Hirdetés
Citromsárga riasztás zivatarra
Harmadfokú hőségriadó van érvényben
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Szeles idő helyenként futó záporokkal

Szombaton egy hidegfront érkezik élénk, erős északi-északnyugati széllel. Erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, és több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a Dunától keletre hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. Hajnalban 16-25, napközben 27-38 fokot mérhetünk, nyugaton, északnyugaton már mérséklődik a hőség, illetve a zivatarokat követően hirtelen több fokkal csökken majd a hőmérséklet.

Vasárnap a napos időszakokat többfelé zavarhatják fátyol- és gomolyfelhők, viszont már csak helyenként alakulhatnak ki futó záporok, zivatarok. Élénk, a Dunántúlon és északkeleten erős lesz az északi-északkeleti szél. Mindenhol megszűnik a kibírhatatlan hőség, de még így is 26 és 33 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Hétfőn sok napsütésre számíthatunk, az időnként megjelenő felhőkből csapadék nem valószínű. Az élénk, helyenként erős északi-északkeleti szélben 26 és 31 fok közé melegszik délutánra a levegő. Már többfelé frissebb lesz a hajnal.

Kedden változóan napos-felhős időre van kilátás. Egy-egy futó zápor néhol délnyugaton és délen fordulhat elő. Sokfelé élénk lesz a keleti-északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat. Szerdán már több tájegységünkön is kialalkulhatnak záporok, zivatarok. A legmelegebb órákban 26-32 fokot mutathatnak a hőmérők.
Kiadta: Berceli Balázs (tegnap 18:54)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Lenge ruha, esernyő
Lenge ruha, esernyő
Hirdetés
22 Sz
32
23
jeles nap
23 V
30
19
24 H
30
18
jeles nap
25 K
30
17
26 Sz
30
17
jeles nap
27 Cs
30
17
28 P
31
18
29 Sz
32
18
30 V
32
18
1 H
31
19
2 K
30
18
3 Sz
30
17
4 Cs
31
17
5 P
31
17
6 Sz
32
17
7 V
31
18
8 H
30
17
9 K
28
17
10 Sz
29
16
11 Cs
27
16
12 P
30
17
13 Sz
28
17
jeles nap

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékmagas
Lóromalacsony
Útifűközepes
Csalánfélékmagas
Hársalacsony
Szelídgesztenyeközepes
Libatopfélékalacsony
Gombákextrém
Erős pollenterhelés

A pázsitfűfélék és a csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országosan a magas, a pázsitfűféléké többfelé a nagyon magas tartományban alakul, az útifűé közepes, helyenként magas szintet érhet el.

A fák közül a szelídgesztenye pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja közepes, esetenként magas tartományban alakul.

Közepes-magas koncentrációban jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, valamint a hárs pollenje is.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően a nagyon magas tartományban alakulhat.

Orvosmeteorológia

Szombaton nyugat-északnyugat felől egyre többfelé hidegfronti hatás fog érvényesülni, de az Alföldön még sokfelé a hőség okozhat tüneteket.

Így fejfájás, migrén, keringési panaszok, szívproblémák, légzési nehézségek és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek.

Nő a sztrók és az infarktus kockázata.

A feltámadó szél miatt tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, ingerlékenység, nyugtalanság is előfordulhat.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások panaszai, így az érintettek ebben az időszakban lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

Az Alföldön viszont még sokfelé kánikulára, hőségre számíthatunk, ami sokak szervezetét fogja megterhelni - különösen figyeljünk a gyermekekre és az idősekre! A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak, dekoncentráltabbak lehetünk, szédülés, rosszullét is jelentkezhet.

A meleg éjszakákon sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság.

A legmelegebb órákban ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a szabadban! Könnyen hőgutát, napszúrást kaphatunk.

10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Ajánlott a napszemüveg viselése, illetve védjünk fejünket a nap tűző sugaraitól! Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadék beviteléről sem!

Közlekedésmeteorológia

Szombaton több tájegységünkön is kialakulhatnak záporok, zivatarok, a Dunától keletre hevesebb viharok is lehetnek felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel.

Emiatt többfelé találkozhatunk vizes, csúszós útszakaszokkal, az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen lecsökkenhet a látástávolság, valamint helyenként akár vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell, emiatt jelentősebb mértékben romolhat a járművek menetstabilitása.

A napos tájakon és időszakokban érdemes vezetés közben napszemüveget viselni.

A meleg időben tompábbak lehetünk, lassabban reagálhatunk, emiatt érdemes nagyobb követési távolságot tartani.

Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Vezessünk fokozott óvatossággal! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szombaton sok napsütésre számíthatunk a tó térségében, de az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből a nap első felében helyenként egy-egy zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Élénk, erős lesz az északi-északnyugati szél. Hajnalban 20-23, délután 28-30 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás 10 és 16 óra között nagyon erős, illetve extrém erős lesz, ezért gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről!

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
24°C

Hirdetés
(hirdetés)

Hirdetés
(hirdetés)

Adria
Adriai előrejelzés

Szombaton sok napsütésre van kilátás az Adria térségében, számottevő csapadék sehol sem valószínű. A többfelé élénk szélben 27 és 34 fok közé melegszik délutánra a levegő. Vasárnap a napos időszakok mellett elszórtan egy-egy futó zápor, zivatar kaialkulhat. Többfelé élénk, erős lesz a légmozgás. A legmagasabb hőmérséklet 26 és 34 fok között alakul.

A tenger vize Pulánál 26, Splitnél 25 fokos.

Részletes előrejelzés
felhős
30°C
felhős
34°C
felhős
32°C
Horvátország térkép
Időkép
Időkép