokkal. Ez még szerencsére messze van az 1960-as februári rekordtől, akkor 23,6 fokot mértek Burgenland tartományban.

Az osztrák hegyeket is megviseli a meleg, a 3015 méter magas Sonnblick mérőállomásán ritka enyhe, mínusz 0,1 fokos értéket mértek. A karintiai, 2140 méter magas Villacher Alpén már hőségnek számított a hétfői 8 fok! Az időjárás csak fokozatosan tér vissza a szokásos medrébe, de a jövő hétre már lehűlés és újabb havazás várható.

Dél-Európába beköszöntött a tavasz, annak ellenére, hogy múlt hét közepén még fél Görögország megbénult az 50-60 centis havazástól. Ezeket az értékeket az alacsonyabban fekvő részeken mérték, a hegyekben már másfél méter volt a hóréteg vastagsága. Kellemes idő köszöntött az Adria környékére, Montenegró környékén utoljára 50 éve volt ilyen meleg, a tengerparton majdnem 22 fokot mértek. A horvát tengerpart déli részén is nagyon kellemes az idő, Dubrovnikban 21 fokos melegben lehetett napozni.

Forrás: Sielok.hu

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés