Bolygóegyüttállás (fotóval)

| 2012. március 26. 19:40 | Frissítve:
Ritka égi látványban volt részünk hétfőn este, a Vénusz, a Jupiter és a Hold együttállásában gyönyörködhettünk.

Fotó érkezett (hétfő 21:10): Mészáros István felvétele Pécsről, amelyet Facebook profilunkra töltött fel néhány perccel ezelőtt. Köszönjük!

A kép kattintva nagyítható!

 

A Vénusz naplemente után közel egy órával magasan és feltűnően ragyog: a nyugati égbolton -4,4 magnitúdós fényességével könnyen meglepi az utca emberét, sokan nem is gondolják, hogy egy ilyen feltűnő égitest belső bolygószomszédunk lehet.

 

Hétfő este a keskeny holdsarló is csatlakozik a Vénuszhoz, közel öt holdátmérővel mutatkozik alatta. A Nap által megvilágított keskeny sarlót a Hold halványan derengő, árnyékos fele egészíti ki teljes koronggá - ezt nevezik hamuszürke fénynek. A halvány derengés a Földről a Holdra, majd onnan ismét a Földre szórt napfényt mutatja.

Ha a Holdtól jobbra lefelé haladunk közel kétszer annyit, mint az előbb a Vénusz és a Hold között megtettünk, egy másik fényes égitestre akadunk a látóhatárhoz közel. Ez a Jupiter bolygó, amely bár lényegesen nagyobb a Vénusznál, mivel igen messze van tőlünk, halványabbnak látszik.

Az este folyamán magasra emelkedik a Mars is, amelyet sárgásvörös színe alapján könnyen azonosíthatunk a Leo (Oroszlán) csillagképben. Egészen keleten, sokkal alacsonyabban pedig a Szaturnuszt figyelhetjük meg, amely a Virgo (Szűz) csillagkép alfája, a Spica mellett mutatkozik, attól nem sokkal balra.

Olvasóinknak kellemes kémlelődést kívánunk! Napnyugta után a derült illetve gyengén égbolt alatt egyre intenzívebben csökken a hőmérséklet, ha huzamosabb ideig tartózkodunk a szabdban elkél egy pulóver és kabát.

Várjuk fotóikat Képtárunkba illetve Facebook profilunkra!

Forrás: [origo], MCSE


hirdetés


Cimkék: , ,


Kapcsolódó hírek

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Van egy jó időjárás képed?

Fénykép beküldése
Tölts fel fotót!

Koronavírus:

Koronavírus

Mennyi hó fog esni?

Várható hóvastagság
hirdetés
Legutóbbi észlelések
Legutóbbi észlelések

Nálad milyen az idő?

Észlelés
Észlelj te is!

Hirdetés

© Copyright Időkép Kft. 2004–2020. Facebook Twitter Instagram
Impresszum | Médiaajánlat | Szerzői jog | ÁSZF | Elvihető tartalmak |