illusztráció illusztráció

Bezúdul a hideg csütörtökre

Markáns lehűlés kezdődik szerda estétől. Mutatjuk hova, mikor ér.

Szerda este északnyugat felől érkezik a hidegbetörés,

csütörtök reggel keleten melegebb lesz, mint délután.

Míg szerda délután a déli tájakon 10-13 fokig melegszik a levegő, az esti órákban északnyugat felől megkezdődik a szibériai hideg légtömeg beáramlása. Várhatóan késő este a Dunántúl északi felét beteríti a fagyos levegő, éjféltájt már az ország nyugati felét. Hajnalra eléri a Tisza vonalát. Miközben délkeleten még 5-7 fok lesz ekkor, északnyugaton -7, -5 fokig süllyed a hőmérséklet. A Tiszántúlon a reggeli, kora délelőtti órákban kezd lehűlni a levegő, így délután alacsonyabb értékeket mérhetünk, mint reggel.

Az alábbi videón mutatjuk a fagyos légtömeg időben, térben várható beáramlását:

Hőmérséklet

Délután országos fagyra kell számítani, -7 és 0 fok között alakul a hőmérséklet, a legtovább délkeleten tart ki az enyhébb idő.

Szél

A hidegfronttal beáramló fagyos levegő útját viharos északnyugati szél kíséri, a Dunántúlon napközben 100 km/órát elérő lökések lehetnek, a süvítő fagyos szél pedig sokat ront hőérzetünkön. 

Csapadék

Északnyugaton az esti órákban havas esőbe, hóba vált az eső, a halmazállapot-váltás során rövid ideig ónos eső eshet. Éjjel egyre inkább a keleti és északi tájakra szorul vissza a csapadék és mivel keletre ér legkésőbb a lehűlés, itt vált legkésőbb hóba az eső. Északon viszont már havazással indulhat a nap, de több helyen ónos esővel kell számolni.

Borítókép: Füzi Tamás

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés