illusztráció illusztráció

Befejeződött a nyári viharjelzés tavainkon

A szezonális viharjelzést az egész országon átvonult hidegfront műsora zárta.

Azt gondolnánk, az ősz végefelé közeledve már indokolatlan a nyári viharjelzés tavainkon. Ám erre igencsak szép ellenpélda volt a tegnap átvonult hidegfront. Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig szolgálja ki a viharjelzést tavainkon a Katasztrófavédelemmel. A hivatalos veszélyjelzés legfontosabb feladata az állampolgárok élet- és vagyonvédelmét szolgáló veszélyjelző rendszerek fenntartása és üzemeltetése.

A szezonban napi részletes előrejelzést olvashattok előrejelzés oldalunkon külön a Balatonra, plusz az Adriára, amivel legközelebb 2024 áprilisában jelentkezünk. Innentől pedig várjuk a téli fordulatot, érkezik a hójelentés, téli tippeket adunk, és naponta frisstjük a várható hómennyiség-előrejelzést.

 Tudtad?

Augusztus 28-án 131 km/órás szélsebességet regisztrált az OMSZ vízközepi műszere a Balaton keleti medencéjében. Néhány napja a balatonszemesi platform mért kiugró, 121 km/órás sebességet.

Az idei szezon mind a szél, mind a hőmérséklet tekintetében gyengébben indult. A legerősebb viharok többsége a nyári hónapokban alakult ki a Balatonnál, amikor 90 km/órás vagy azt meghaladó szélsebesség tombolt. A hőmérséklet a tavaszi hónapokban az átlagosnál alacsonyabban alakult, míg a nyári hónapok 0.2-1.3 fokkal melegebbek voltak.

Augusztus 28-án egy hőségzáró hidegfront vonult át az országon, Viharvadász csapatunk ekkor Siófoknál került a vihar magjába.

Az időjárás méltó záróműsorral készült,

október utolsó napján az egész országot érintő hidegfront vonult át a nyári konvektív szezonra jellemző viharokkal, szupercellákkal. A nap tömör összefoglalóját alábbi cikkükben találjátok.

 

Borítókép: bankutileticia

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés