Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra, felhőszakadásra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Záporos-zivataros hétvége

Szombaton gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és továbbra is többfelé kell számítani kell záporok, zivatarok kialakulására, néhol felhőszakadás előfordulhat. Az északi-északkeleti szél helyenként nyugaton és északon zivataroktól függetlenül is megélénkülhet. Délután 22-28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Vasárnap is még többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása, majd délutántól északkelet felől egyre inkább csökkenni kezd a számosságuk. Feltámad az északkeleti szél, zivataroktól függetlenül is többfelé erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 21 és 28 fok között alakul.

Hétfőn az ország nagy részén sok napsütés várható, csupán délkeleten lehet több felhő az égen, és fordulhat elő helyenként kisebb zápor. A szeles időben délután 20-25 fokot mérhetünk.

A jelenlegi számítások szerint kedden és szerdán sem tér még vissza a záporos-zivataros idő. Általában napos idő várható, egy-egy zápor inkább csak kedden a felhősebb keleti tájakon alakulhat ki. Ezen a napon keleten még többfelé szeles lesz az idő. Hűvösek lesznek a hajnalok, délután kedden 19-25, szerdán 22-27 fok valószínű.
Kiadta: Időkép (ma 10:52)

Hirdetés
Mit vegyek fel ma? Nyári öltözet, esernyő
Nyári öltözet, esernyő
Hirdetés
10 Sz
26
14
jeles nap
11 V
26
16
12 H
25
14
13 K
24
11
jeles nap
14 Sz
25
10
15 Cs
27
12
16 P
25
15
jeles nap
17 Sz
26
15
18 V
27
16
19 H
27
16
20 K
28
16
21 Sz
28
16
jeles nap
22 Cs
29
17
23 P
29
17
24 Sz
28
17
jeles nap
25 V
28
16
26 H
29
17
jeles nap
27 K
28
16
28 Sz
29
17
29 Cs
29
17
30 P
29
16
1 Sz
29
16

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékközepes
Eperfaféléknincs
Fenyőfélékalacsony
Csalánfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Hársalacsony
Gombákközepes
Pázsitfűfélék

Magas a pollenterhelés, a pázsitfűfélék mellett már a lágyszárú kora nyári allergének virágpora, illetve még az átmeneti időszak fásszárú növényeinek pollenje is okozhat tüneteket.

Hétvégén is folytatódik azonban a csapadékosabb idő, melynek hatására valamelyest csökkenhet a terhelés.

Tüneteket okozó közepes szintet érhet el a pázsitfűfélék és csalánfélék virágpora.

A kültéri allergén gombák spóraszáma általában alacsony-közepes szinten lehet jelen.

Orvosmeteorológia

Szombaton továbbra sem érkezik front, de továbbra is fülledt lesz az idő, a tartósan magas páratartalom többeknél válthat ki panaszokat.

Leginkább az idősek és szívbetegek veszélyeztetettek, nehézlégzés, vérnyomás-ingadozás, keringési rendellenességek egyaránt előfordulhatnak.

Az érintetteknek érdemes sokat pihenni, kerülni a megerőltető fitikai munkát.

Záporok, zivatarok idején fokozódik a fülledtség, romolhat az asztmások, illetve a légzőszervi megbetegedésekkel élők állapota, így ők ekkor lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton is többfelé készülhetünk záporokra, zivatarokra, emiatt vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokat felhőszakadás kísérheti, hirtelen romolhatnak a látási viszonyok, vízátfolyások, villámárvizek nehezíthetik a közlekedést.

Záporok, zivatarok környezetében erős, viharos széllökések előfordulhatnak, amelyek jelentősebb mértékben ronthatják a járművek menetstabilitását.

Reggel helyenként még pára, köd okozhat átmenetileg korlátozott látási viszonyokat.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton is gyakran zavarhatják gomolyfelhők a napsütést, és újabb záporok, zivatarok alakulhatnak ki a tónál. A szél csak záporok, zivatarok környezetében támadhat fel. Délután 23-25 fok körül alakulhat a hőmérséklet. 10 és 16 óra között a napos időszakokban az UV-sugárzás erős, nagyon erős lehet.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
22°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Szombaton csak rövid napos időszakok lehetnek, az erősen felhős égből többfelé esőre, záporra, zivatarra lehet számítani. A szél többfelé feltámad, zivatarokban viharos lökések is lehetnek. Délután 21-27 fokot mutathatnak a hőmérők. Vasárnap már több lesz a napsütés.

Részletes előrejelzés
felhős
27°C
felhős
25°C
felhős
26°C
Horvátország térkép