Behavazva

| 2010. február 26. 22:18 | Frissítve:
A hatalmas hó miatt bezártak a legfőbb skót síterepeket, míg a Júlia-Alpokat helyenként 3.5 méteres hóréteg borítja.

Ahogy az már menetrendszerű ezen a télen, amikor Magyarországon meleg van, akkor hatalmas hó zúdul a skót hegyekre. Többször fordult elő ilyen decemberben és január elején, és most ugyanez a helyzet. Csütörtökön bezárták mind az 5 komoly skót síterepet, mert a nagy havazás elvágta őket a külvilágtól, nem tudták megtisztítani a hegyekbe vezető utakat, illetve kiásni a felvonókat.

55-60 cm friss hó esett az elmúlt napokban, és a viharos szél méteres akadályokat épített a hóból. Ilyen jó szezon évtizedek óta nem volt Skóciában. Már ősszel nagyon korán leesett az első hó, a karácsonyi, újévi szünet pedig tökéletesre sikerült. Cairngornon napokig tartott, mire kiásták a hó alól a fogaskerekű vasutat, a legjobb hómunkásokat nemrég (skót) whiskeyvel jutalmazták a síterep vezetői.

Eközben a múlt hét végén két hullámban is hatalmas havazás volt a szlovén hegyekben, főleg az olasz-osztrák-szlovén határ közelében fekvő Júliai-Alpokban. A Júliai-Alpokban 1500 m-es magasságban az átlagos hóvastagság 210 cm, míg 2000 m-en 350-380 cm.

A lavinaveszélyt kedden reggel 3-as fokozatúra mérsékelték az eddigi 4-esről, de ennek ellenére a Szlovéniát Olaszországgal összekötő felvonó és sípálya továbbra is le van zárva.

Forrás: SíTV.hu


hirdetés


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |