Belepte a hó Korzikát

| 2011. január 26. 8:19 | Frissítve:
Mintegy 50 éve nem tapasztalt havazás zúdolt a sokak által kedvelt üdülőhelyre, Korzika szigetére.
Az inkább nyári üdülőhelyként ismert földközi-tengeri szigetre, a Franciaországhoz tartozó Korzikára majdnem ötven éve nem tapasztalt hatalmas havazás zúdult péntek este. Közel tizenhét óra alatt 60-100 cm friss havat mértek 900 méteres tengerszint feletti magasságban - olvashatjuk a  oldalán.
 
Kis rosszmájúsággal azt is lehetne mondani, hogy irigykednek a francia síparadicsomok a mediterrán szigetre a hétvégi hatalmas havazás miatt. Mialatt az anyaország lejtőire csak nagyon lassan érkezik meg a várva várt utánpótlás, addig Korzikára félévszázada nem tapasztalt havazás köszöntött.
 
A havazás nem megy ritkaságszámba a szigeten, hiszen itt még sípályákat is találunk, inkább a hó mennyisége lepte meg most a helyieket.

 

Pénteken hajnal 4 és 21 óra között folyamatosan havazott, és a 900 méter magasan fekvő l'Ospedale településen 60-100 centiméter havat mértek. A falu krónikásai azonnal utánanéztek az évkönyvekben, és utoljára 1956-ban és 1962-ben láttak ennyi havat egyszerre leesni a környéken.
 

A sziget 3-4 sípályájának jól jött a havazás, az átlagosan 40-50 centiméteres friss hó, de a havazással érkező viharos szél miatt nem sok örömük maradt a síelőknek. Szintén megsínylették a havazást a háztartások is, az összesített adatok szerint körülbelül 8000 lakás maradt áram nélkül a havazás miatt hosszabb-rövidebb ideig.

A havazás az anyaországba is megérkezik hamarosan. Jó hír a Franciaországba készülőknek, hogy holnaptól visszatér a tél. Az észak-keleti országrész síterepei komolyabb utánpótlást kaphatnak, de az alacsonyabban fekvő (500 méter alatt) részeken is megmarad néhány centi a frissen esett hóból.
 
Forrás: 

hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Figyelmeztetés mára:

Figyelmeztető előrejelzés mára
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |