illusztráció illusztráció

Az év második hőségnapja is melegrekordot hozott

Mindössze két hetet kellett várni az újabb hőségnapra, a melegrekordok ezúttal sem maradtak el.

Ahogy az várható volt, a hét legmelegebb napja lett a mai. A közeledő hidegfront előterében megerősödő délnyugati áramlással száraz, szubtrópusi eredetű levegő érkezett és még érkezik most is fölénk.

30-31 fok, melegrekord a hét utolsó napján

A napos időben a hőmérséklet már a déli órák körül egyre többfelé megközelítette, majd délután el is érte a 30 fokot, így egy 85 éves rekord lett a múlté. Az eddigi rekordot egy 1939-es mérés tartotta, akkor Túrkevén április 14-én 28,7 fokig emlekedett a hőmérséklet. A Hungaromet Zrt. hivatalos adatai szerint ezt az értéket már kora délután több helyen meghaladtuk, Baján kerekítve a 31 fok is megvolt.

A fővárosban is megdőlt a rekord

Hasonlóan meleg az idő Budapesten is, a fővárosi melegrekord is már a kora délutáni órákban megdőlt. Szintén 1939-es volt az eddigi rekord, akkor Csepelen kereken 27 fokot mértek. A Hungaromet mérései szerint a főváros több kerületében is 28-29 fokig melegedett a levegő. A hivatalos melegrekordra még természetesen várni kell, az azonban biztos, hogy mind az országos, mind a fővárosi melegrekord megdőlt.

illusztráció
Vasárnapi maximumok 15 óra 40 perccel bezárólag automatáink és észlelőink mérései alapján

Hétfőn délen, délkeleten még elérjük a 30 fokot, minden bizonnyal újabb melegrekord fog születni, ugyanis a mérések rendszeres kezdete óta eddig 27,6 fok volt a legmelegebb április 15-én, amit 1952-ben Csongrádon jegyeztek fel.

Borítókép: Fazekas Zsuzsa (Balatonalmádi)

Szavazás

Kiegyeznél hasonló folytatással?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés